Izredni študij

krizanka22  

član od: 1.10.2005

sporočila: 86

tema odprta - 6. apr 2008 13:19 | ogledi: 3.221 | odgovori: 19

Pozdravljeni!

Znašla sem se v strašni dilemi in sicer čez slabo leto se bom morala vpisati na VI. stopnjo, pa v Ljubljani nisem našla nobenega primernega faksa, ki sprejme nekoga iz ekonomske šole se pravi s V. stopnjo. Pozanimala sem se na Filozofski fakulteti pa V. stopnja ni dovolj. Zahtevajo gimnazijsko maturo. Zdaj, da bi kar nekaj študirala, kar me ne veseli se mi pa zdi brezveze, ker je izredni študij zelo drag. Nisem pa več rosno mlada, ker bi delala faks kot izredna študentka. Drugače sem iz Kranja, vendar mi tu nimajo kaj ponuditi kar bi me veselilo. Prosim vse vas, če bi mi lahko pomagali s kakšnim predlogom oz. veste za kakšno izobraževanje, ki nima veze s komercialo, poslovno šolo,... Bolj me zanimajo stvari kot so bibliotekarstvo, založništvo in take stvari, ker delam tudi v taki stroki in sicer v knjigarni.

Najlepša hvala za vaše mnenje.

Iwana  

član od: 31.3.2008

sporočila: 143

6. apr 2008 13:47

Zakaj te pa z ekonomsko solo ne bi hoteli nikamor sprejeti? Z v. stopnjo? V. stopnja je prava. In ce zelis studij le z VI. stopnjo je poklicna matura povsem dovolj. Matura [redna] pa je potrebna le za univerzitetne programe, vendar ce si zakljucila izobrazevanje z zakljucnim izpitom pred 1.6.1995, zakljucni izpit velja enako kot matura [glede sprejema]. S poklicno maturo se lahko vpises na vrsto raznolikih programov. Starostne meje za redni studij ni, zdaj se lahko tudi zaposleni vpisejo na redni studij. Imam pa tudi jaz vprasanje, ce kdo ve: Kako je z rednim studijem po 26. letu? Prvic v studijskem progamu. Zanimajo me kaksne pravice ima student po 26. letu. Stipendiranje, osnovno zdravstveno zavarovanje, itd.. Iwana

ycrna  

član od: 29.7.2006

sporočila: 748

6. apr 2008 15:04

krizanka22 V. stopnja je tista, ki jo imaš ko končaš gimnazijo. S V. stopnjo se lahko vpišeš na vse mogoče faxe v Sloveniji. Najbrž imaš IV. stopnjo. Iwana mislim, da po 26. letu gre čisto drugače...najboljše pa da se pozanimaš na Univerzi v LJ oz. MB ali na Primorskem. ycrna

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

6. apr 2008 15:11

Za univerzitetne študije je potrebna splošna matura. Ne glede na končano SŠ izobraževanje. Kako je s tistimi, ki so končali izobraževanje pred uvedbo splošne mature, ne vem. Obstaja seveda zakonodaja, ki to določa.

Vsekakor morajo na zvodih za zaposlovanje, pa po srednjih šolah svetovalne službe, pa še kdo, natanko vedeti, kako je s tem.

drejcek  

član od: 11.1.2004

sporočila: 1028

6. apr 2008 15:28

krizanka22, za interese, ki si jih naštela, bo treba maturo narest, ker so to univerzitetni študiji. Z zaključnim izpitom oz. poklicno maturo pa se lahko vpišeš na katerokoli izobraževanje VI. stopnje, se pravi visokošolski študij. Tako da, ali poišči nekaj takega, recimo tu: http://www.uni-lj.si , in počakaj bolonjsko reformo pa boš lahko z zaključeno šesto stopnjo vpisala magisterij, druga možnost je pa maturitetni tečaj na Gimnaziji Kranj. Z maturo, kot je bilo rečeno že v prejšnjih postih, pa se lahko vpišeš kamorkoli, če imaš seveda dovolj pik v pimeru omejitve.

