Čemaž, divji česen

kobra 1  

član od: 15.6.2006

sporočila: 1881

30. apr 2011 21:16

Seveda lahko tudi cvetočega nabiraš, le porabiti ga je treba kar hitro, ker hitro porumeni .

kobra 1

karajan  

član od: 21.2.2007

sporočila: 98

4. maj 2011 10:46

Pazite na zamenjavo. Veliko je bilo o tem že pisanega,  pred kratkim je umrla ženska v Lj.

 

 

karajan

neznan uporabnik

4. maj 2011 11:29

Bom kr direkt povedala:

če se nekdo gre nekaj, česar ne obvlada, je katastrofa itak pričakovana posledica.

letos je čemaž in "in" vsi hajd! v hosto in nabirat, po možnosti s srpom napodolgem in napočez..

 

Če bi se ljudje vendarle ukvarjali s stvarmi, katere obvladajo....tko pa, j*bi ga, kolateralna škoda

(nagibam k Darwinu press KVAK)

 

japaja

Čarli08  

član od: 4.1.2010

sporočila: 275

4. maj 2011 21:05

Res je. Živimo sredi celih nasadov (baje) čemaža, pa mi po nekem čudnem naključju še ni uspelo najti človeka, ki bi šel z mano v gozd, da bi mi ga pokazal, zato se sama ne odpravim. Letos mi je skoraj ratalo, naslednje leto pa upam da mi res bo! Sem pa na tržnici kupila pesto.

Čarli08

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17811

4. maj 2011 21:16

Čarli08, pojdi na sprehod v ljubljanski Botanični vrt in sprehajala se boš med poljanami čemaža, ves arboretumski del ga je poln. In tam je gotovo nekja ljudi, zaposleni tam pač, ki ti lahko potrdijo, da je to res čemaž.

rimljanka

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

4. maj 2011 21:37

Evo, letos sem se celo jaz vpisala v klub nabiralcev (prejšnji dve leti sem ga neuspešno iskala po vseh gozdičkih v bližini raznih odcepov primorske avtoceste). Varnostni ukrep pred nabiranjem je bil, da sem si ga dobro ogledala na tržnici in na vseh fotografijah, dokončno pa me je prepričalo šele rastišče (tistega kupljenega na tržnici si nisem upala pojest :) Sem se pa ob omenjenem primeru zastrupitve tudi sama spraševala, ali je šlo za izkušeno nabiralko ali kakšno tako novopečeno, kot sem jaz, in mi ni bilo prav lahko pri duši; prav tako se mi je ob nabiranju sicer zdelo, da je populacija rastlin na čemaževem rastišču praktično homogena, dejanskega mnenja, ali se vmes lahko zaplete kakšna zablodela šmarnica (ta sicer ni tako strupena kot podlesek), si pa še nisem uspela ustvarit; ob zadnjem nabiranju me je tudi malo zmotilo, da sem pod populacijo že velikih listov odkrila novo generacijo, ki bi jih sicer na prvi pogled proglasila za mlad čemaž (in je po okusu tudi bil), ampak odkod pravzaprav dve tako distinktni generaciji (mogoče ena iz lanskih čebulic in druga iz semen - rimljanka, na pomoč!) Druga stvar: v Sloveniji, kot sem se nedavno spet poučila v eni od knjigic Katera (zdravilna) rastlina je to, pravzaprav mrgoli smrtno nevarnih rastlin; imam občutek, da je glede na to zastrupitev z njimi pravzaprav malo (izjema so gobe, pa še pri tem se mi zdi, da so se ljudje v zadnjih letih nekoliko spametovali). In sem kot zaprisežena konspiracionistka razmišljala, ali bi ob usmerjenem pouku o strupenih rastlinah bilo teh zastrupitev manj - ali pa celo več (prilika dela tatu, ne bi ravno razpredala v podrobnosti). lp, proxima

neznan uporabnik

4. maj 2011 21:57

Jaz osebno si nikoli in nikdar nisem upal nabirati gob in raznih trav ter zelišč po gmajnah in gozdovih. Dve celotni družini v radiju 200 metrov sta umrli zarad takega početja. Oboji starši in otroci. To je malo preveč tvegano dejanje zame. Tudi,če bi šel gledat v botanični vrt, kot pravilno svetuje kolegica Rimljanka, bi me bilo blazno strah to it pol nekam nabirat. Ker enostavno ne ločim. Jaz se temu in gobam izogibam v grozno velikem ovinku, ker osebno enostavno nisem siguren in prepričan. Ne poznam pa toliko,da bi s sigurnostjo ločil. Raje pol ne.

In vsem, ki niste prepričani vsaj 300 posto odsvetujem, da trgate okol gobe in rastje. Resnično.

 

Multivitamin

multivitamin

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17811

4. maj 2011 22:11

proxima je napisal/a:
.......... ob zadnjem nabiranju me je tudi malo zmotilo, da sem pod populacijo že velikih listov odkrila novo generacijo, ki bi jih sicer na prvi pogled proglasila za mlad čemaž (in je po okusu tudi bil), ampak odkod pravzaprav dve tako distinktni generaciji (mogoče ena iz lanskih čebulic in druga iz semen - rimljanka, na pomoč!)

Sedi, odlično, pet. Je pa spodaj še 3. generacija, ki je/bo zrasla iz lanskih semen, drobne rastlinice, kake 3 cm velike. Sama s pridom izkorišam to mlado srednjo generacijo (ki je po moje iz lanskih in predlanskih čebulic), ki je najboljša, ko odrasla že cveti in plodi.

Res pa je, da čemaž nabiram pozorno, doma list po list pregledam, saj gre hitro, na terenu je za tak posel škoda križa.... pa sama sebe smatram za kar dobro poznavalko čemaža in rastlin, ki bi se jih dalo zamenjati z njim. Morda sem ravo zato bolj pozorna, kaj vem.

Tudi sama sem v dilemi, ali bi bilo bolje ljudi malo bolj podučiti, pa bi postali morda zato preveč pogumni (v stilu priročnikov Vse o......na 4 straneh) ali jih pustiti malo bolj nevedne in s tem bolj previdne.

Seveda je pa povsod veliko strupenih (kar je strupeno za človeka, se razume, ni nujno, da je strupeno tudi za vse druge živali) rastlin. Živali pred nevarnostmi pobegnejo, se skrijejo v hišice,....rastline se branijo s strupi, trni, žgalnimi dlakami,...

 



rimljanka

Sporočilo je spremenil(a) rimljanka dne 04. 2011 22:14

Čarli08  

član od: 4.1.2010

sporočila: 275

4. maj 2011 22:59

Moj bivši direktor, Avstralec po rodu, je bil prav navdušen nad dejstvom, da se je vselil v hišico ob gozdu, v katerem je tisto leto raslo neverjetno veliko gob. Pa nam je naznanil med enim pogovorom, da si je kupil knjigo o gobah in da jih bosta šla z ženo nabirat. Sva s sodelavcem malce prebledela in mu komaj dopovedala, kako nevarno je lahko tako početje ...

Čarli08

neznan uporabnik

4. maj 2011 23:03

Bravo Čarli,

to je obupno nevarno. To je tako zelo nevarno,da se iz lepega izleta izcimi grozna smrt. Ne tega nikoli početi,če niste 300 posto sigurni. Pa še takrat je nevarno.

 

 

Multivitamin

multivitamin

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti