Balkonsko cvetje

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

5. apr 2011 17:50

Tudi jaz imam tak balkon. Leta in leta sem vztrajala, na koncu pa obupala. Poleti, ko se sonce upre in je 50 stopinj, ne preživi nič takega kot so bršljinke in slovenke itd. Ciprese mogoče. Se hecam, ali pa dobro zastrteti, ni druge.

 

naor

franciska  

član od: 15.2.2011

sporočila: 144

5. apr 2011 18:12

Hvala naor za tolažbo,saj sem že sebe obtoževala, ker jim ne govorim lepih besed in jim ne pojem pesmic. Takoj, ko jih vsadim in eno rundo cvetijo so lepe, potem pa skoz bol klavrne in sem jezna nanje, da bi jih najraje vrgla na gnoj. Sicer si septembra malo opomorejo ampak me tako jezi, da sem se naveličala. Za letos se še odločam katero sorto ali pa bom imela "nag" balkon. franciska

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17810

5. apr 2011 18:20

Različne trave, sivka, žajbelj, pa sočnice, kot so homulice, netreski, eševerija, recimo. Pa dobre stare pelargonije zonalke bi tudi preživele, sem prepričana. In kakšni smilji tudi sodijo na taka okna. Pa bazilika sort Magic Blue in Magic White bi prenesla takšno okolje. Saj se najde, samo bolj nenavadna so taka okna.

Samo, meni se zdi, da bi lahko bila kriva tudi korita z vodno zalogo, če jih uporabljaš, voda se na taki lokaciji lahko tako segreje, da dobesedno skuha korenine. To slednje je bolj razmislek kot izkušnja. Moram reči, da sama takih korit nimam.

rimljanka

lučica  

član od: 28.10.2010

sporočila: 174

5. apr 2011 18:41

No, jaz imam balkon, ki je cel dan izpostavljen soncu in predlani sem prav poskusno nasadila vse sorte v korita in še najboljše so se mi obnesle bršljinke, popolnoma navadne rdeče bršljinke. "Crknile" so mi vse trave,pijavčnica, cekinčki,thunbergija.... Tako sem lani imela na balkonu bršljinke vmes pa moljevko in grobeljnik in sem imela krasne rože, res pa je da sem se z njimi precej ukvarjala. Letos bo nasad podoben. Glede korit z vodno rezervo. Jaz imam enega in je super! Ob nakupu res ni bil poceni a rože v njem krasno uspevajo. Mi pa na tem balkonu krasno uspeva sivka, ki nam hkrati tudi koristi pri odganjanju komarjev in drugih malih zverinic. lučica

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

5. apr 2011 19:08

Za suha, sončna mesta nasadim toplšne, pisane portulake (ups, tolščake ) in je kar ok. Ovenejo sicer hitro, pa vedno znova nastavljajo cvetove, ponoči se zaprejo - no, pa saj ponoči glih ne vzdihujem na balkonu nad njihovo lepoto (sem že mal prestara )

lp

cervus

Dobrojedka  

član od: 11.4.2010

sporočila: 282

5. apr 2011 19:59

Tudi mi imamo balkon, ki je ves dan na močnem soncu in korita z vodno rezervo. Doslej so se nam dobro obnesle: abutiloni (jih imajo pa rade uši), gaure, lantane (v dveh sezonah ni propadla niti ena; mislim, da so zmagovalke po trpežnosti), krompirjevke, mlečki (euphorbium), vse vrste moljevk, sivka in bodalica (vendar zelo smeti). Ko so sadike še mlade jih ob pripeki zasenčim. V najbolj vročih dneh jih je treba zalivati vsak dan. Največji problem je pri nas poletni dopust, a zgoraj navedene so preživele tudi tega. Letos sem se pa odločila za res enostavno kombinacijo in vse predvzgojila sama - hermelika in bodalica. Čisto vsako vročino (in tudi hudo zanemarjanje) prenesejo netreski in homulice, učinek pa je bolj minimalističen. Lepi so v zanimivih glinenih posodah, ampak za občudovanje na balkonu, ne pa s "ceste". Dobrojedka Sporočilo je spremenil(a) Dobrojedka dne 05. 2011 20:03

franciska  

član od: 15.2.2011

sporočila: 144

5. apr 2011 20:03

Hvala tudi vam vsem za vse predloge in mislim, da bom izkoristila to, če se bo obneslo in mi ne bo treba jamrati nad mojim ščavjem na balkonu. Končno sem pa tudi sama malo čudna, naj bo pa še balkon, bom edinstvena letos. franciska

katjushka  

član od: 15.9.2004

sporočila: 1901

5. apr 2011 21:29

Jaz pa imam izziv  .... lani sem dala v klet prvič prezimiti pelargonije, ki pa so zimo sicer preživele, vendar so ostali dolgi rjavi peclji (dolgi cca 20-30 cm), katerim na koncu poganjajo zeleni listi. Rožice ne zgledajo ravno najlepše, zato me zanima če jih smem obrezati in kako?

katjushka

-pika  

član od: 25.2.2005

sporočila: 399

6. apr 2011 10:56

ojla

Vsem en lep spomladanski pozdravček

Tudi jaz sem se letos odločila za spremembo balkonslih rožič,pa me zanima če je katera imela že te rožice ki jih bom naštela in mi poveste kako se obnesejo (SALVITALIJA-rumena,SUNSATIJA-rdeča,LOBELIJA-modra,in MLEČEK-bela.

To bodo moje letošnje raznobarvne rožice in upam, da mi bo uspelo imeti lepe ,imam pa samo jutranji sonček in seveda tudi dež ne bo problem ker je nadstrešek, vendar kakšen dober nasvet glede vzdrževanja mi bo prišel zelo prav.

lp

-pika

MIHIKA  

član od: 23.2.2010

sporočila: 81

6. apr 2011 11:31

SANVITALIJA je lepa rožica. Vendar v koritu izredno zahtevna. Potrebno jo je zalivat tudi dvakrat na dan ob najhujši vročini. Na gredici pa raste kot "plevel" tudi če je nič ne zaliveš. LOBELIJA je zelo zahtevna in v večini primerov propade že v sredini julija. MLEČEK pa je trpežen in neuničjliv kamorkoli ga posadiš z njim ne moreš zgrešiti. SUNSATIJA - nimam izkušenj. To so moje izkušnje večih let. MIHIKA

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti