2. mar 2008 14:14
- Ko ze govorimo o pacipresah,Rimljanka,koristim priliku
in ker sem velika ljubiteljica vsega,kar je zeleno, bi te vprasala, kako to, da je pri navedbah v strokovni literaturi (pri eni in isti rastlini )toliko odstopanj.
Npr. prav za chamaecyparis (nana aurea se mi zdi, da ne grem gledat v knjigo) je v par knjigah,ki jih imam ,pri navedbi visine vec kot 1.2 m razlike. Rastlina naj bi bila pritllikava, v ta namen sem jo tudi kupila,prisegali so, da vec kot 6o cm ne bo visoka, no pa je po desetih letih odkar jo imam lepo zrasla na 1.50.Pa nima optimalnih pogojev in je" taprava",mi je potrdil poznavalec.
Vem, da je veliko odvisno od pogojev kjer rastlina raste,pa se kaj, samo preveckrat se nam ljubiteljem dogaja, da za drag denar kupimo cisto nekaj drugega kot tisto,kar smo v resnici zeleli.Pa nam skoraj zmeraj zagotavljajo, da je rastlina neobcutlijva, pa da je ne napadajo bolezni,itd, da sploh ne govorim,kaj vcasih prodajo tistemu,ki se cisto nic ne spozna.
Ne vsi, da ne bom delala krivice, so tudi resnicno dobri strokovnjaki vmes,pa vendar...
Tako po dolgih letih izkusenj kupim in sadim samo se tiste rastline, ,ki jih res poznam in vem da bodo imele optimalne pogoje-za nenavadne eksoticne rastline pa je morda res bolje, da rastejo tam,kjer so doma,-pa se z okoljem se ne "tepejo" kar zadnje case vse pogosteje opazam.Hvala in lp
lucka