Čemaž, divji česen

neznan uporabnik

4. maj 2011 21:57

Jaz osebno si nikoli in nikdar nisem upal nabirati gob in raznih trav ter zelišč po gmajnah in gozdovih. Dve celotni družini v radiju 200 metrov sta umrli zarad takega početja. Oboji starši in otroci. To je malo preveč tvegano dejanje zame. Tudi,če bi šel gledat v botanični vrt, kot pravilno svetuje kolegica Rimljanka, bi me bilo blazno strah to it pol nekam nabirat. Ker enostavno ne ločim. Jaz se temu in gobam izogibam v grozno velikem ovinku, ker osebno enostavno nisem siguren in prepričan. Ne poznam pa toliko,da bi s sigurnostjo ločil. Raje pol ne.

In vsem, ki niste prepričani vsaj 300 posto odsvetujem, da trgate okol gobe in rastje. Resnično.

 

Multivitamin

multivitamin

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17811

4. maj 2011 22:11

proxima je napisal/a:
.......... ob zadnjem nabiranju me je tudi malo zmotilo, da sem pod populacijo že velikih listov odkrila novo generacijo, ki bi jih sicer na prvi pogled proglasila za mlad čemaž (in je po okusu tudi bil), ampak odkod pravzaprav dve tako distinktni generaciji (mogoče ena iz lanskih čebulic in druga iz semen - rimljanka, na pomoč!)

Sedi, odlično, pet. Je pa spodaj še 3. generacija, ki je/bo zrasla iz lanskih semen, drobne rastlinice, kake 3 cm velike. Sama s pridom izkorišam to mlado srednjo generacijo (ki je po moje iz lanskih in predlanskih čebulic), ki je najboljša, ko odrasla že cveti in plodi.

Res pa je, da čemaž nabiram pozorno, doma list po list pregledam, saj gre hitro, na terenu je za tak posel škoda križa.... pa sama sebe smatram za kar dobro poznavalko čemaža in rastlin, ki bi se jih dalo zamenjati z njim. Morda sem ravo zato bolj pozorna, kaj vem.

Tudi sama sem v dilemi, ali bi bilo bolje ljudi malo bolj podučiti, pa bi postali morda zato preveč pogumni (v stilu priročnikov Vse o......na 4 straneh) ali jih pustiti malo bolj nevedne in s tem bolj previdne.

Seveda je pa povsod veliko strupenih (kar je strupeno za človeka, se razume, ni nujno, da je strupeno tudi za vse druge živali) rastlin. Živali pred nevarnostmi pobegnejo, se skrijejo v hišice,....rastline se branijo s strupi, trni, žgalnimi dlakami,...

 



rimljanka

Sporočilo je spremenil(a) rimljanka dne 04. 2011 22:14

Čarli08  

član od: 4.1.2010

sporočila: 275

4. maj 2011 22:59

Moj bivši direktor, Avstralec po rodu, je bil prav navdušen nad dejstvom, da se je vselil v hišico ob gozdu, v katerem je tisto leto raslo neverjetno veliko gob. Pa nam je naznanil med enim pogovorom, da si je kupil knjigo o gobah in da jih bosta šla z ženo nabirat. Sva s sodelavcem malce prebledela in mu komaj dopovedala, kako nevarno je lahko tako početje ...

Čarli08

neznan uporabnik

4. maj 2011 23:03

Bravo Čarli,

to je obupno nevarno. To je tako zelo nevarno,da se iz lepega izleta izcimi grozna smrt. Ne tega nikoli početi,če niste 300 posto sigurni. Pa še takrat je nevarno.

 

 

Multivitamin

multivitamin

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

4. maj 2011 23:10

Brez smeha, prosim - ker sem bolj lene sorte in mi pred hišnim pragom (še) ne raste čemaž (pogoji so pa naravnost idealni - ok, ok, vsaj upam) sem šla in kupila seme. In zdaj vidim, da se seje od oktobra do marca. A bo kaj škode, če seme zdajle (ok, ne glih zdajle, morebiti čez kake tri dni) fliknem pod listje? Če bom čakala do oktobra, ga bom zagotovo kam založila in ga ne bom našla, ko bi ga najbolj potrebovala.

lp

cervus

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17811

5. maj 2011 5:23

Jaz bi ga kar sedaj posejala. Bo, kar bo, pa sočasno bi šla na rastišče čemaža, nabrala malih rastlinic (o kateih malo više piševa s proximo, jih v šopkih nasadila.....pa tu in tam zalila, če ne bo dežja. Boš prej imela bero. Preverjeno.

rimljanka

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

5. maj 2011 6:21

Elaphus, če boš šla na rastišče, izkoplji in potem posadi še nekaj cvetočih, da se bodo sami naravno zasejali. Na tak način imam doma pod grmovjem že lepo zaplato čemaža, ki pridno služi za sprotno uporabo. 

 Proxima, tudi jaz sem dolgo prisegala, da čemaž pa ja raste v tako homogenih zaplatah, da ga je praktično nemogoče zamenjati s čemerkoli - dokler nisem našla rastišča vzdolž potočka, kjer je bilo vse pomešano: čemaž, čmerika, podlesek, kačnik ... edinole šmarnice se tam ne spomnim. .

Cila

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

5. maj 2011 10:51

Evo, storila bom tooooo - tako je menda včasih pela Neca Falk. Hvala, dekleta!

lp

cervus

manca51  

član od: 5.5.2008

sporočila: 511

5. maj 2011 12:35

Tudi sama sem lani v tem času posadila cvetoč čemaž . Tako ni bilo dileme , je čemaž ali šmarnica . Lepo se je prijel in razmnožil , letos ga že imam za sprotno uporabo . Sicer ga pa ni težko prepoznati ; čemaž ima gornjo stran listov svetlečo , spodnja stran je pa mat , nima takega leska kot zgornja . Zanesljiv znak je pa tudi vonj po česnu, če ga pomanemo med prsti.

Lp

manca51

anjatat  

član od: 19.12.2009

sporočila: 3

6. maj 2011 22:29

Čemaž je neverjetna rastlina, ki pa žal na  obali ne raste, vsaj jaz ne vem, da bi. Imam pa sosede, ki ga nabirajo nekje okrog Ribnice in so mi ga letos prinesli dober zaboj. Sem ga sesekljala in v mikserju zmlela, dodala zmlete pinjole in zmelte mandelje in zalila z olivnim oljem /skratka pesto/.  Nekaj sem ga shranila v kozarčke, shranjene v hladilniku, s katerim zabelim solate. Nekaj sem ga zamrznila in s tem zabelim pašto. Nekaj sem ga zmešala s skuto in služi kot namaz. Lahko pa skuhate drobno narezan krompir, prilijete vodo ali jušno kocko, začinite, zmiksate in dodate čemaž...kremna čemaževa juga. ČE GA SAMI NABIRATE, bodite pozorni, da ga ne zamenjate s šmarnico. Obvezno ga hranite na hladnem.

anjatat

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti