Kaj za prilogo?

Biba7  

član od: 29.4.2005

sporočila: 69

tema odprta - 20. jan 2008 12:02 | ogledi: 17.562 | odgovori: 12

Za rojstni dan vedno povabim prijatelje na večerjo in letos mi je zmanjkalo idej, kaj naj ponudim k mesu (imela bom pečenko, ocvrtega piščanca, zrezke z gobovo omako). Prosim za ideje....

Biba7

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

20. jan 2008 12:17

morda rolada s šinačo ali gobami, skutini žličniki, loparnica, zelenjava na žaru, gratinirana zelenjava, ali pa zelenjava kuhana na sopari s prelivom.... Lisa

Jelenckova  

član od: 30.3.2005

sporočila: 2053

20. jan 2008 12:35

Mogoče lahko ponudiš še mlince, slane skutine struklje,.. Jelenckova

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5192

20. jan 2008 12:37

Kaj pa kaj bolj ""starinskega"? Ajdova kaša, ječmenova kaša, prosena kaša? Sonja

marelica  

član od: 27.8.2005

sporočila: 1398

20. jan 2008 20:18

Se ne spomnim kako se jim reče. Morda bo katera vedela. Narediš pa takole:

Skuhaš krompir kot za pire, ga pretlačiš in dodaš beljake, malo kisle smetane, še malček soliš, potem pa na s peki papirjem obložen pekač narediš z brizgalko za oblikovanje torte kupčke. Premažeš jih z rumenjakom in daš v pečico da se zapečejo.

Ponudiš jih lahko k vsem trem zvrstem mesa, ki si jih naštela.  Zraven pa lahko skuhaš še malo riža. Če ostane ga lahko uporabiš naslednji dan.

marelica

katka lopatka  

član od: 1.12.2006

sporočila: 4996

20. jan 2008 20:40

Iz kuhanega riža lahko narediš tudi kroglice. V riž zamešaš malo kremastega sira, recimo Tamar, dodaš začimbe po želji, potem pa malo popečeš. Lahko pa narediš tudi riževe polpetke. Zanimiv je tudi rižev venec, da kuhan riž daš samo v model za šarkelj (ali če imaš kak drug model) in zvrneš, okrasiš. Tudi pire lahko popestriš tako, da v en del daš prepasiran grah in bo zelen, v drug del pa korenček in bo oranžen. Okus lahko popestriš tudi z rumenjakom in muškatnim oreščkom. Če imaš kake manjše modelčke za puding ali zanimive skodelice, pire razporediš notri, in zvrneš ven, pa bo lepa oblika (jaz imam take super od Tupperware). Pri nas imamo radi tudi polento. Vanjo zamešam sir ali kislo smetano in jo po plasteh nalagam v model, v vmesne plasti pa zadeve po občutku (kot musaka) ali pa tudi brez. Lepo pride tudi naložena v model za srnin hrbet in zvrnjena, obvezno mora biti pa kaj maslenega v njej zamešanega (sir, smetana...) in začimbe. Ponudiš lahko tudi gratinirano cvetačo, zapečeno v pečici , prelito s sirovo omako. Lahko narediš nadevane šampinjone. Ena varianta so tudi koruzne tortilje (ali navadne palačinke) in fižolov pire, zapečen v pečici, zraven postaviš še nacho sir, kupiš Corona pivo, pa bo bolj latino pridih. Improviziraš lahko tudi s testeninami. Široki rezanci, zmešani s skuto, prelito z bešamelom in zapečeno v pečici, potem njoki...ali pa tole http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=8314 ah, sem postala lačna, pa sem na dieti katka http://katka-lopatka.moj-album.com/ Sporočilo je spremenil(a) katka lopatka dne 20. jan 2008 20:50:17

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

22. jan 2008 14:12

Meni bi tu zraven lepo šli kruhovi cmoki. Veri

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

22. jan 2008 14:50

marelica, mislim, da govoriš o vojvodinjinem krompirju, jaz ga izboljšam še z dodadtko mascarpone sira. Loni Makaroni

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

22. jan 2008 15:03

Ali pa narediš rulado iz krompirja, nadevano bodisi z jajčno omleto bodisi z blitvo ali špinačo.

ali  rulado iz palačink.

Tudi kuskus je opcija.

Ali pa narežeš krompir na tanke kolobarje in ga opečeš. Na olju prepražiš na trakove narezano papriko - rdečo in zeleno - in kose malo zmehča, dodaš opečen krompir, premešaš in to je to.

ali pa skuhaš krompir, narezan na krhlje. Na olju preražiš najprej gorčična semena, potem dodaš na polmesece zrezano čebulo, in ko ta uplahne, še krompir. Potreseš s kurkumo (turemrikom) in dodaš še kuhan grašek, še malo premešaš in krompir na malce drugačen način je nared.

Mamamia

mamamia

daga  

član od: 18.5.2007

sporočila: 1412

22. jan 2008 15:45

Skuhaj riž aldente, splakni ga , vsuj v skledo in ga zabeli z na maslu ocvrtimi kruhovimi drobtinicami. Rahlo ga premešaj in posuj s parmezanom ali kakšnim drugim trdim sirom. Serviraš kar v skledi, vsak si vzame po želji. daga

matjaž  

član od: 13.1.2002

sporočila: 1059

22. jan 2008 16:14

Ker imaš kar tri vrste mesa, predvidevam da boš pripravila plošče. Zraven lahko ponudiš priloge: zraven pečenke ponudiš restan na kocke narezano in kuhano rumeno kolerabo zabeljeno s pečenkino mastjo, zraven piščanca in pečenke restan krompir, nato zraven piščanca še lahko krompirjevo solato, zraven zrezkov v gobovi omaki pa sirove štruklje ali kruhove cmoke ali kruhovo štruco ali dušen riž prav tako lagko z gobami. Zraven vsega paše tudi francoska solata. Ne pozabi na kakšno sestavljeno solato in pa seveda dobro kapljico, ki je pa že poglavje za sebe. normalno pa tudi kakšno dobro sladico, dišečo svečo in prijetno ne preglasno glasbo.

Matjaž

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti