Delovna knjižica

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

5. feb 2008 15:42

V Delovno knjižico je PREPOVEDANO vpisovati karkoli drugega razen datuma pričetka dela, zaključka dela in delovne dobe v leti,h mesecih in dnevih. Tudi jo je prepovedano "zapleniti", če delodajalcu kaj ne ustreza. Z s.p. vpisujejo na Pokojninskem zavodu in ne sam delodajalec.

Je pa dolžan delodajalec brez pripomb izdati potrdilo o vrsti, samo o vrsti dela,  če ga delavec zahteva.

PS Raje preveri na najbližjem Zavodu za zdravstveno zavarovanje, če te je imel delodajalec zavarovano za celotno obdobje.

Vir: Zakon o delovnih razmerjih in Zakon o delovni knjižici. Bojda jih bodo pa ukinili. Vsebina delovne knjižice se velikokrat ne ujema s podatki v evidenci.

F r i n a

frina  

5. feb 2008 15:44

Vendar ne pozabi: delodajalci se praviloma med sabo vse zmenijo.

Včasih so bile poselske knjige, kjer je bila tudi ocena dela. Sama nisem posebnih vpisov v stare knjižice, pa sem jih videla že kar nekaj.

F r i n a

vesnal  

član od: 17.12.2002

sporočila: 449

5. feb 2008 16:17

hvala frina, enako informacijo sem tudi ravnokar dobila od neke pravnice, no saj važno je to, da punce ne bo kaj omejevalo pri iskanju novega dela

larisa1  

član od: 16.12.2003

sporočila: 167

5. feb 2008 16:31

V delovno knjižico, organ, ki jo izda, vpiše osebne podatke lastnika delovne knjižice (t. j. ime in priimek, rojstne podatke ter podatke o izobrazbi). Lastnik knjižice ob nastopu delovnega razmerja ne glede na obliko zaposlitve, za določen, ali nedoločen čas, knjižico predloži delodajalcu. Ta mora ob nastopu vpisati datum nastopa dela in ob prenehanju vpisati datum prenehanja delovnega razmerja. Razlog prenehanja se ne vpisuje, ker za to ni rubrike. Na zadnjih straneh, kjer so podatki za opombe, naknadne zaznambe, pa se lahko vpišejo samo kakšne pravice, ki so vam bile naknadno priznane, ki ste si jih pridobili tekom zaposlitev do penzije kot npr. priznanje zavarovalne dobe (kar ni isto kot delovne) za otroka do enega leta starosti, če niste bili zaposleni in ste bili zavarovani, dokup let za čas rednega študija na višjih in visokih šolah ter fakultetah, ipd. Delovna knjižica je zaenkrat ključni dokument s katerim dokazujete, da ste izpolnili pogoje za upokojitev in ga takrat tudi predložite zavodu za invalidsko ter pokojninsko zavarovanje. Dokler je delavec v delovnem razmerju jo ima delodajalec samo v hrambi. Delodajalec ne sme ničesar drugega vpisati kot samo čas zaposlitve pri njem in to potrditi s podpisom in žigom. Delodajalec pravtako ne sme groziti, da ne bo delavcu vrnil knjižice ob prenehanju delovnega razmerja ne glede na to, na kateri strani je morebitna krivda. Vzrok odpovedi je lahko naveden samo v sklepu o prenehanju delovnega razmerja. (sporazumno, redni odpovedni rok delavca, po krivdi delavca ipd). Tega sklepa pa delavec novemu delodajalca ni dolžan predložiti niti povedati zakaj je nehal delati pri prejšnjem. Delavec sam pa je dolžan skrbeti, da se delovna knjižica ažurira. Npr. če doseže višjo stopnjo izobrazbe, ki je z zakonom priznana bo skupaj z dokumentom, ki to dokazuje odnesel vpisati na upravni organ, prav tako, če je pridobil kakšne nove pravice iz zakona o del. razmerju ali zakona o inv. in pok. zavarovanju. Vsak dokument naj takoj vpiše, kajti zakoni se menjujejo in tudi marsikdaj se kakšna pravica v novem zakonu črta. Če pa je pravica že zavedena v delovni knjižici t. j. v glavnem zavarovalna doba, pa je trajna.

snorci  

član od: 2.8.2002

sporočila: 66

5. feb 2008 19:57

Sem dobila iz vse razprave občutek, da je bolje da jo odpustijo kot da da odpoved. Zakaj je ta pot boljša? snorci

Yolanda  

član od: 24.2.2006

sporočila: 14

5. feb 2008 21:06

frina je izčrpno napisala, kaj se lahko v delovno knjižico vpisuje. S 1.1.2009 pa delovna knjižica v obliki, kakršna je sedaj, sploh ne bo več obstajala, kar nam je prinesla najnovejša sprememba ZDR-ja. Na nekem seminarju pa so nam priporočili, da jo v bodoče, ko jo bomo prejeli od delodajalca (ob prenehanju), varno hranimo, saj bodo vsi podatki na voljo le v bazi zavoda za pokojninsko zavarovanje, oz. bomo za podatke morali pisno zaprositi. Yolanda

galyka  

član od: 13.10.2004

sporočila: 992

5. feb 2008 22:40

snorci je napisal/a:
Sem dobila iz vse razprave občutek, da je bolje da jo odpustijo kot da da odpoved. Zakaj je ta pot boljša? snorci
Ker ti pri odpovedi s strani delodajalca pripadajo določene pravice po ZDR, če pa sam daš odpoved pa ne. Npr. nadomestilo za brezposelnost, odpravnina, ipd.

Jelenckova  

član od: 30.3.2005

sporočila: 2053

6. feb 2008 8:26

Mene pa zanima, kam moram iti to knjižico ob zaposlitvi sploh iskat? Tudi jaz sem namreč slišala za neko e-obliko te zadeve. Jelenckova

frina  

6. feb 2008 10:37

Delodajalec je dolžan ob prevzemu DK izdati potrdilo o hrambi, enako Zavod za zaposlovanje. Po prenehanju delovnega razmerja mora delodajalec knjižici vrniti na naslov lastnika, ki pa ni vpisan v knjižico. Če ne gre drugače, se DK pošlje na UE, kjer je bila DK izdana.

Novo DK pa dvignete na UE, ob predložitvi listine o izobrazbi, istovetnosti in izpolnjenem obrazcu.

Vsekakor bom vsaj jaz po 1.1.2009 preverila na Zavodu za zdravstveno zavarovanje, kjer lahko VSAK trenutek preverite, ali ste vključeni v socialno zavarovanje, ali imam vse pravilno vpisano. Tam dobite tudi izpis zavarovanj za nazaj, vendar se mi zdi, da le do leta 1992.

Če izkažete pravni interes, vam tudi tu, na vašo zahtevo, dajo podatke, kje je kdo zaposlen.

F r i n a

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti