2. mar 2008 16:13
lucka52, kaj veliko ti ne morem povedati. Področje kultivarjev, sort, vaietet, različkov in kar je še takih imen je v hortikulturi neskončno........................... Mislim, da ni nikogar, ki bi lahko temu vsaj približno sledil. Naj povem še to, da ne obstaja en sam in enoten kodeks poimenovanja (kar v botaniki in zoologoji obstaja). Sem ravno enkrat jesen poslušala predavanje dveh strokovnajkov o tem. Povsem nepregledno je postalo področje sort. Tako se nam dogaja, da letos kupimo rastline, si zapišemo ime, prihodnje leto pa ne duha ne sluha o njih. Pojavile so se nove, drugaćčme, bolj moderne,....
Glede tvojih zelenih ljubljencev: po moje je tako, da so ti različki verjetno genetsko neutrjeni; če so jih razmnožili vegetativno, bi se sicer sortna lastnost morala obdržati (če je sploh šlo za sorto), če pa so jo razmnožili iz semena, pa je stvar seveda hudo drugačna. Nisem doma na tem področju, rastline v naravi so bolj moje področje. Z njimi pa je tako, da so raznolike in prav je tako, pravzaprav je prav to tisto, kar jih daje sposobnost preživetja v spremenljivih razmerah okolja.
A obrezala pa nisi nikoli tvojega zelenega velikana? Zdaj je najbrž malo pozno..... Sicer je pa kar prav, če se rastline ne pustijo vkalupiti.Meni je tako bolj všeč, je bolj naravno.
rimljanka - zasebno mnenje