Katera smetana je za kaj

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

30. mar 2008 1:32

Kislo smetano uporabljam "na hladno" - za solate, namaze ali pa tik pred serviranjem jedi. Če namreč zavre, se kar nekako zgrudi, kot da bi bila sesirjena (vsaj po mojih izkušnjah). Zato jo v zelenjavne juhe in podobne jedi dajem šele, ko so na krožniku. Sicer pa ni z njo nič narobe, če jo vmešam med skuto za zavitek ali kaj podobnega. Za sirove omake za testenine pa uporabljam zmeraj navadno svežo sladko smetano iz katere koli mlekarne ali pa malo bolj trajno Tuševo v pravokotnem tetrapaku(to je tudi edina trgovina v naši vasi). Ta ni nikoli že sladkana. Rastlinske smetane tudi meni niso všeč, vem pa (jih dosti uporablja znanka, ki peče ogromno peciva), da obstaja že sladkana in tudi navadna, nesladkana - treba je biti pozoren, kaj piše na embalaži. Seveda je v vseh trgovinah na razpolago smetana za kuhanje (panna per cuccina), ta pa je spet navadna sladka smetana z dodatki za daljši rok trajanja. Včasih smo hodili v šoping v Italijo in meni se je zdelo fajn kupiti kaj takega, kar pri nas še ni bilo, Italijani pa imajo teh smetan za kuhanje in že pripravljenih bešamelov in podobnega na tone, vendar so imele nekatere znamke tako zanič - umeten okus, da jih ne poskusim več. Zame nič ne odtehta prave sladke smetane v tortah, na sadni kupi..., pa tudi v omaki z gorgonzolo in ni ga čez dober domači bešamel z dosti muškatnega oreščka na paštiču (lazanji). Škoda, da ponoči ni zdravo jest...zdajle bi z veseljem eno sladoledno kupo s tono smetane zmazala.....pa naribano črno čokolado za povrh..... mamaF - Mojca

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15831

30. mar 2008 16:55

Ravnam podobno kot mamaF - kislo smetano dodajam jedem tik pred serviranjem, le včasih, ko mešam moko z vodo za kakšno jed, dodam še žlico kisle smetane zraven. Sicer pa omake in kremne juhe gostim z navadno sladko smetano ali s kakšno za kuhanje (včasih pač kupim tele za kuhanje, nisem pa še nikdar podrobneje gledala, kaj piše o sestavi). Rastlinsko uporabljam le od pomurskih mlekarn, mi ima najmanj umeten okus, pa še to smetano mešam z običajno sladko smetano. Rastlinsko uporabljam v kombinaciji takrat, ko naj bi bila smetana na pecivu bolj čvrsta ali ko za kreme uporabljam še čokoaldo, kak liker in podobno, da ta okus prevlada nad smetano, krema pa je potem bolj čvrsta (tudi brez želatine ali krem fixa). Po okusu pa mi je res ljubša živalska sladka smetana, brez nadaljnjega. Mamamia mamamia

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

30. mar 2008 17:02

Ne maram plastične smetane. Če imam povečane maščobe, naj bodo od poštenih in ne ponarejenih maščob.Ne maram tudi sladoledov z rastlinskimi maščobami, ker imajo okus po magarini.

V kuhi ne uporabljam dosti smetane, ker imamo pri mizi nekoga, ki se zmrduje nad vsako kapljo smetane. Drugače pa dodam sladko smetano, ali smetano za kuhanje, ki ima manj maščob.

Kot zanimivost naj povem, da sem celo življenje jedla pražene gobe s smetano, ki jih je mama naredila s  kislo smetano. Pri prvem poskusu s sladko, je razlika bistvena.

F r i n a

krokodilček  

član od: 6.10.2007

sporočila: 144

30. mar 2008 18:51

a je že katera probala Ramine -smetane ali neke pripravke za zgostitev? krokodilček

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti