3. apr 2008 19:18
Roncolino, da ne bos mislila, da te obsojam, ker imas kaco. Ampak kaca bo zmeraj kaca, pa ceprav je bila izvaljna v ujetnistvu. Ampak njeni predniki so bili ujeti v divjini. Zmeraj bo imela svoj nagon. V naravi pa je njen habitat ogromen, vecji se od tako velikega terarija. Jaz izrazam samo mnenja, ne obsojam. Da se komu ne zamerim, saj vem da imate clani vse mogoce zivali doma. Ne obsojem nikogar, menim pa da divje zivali ne spadajo v hiso. Tudi jaz bi imela vsega vragadoma. Tukana, aro, kakaduja pa legvana, tigra in pa krokodila,... Resnicno imam rada zivali in si marsikatero tudi mocno zelim, ampak......takrat pa pomislim na zival, ali si tudi ona mene zeli? Ali jo je mogoce strah, ceprav ji zelim samo najboljse ? Ali raje zivi v ujetnistvu, kot pa v naravi, v svojem naravnem habitatu, svobodna, z svojimi nagoni, na svezem zraku,itn....Ampak obsojam te pa ne, to je tvoja odlocitev. Vem pa kako je s temi zivalmi ujetimi v divjini. Sem spremljala aretacije preprodajalcev v Amazonskem pragozdu. Mladice odtrgajo od svojih mam. Mame odtrgajo od nemocnih mladicev, ki jih potem caka gotova in kruta smrt. Zivali potem pohabijo, da ne morejo pobegniti, da so nemocne in jih vec ne morejo vrniti v divjino Zivali prevazajo v skatlah natrpane kot v konzervah. Potem jih na trznici prodajajo ves dan, na zgocem soncu, brez vode, brez hrane, v kletkah kjer se nemorejo premakniti niti za milimeter. Vecina zivali, ki se jih prodaja pri nas je verjetno res prislo na svet v ujetnistvu, ampak divja zival je se zmeraj. Veliko zivali pa se prodaja tudi iz divjine z ponarejenimi papirji, in ce prodajalca poznamo se ne moramo dati roke v ogenj zanj. Brez zamere ne jemljite tega osebno, to je samo moje mnenje. Kar se preprodajalcev psov tice, grozno!!!! Jaz ne pravim, da bi kupila psa od njih. Pravim, da je takim ljudem potrebno pse ODVZETI, jim dati dostojen dom [ne pa jih prepuscati usodi], preprodajalce pa KAZNOVATI. magnolija, tjas, prvic cujem, da bi bili vsi psi primerni za hiso, dober primer sta Sibirski husky in Aljaski malamut,... Kar se mesanckov tice nikoli ne ves kaksen bo mladicek postal. Sorodniki so posvojili mladicka majhne psice in lastnik jim je zagotovil, da je ta pes majhne rasti, a za nekaj mesecev je ta pes bil vecji od Bernskega plansarskega psa. Sosedin kuzek je bila tako agresiven, da se je podil in besno lajal za cisto vsakim, ki se je pripeljal v naso ulico, pa ce ga je videl ze tisockrat. Nekateri psi se zelo cujeci, kar naprej lajajo, nekateri tulijo. A se ti taksen pes zdi primeren za v stanovanje, kjer te obdaja se vsaj deset stanovanj, stene pa so slabo izolirane? Govorimo o 60 kvadratnih stanovanjih in ne od 200 kvadratnih hisah, kjer gre lahko pes ven na vrt kadar koli se mu zaljubi! Tudi dlaka je pomemben faktor. Prednost pasemskih psov je v tem, da je njihov osnovni karakter dobro raziskan, ceprav ima se vsak svojega. Je pa lepo, da so tudi nekateri mesancki primerni za v stanovanje, v kolikor se odlocimo za psa [se mi zdi da je to pomembna odlocitev], bomo najprej iskali v zavetiscih ali pa med ljudmi, ker tu se se vedno da dobiti psa. Samo da bo primeren za stanovanje, torej bo tudi njemu vsec in se bo razumel z mackom. Iwana