Ko boš imela še kako vprašanje, se pa kar oglasi, lokalci držimo vkup

LP

Drejček

evagirl  

član od: 4.10.2007

sporočila: 276

2. sep 2008 12:37

Ne paša ravno v to temo,pa vseeno. Sem v dilemi. Na sedanjem študiju mi ni šlo,letnik sem ponavljala. Sedaj sem se želela vpisat na drug študij ravno tako UN ampak ne na ljubljanski univerzi ampak pod smostojni visokošolski zavod. Zanima me ali to lahko storim ali ne. Ali ta možnost odpade ker sem na tej univerzi ponavljala. (razen če grem izredno seveda,vendar se zanimam za redni študij).Prosim za čimprejšnji odgovor.hvala vsem ki lahko pomagate evagirl

*T*A*N*J*A*  

član od: 27.11.2007

sporočila: 30

2. sep 2008 12:43

Sem študentka visokošolskega zavoda. Lej stanje je tako, enkrat lahko ponavljaš in enkrat se lahko prepišeš na drug faks brez kakršnih koli posledic ali izgube statusa. Sama sm npr. čeprav sem imela dovolj točk, ponavljala eno leto, zato da sem si pridobila čas za iskanje službe. Srečno vsem. *T*A*N*J*A*

evagirl  

2. sep 2008 12:47

Se pravi da bi lahko kljub ponavljanju se zdej prepisala? evagirl

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

2. sep 2008 13:06

Evagirl, imam en ponesrečen občutek, da si narobe postavila prioritete. Najprej si vpisala fakulteto, letnik si ponavljala, vendar ga po dveh letih še nimaš opravljenega, zdaj pa iščeš eno fakulteto, kamor bi se vpisala za to, da bi imela status....medtem ko iskanje tistega "ta pravega" to pa pride kasneje. Po tej matematiki tudi čez eno leto ne boš imela letnika na tem novem faksu (kr en faks, samo da je frej, pa da se ne zgubi status) narejenega in kaj boš pa naredila takrat? Tri leta že po faksih pa še vedno nič? To zbije samozavest vsakomur in po treh zaporednih nulah je blazno težko izbrati in potem tisto končati - ker človek ni več prepričan, da zmore. Poglej, nič hudega, če si na začetku izbrala napačen faks in nisi naredila letnika niti po dveh letih. Se zgodi. Človek naredi napako. Ampak, če je ne popravi, naredi dve napaki. Tudi iz napak mora človek (in zlasti iz napak) potegniti ene konsekvence. Mora prevzeti odogovornost za svojo napačno izbiro in potem narediti popravke. In kako ti stojiš z odgovornostjo? En neuspeh pokrivaš z drugo pro-forma rešitvijo z novim faksom - okej, status je status - ampak kje v tvojem razmislek je odgovor na to, kaj te pa res zanima? In kdaj boš ugotovila, kaj te pa res zanima? Ozrioma, zakaj ne prideš do ugotovitve, kaj te zanima? Ker to odlaganje, ki se ga greš z iskanjem nadomestnih faksov, to bazičnega problema NE rešuje. In če si se že odločila, da boš to leto v eni pro-forma-status situaciji, potem si postavi nalogo, da je to ZADNJE LETO TAKEGA VEGETIRANJA. Išči po sebi, če ne gre, poišči strokovno pomoč (v Lj je tega kar nekaj in veliko mladih ljudi, ki ne ve, kaj jih v resnici zanima, se tako lepo izvleče iz tega beganja), skratka naredi si plan, kako boš kaj začela in tudi dokončala in to stori letos. Ker če ne boš tega storila zdaj, potem ne boš nikoli. Nekaj časa te bodo doma še tolerirali, potem bo pa frekvenca očitkov vedno večja. Iskanje službe bo itak ena sama žalost, s tem da neuspehi na faksu itak spodkopavajo človekovo samozavest ne glede na to, česar se loti (in dokler ne naredi enega faksa, se ta samozavest ne popravi). Skrakta dekle, ne išči samo nadomestnega faksa, zbudi se. Čimprej. Pa srečno. Vendelina jr.

evagirl  

2. sep 2008 13:16

Ne iščem nadomestnega faksa! Samo prepisujem se na drugo fakulteto in me zanima če se kljub ponavljanju na prvi,lahko vpišem še vendo v redni drugega. Ta faks mislm nardit. Sam pač človek včasih mora najt nekaj da ga spodbudi...no jst sm. O tem pa ne bi rada govorila. Samo to me zanima. evagirl

evagirl  

2. sep 2008 13:41

Kaj res nihče zagotovo ne ve? evagirl

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti