Pred vami je nova storitev imenovana sorodniki. Ko odprete recept se na desni pojavi še pet receptov, ki so sorodni odprtemu. Ali bolje rečeno NAJ BI BILI.
Za kalkuliranje kaj je podoben recept in kaj ni sta dve možnosti: Ali se to vnaša ročno in tudi popravlja ročno, kar je pri 8000+ receptih nemogoče. Ali pa se naredi zapletena kalkulacija, kaj je "sorodstvo" in kaj ni. Ampak računalnik ni pameten, pa če sem se še tako trudil. Zato vnaprej naprošam, da se ne jezite, če je kakšen sorodnik bolj daljna žlahta. Formule so dolge in zapletene, a ne vsemogočne. Pri receptih, ki imajo dober naslov, raznovrstne sestavine in jedernat opis, je pet sorodnikov kar dobro poiskanih in nastavljenih. Pri receptih, ki nimajo opisa, imajo le par sestavin ime pa v stilu "Moja juha", lahko najde tudi kaj hecnega.
Ne glede na to pa mislim, da je zadeva zelo uporabna, da vam naša stran predloži še par idej poleg tega, kar ste iskali. Nepluski bodo na ta način prišli na svoj račun, saj bodo hitreje našli podobne recepte. Zato smo razmišljali, če bi bila storitev le za naročnike. Zaenkrat bo za vse, prvič, ker vem, da vas je veliko, ki prispevate tudi ali pa predvsem zaradi solidarnosti, in drugič zato, ker bodo kmalu Pluski dobili nekaj večjega. In nenazadnje tudi ta sistem sorodstva ne nadomesti klasičnega iskanja, a obogati strani.
Sistem je narejen tako, da se fiksno določi pet najbljižjih sorodnikov, ki so tako vedno isti. Ker pa prihajajo nove slike in novi recepti se kalkulacije odvijajo na določeno časovno obdobje, zato se bodo sorodniki tudi malo spreminjali sčasoma.
Ne zaradi nespoštovanja receptov brez slike, ampak predvsem zaradi lepše prezentacije in uporabnosti, so sorodniki lahko le iz plemena (TM Vendelina Jr.) tis receptov, ki imajo sliko. Zato... hitro po fotoaparat, da zapolnimo še ostale vrzeli.
Sistem oz. njegove formule bom še posodabljal in izboljševal (kar počnem doma že mesec dni, zato sem s trenutnim rezultatom že kar zadovoljen) , tako da to kar berete ni končno. Je le poskus tega, da omogočimo uporabnikom prikaz podobnih idej, ki ne temeljijo zgolj in samo na naključju. Upam, da nam je vsaj malo uspelo doseči ta cilj.
Lep pozdrav
Uredništvo KulSlo
Jernej - Urednik Kulinarične Slovenije