Katera rastlina je to?

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

23. maj 2012 17:49

@elaphus: no pasaran! Posadi jih v drugo korito, saj si bodo najbrž opomogle. Meni so neki škodljivci (najbrž kakšne kosmate sorte) požrli ves bob do zadnjega, in ko sem ga prejšnji teden še enkrat sadila (že lepo vzkaljenega v lončkih, več kot 100 flanc!), sem kar slišala srne, kako so se v sosednjem gozdičku s komolcem rukale pod rebra, češ "večerja, večerja!" lp, proxima

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

23. maj 2012 18:01

Bob si sadila? Vsa čast! Jaz sem ga lani prvič, no, ne bom pa rekla, da tud zadnjič - pa saj sem o tem že jamrala - perja je bilo za cel vrt pa še mal (ja, tud k sosedovim je lezel), zrnja pa za trikrat za v enolončnico. Okus pa božanski! Sem kar jezna, pri nas frišnega ne prodajajo, na Slovaškem in Češkem pa. Ampak je malo predaleč, da bi šla tja bob kupovat!

Sem zadnjič suhega kupila v eni zelo otmeni štacuni, ki sliši na francosk ime - me zanima, kakšen bo!

Bom šla surfinije pobrat, seveda, takoj, ko mine sodni dan, ki se odvija pred oknom! Zato zdajle raje ugasnem računalnik.

lp

cervus

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

23. maj 2012 18:09

Bob se sadi zelo zgodaj (po legendi so ga pohorske vile sejale v sneg), torej februarja ali marca. Menda pade pridelek vsak dan, ko ga sadiš šele aprila, za 1%, vsak dan, ko ga sadiš šele maja, pa 2%. Je pa čudovita rastlina in primerna tudi za zeleno gnojenje, tako da se jaz glede pridelka niti ne toliko sekiram (zlasti odkar sem ugotovila, da se da v italijanskih Eurospinih kupovati zmrznjeno luščeno mlado bobovo zrnje). lp, proxima

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

23. maj 2012 18:23

proxima je napisal/a:
Je pa čudovita rastlina in primerna tudi za zeleno gnojenje, tako da se jaz glede pridelka niti ne toliko sekiram (zlasti odkar sem ugotovila, da se da v italijanskih Eurospinih kupovati zmrznjeno luščeno mlado bobovo zrnje).

lp, proxima

Meni bob, seme kupljeno v Lidlu, lepo cveti, skoraj nič še ne gosti uši.........

Hvala, proxima, za info o ESbobu. Lani sem ga zamudila v BoFrost verigi.

rimljanka

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

23. maj 2012 19:32

glede frine: če vas zanima ali ne, kakšne je barve frinina kopalnica: ne povem pa če me tepete!

Glede boba: meni je nekam slab, upam, da bo vsaj za eno čorbo ali kaj podobnega.

glede elaphus: A da je okus božanski! to si bom zapomnil! meni se zdi: skuhaš enkrat, imenitno, skuhaš drugič......... no ja, saj je v redu, skuhaš tretjič........... a nima en čuden okus, za letos ga je dovolj.

glede proxime: si bom zapomnil tisto o bobu v evrospinu, sam škoda, v naši vasi ni te štacune ( samo se je ta manjka ).

glede teme: katera je ta rastlina:

xxx

ežoj

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

23. maj 2012 20:11

elaphus je napisal/a:

ženskice, skulirajte se! Meni je veter malo prej z okna zabrisal korito s toplšnimi surfinijami, ki so bujno cvetele in se že povešale dol. Sem žalostna za zjokat!!!!

lp

P.s. Ja, vem, nima nobene zveze s temo - se bom poboljšala, oblubm!

cervus

Cervus, imaš surfinije do tal, pa se ne prevzet.Meni se je to redno  dogajalo, se nisem nič hvalila, dokler nisem namestila tistih kovniskih  pokončnih ploščic. Lesene prečke sledijo, če bomo uspeli zamenjati okna in police.

Glede boba pa je meni najlepša zgodba o tem, kako se je bobek smejal, ko je kamenček padel v vodo, ko je šel po slamici čez potok. Zato ima počen trebušček.

V neki knijigi sem videla, da so spremenili zgodbo in nastopa fižolček, ker se očitno boba ne upajo omenit. Sem ga pred leti nasadila, poskusno, pa so bili nesesalci hitrejši.

Zanima me, če kdo pozna čisto droben fižolček, ki smo ga v mojem otroštvu imenovali finžek. Res je bil zelo droben in so rekli, da je to sorta za otroke. Sem gledala na tržnici nekaj let zapored, pa ga ne poznajo. ( Jasno, ko so se celo življenje mastili s ptujskim maslencem.)

F r i n a

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

23. maj 2012 20:18

ežoj je napisal/a:

glede teme: katera je ta rastlina:

Dvokaličnica (Dicotyledones) z epigeično kalitvijo. Sploh pa, švoh si gledal, ni samo ena vrsta, vsaj 2 sta.

rimljanka

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

23. maj 2012 20:23

To pa težko verjamem ( da bi bili dve vrsti ), kajti seme je le od ene rastline! Sam nalašč posadil, da vidim kaj bo zrastlo, pa če bo kdo vedel kaj je ( jaz ne vem )!

ežoj

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

23. maj 2012 20:25

Frina, tud slučajno niso do tal! Nikoli niso še bile - najkasneje takrat, ko zgasnem na morje, mi propadejo (morda letos ne bodo, ker so potomci že objavili, da ne gredo s ta starimi na morje - čez par let, ko bodo videli, da je to še najceneje, bodo pa spet hodili )

Proxima, sadila sem ga v prvih dneh marca - čeprav je bilo takrat že toplo, se spomnim, nič me ni v prste zeblo!

Frina, bobek nima počenega trebuščka, ker mu je čevljar prišil črno krpo čez - zdaj ima tam črno zaplato!

Ma, ežoj, rečem ti - men je okus boba najboljši od vseh stročnic, čeprav imam tudi fižol zelo rada1

tisto tam je pa eno šavje (prosto po ognjiču).

lp

cervus

jovita  

član od: 8.7.2007

sporočila: 394

23. maj 2012 20:32

Ežoj-sončnica?

jovita

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

MOJ vrtmalaga
Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti