7. mar 2008 17:54
Jesen jaz bi šla na tvojem mestu v lastni režiji. Bolje je da greš s svojim avtom, midva sva prišla v enem dnevu do Skopja, ker čez Hrvaško in pol Srbije greš na hitro po avtocesti. Pazi samo na srbskih cestninah, ker znajo kar približno zaračunat, ko vidijo slovenske tablice (primer: midva nisva dobila ob vstopu na AC nobenega listka, česarkoli, ker ni bilo nobene hišice, nobenga človeka, ki bi jih dajal...potem ko sva šla dol z avtoceste prideva do cestnine in reče fant da sva prišla na AC takoj čez mejo s Hrvaško. In je rekel cestninar da kje imava pa listek? Ker ga nisva dobila, je rekel carinik da znaša cestnina za celotne AC v Srbiji 50evrov in da morava plačat toliko ker nimava listka....super...in to že prvi dan) V glavnem, treba je pazit, ker radi nategnejo turiste, saj je to najlažji način prit do denarja .
Ceste so drugače čisto OK, cene sob in apartmajev pa nizke (no razen na ohridu je v sezoni vse malo dražje, pa še to ne: midva sva bila dol oktobra in sva dala za sobo s kopalnico 5 evrov za oba na dan!!!), ampak tam je pa veliko kampov. Na Ohridu imaš super treking na Galičico, kjer je čudovit pogled na jezero. Lepo je tud v okolici Kruševa in Prilepa, kjer je na vzpetini nad mestom srednjeveški grad oz trdnjava Markovi kuli. Pot tja gor je bila meni full lepa.
Splača se it tud na vzhod Makedonije v Kratovo, mesto nastalo v ugaslem vulkanskem kraterju. Meni je bil ta del Makedonije zelo všeč, sploh zaradi velikih žitnih polj. Lepo je tudi v Bitoli in pa seveda v Skopju, kjer lahko greš na Vodno, hrib nad mestom (kot nekakšno Pohorje nad Mariborom). Na hribu je velik osvetljen križ. Ko sva šla gor, sva srečala presenetljivo veliko ljudi, sem mislila da so makedonci bolj balkanske (beri lene) sorte in ne hodijo radi v hrib tako kot mi slovenci.
Aja pa če misliš it poleti, bo tako kot je rekla Rimljanka zelooooo huda...ker je vroče!! Kot sem že rekla: bila sem oktobra, pa sem skakala okrog v poletnih cunjah in se kopala v ohridskem jezeru.
No da ne bom dolgovezila, Makedonija je super, mesta so lepa, pokrajina čudovita, hrana zeloooo okusna, ljudje neznansko prijazni in cene ugodne. In še tako lep jezik imajo...in za mene je super tudi makedonskata muzika!
lp saš
saš