17. jan 2008 23:00
Pinka, priporočam ti kako knjigo o športnih igrah za otroke in kako jih spravit ven, na zrak. Jaz sem si par prvih sposodila v knjižnici, kupila pa sem knjigo Igrišča narave, nad katero sem res navdušena! Moja punči je sicer še dojenčica, ampak jaz vedno pravim "bolje prečiti nego lječiti" in se rajši vnaprej izobrazim, pa da potem ne bo problemov;) Skratka, ta knjiga mi je res všeč, je precej predlogov, kako otroke spraviš ven tudi v mrzlem in mokrem vremenu, pa razne igrice...
Pa kupite si kako podlago za na tla, recimo tiste pene sestavljanke za otroke, so dokaj poceni, da se boste lahko prekopicovali na njej in te ne bo skrbelo, če bo bosa na parketu;) Pa mogoče še eno tisto žogo za sedenje in vadbo, z njo se tudi precej da... In potem se recimo vsak večer 1 uro igrajta, čim bolj aktivno - delajta prevale, naj hodi po ročaju od položene metle, lovi ravnotežje na žogi,... Sploh če nima preveč rada športa, naj jo k njemu pritegne kaka njena igračka ali prijateljica - v skupini je bolj zabavno. Pa naj najprej medvedek naredi, potem pa še ona.
In tako bi po moje kar precej pokurila - če greste vsak vikend nekam v naravo, pa če še čez teden kak šport vpiše, pa ji kuhaš malo bolj zdrava kosila in ji ne kupuješ sladkarij, ampak jih recimo rajši sama spečeš, pa malo pogledaš na maščobe...
Ker 7 letnice po moje ne smeš s kako dieto silit, rajši bolj počasi in z več gibanja... Izkušenj s predebelimi otroci sicer res nimam, mogoče pa ti bo vseeno kaka ideja prav prišla: recimo shake (šejk) za sladico - naj bo sladek, ampak od banane ali medu, ne od belega sladkorja. Pa okrasi ga z dežničkom, da se bo počutila ko mala princeska;) In recimo moja sadna torta v bazi in mojdva biskvita nimata nobene margarine, masla, olja... In če narediš zraven kako skutno sadno kremo, je to dokaj zdrava sladica za moje pojme...
Za malico ji daj kake polnozrnate štručke (če jih ne mara, ji dajaj postopoma najprej belo s čisto malo polnozrnate moke, potem pa vedno več, na koncu ji bojo tako ali tako všeč ratale, sploh če jih narediš v zanimivih oblikah:) Pa skupaj narežita zelenjavo, na začetku kakšno, ki jo ima rada ali jo vsaj je, recimo korenček se dostikrat obnese. In ga nareži na kake zanimive oblike, daj v NJENO plastično posodico in naj ima to za prigrizek, ko bo lačna, če te še ne bo doma. Isto lahko naredita s sadjem.
Naj sodeluje pri pripravi jedilnikov, ti pa poskrbi, da kar predlaga, tako zasukaš, da ni preveč redilno: recimo punči hoče pico, ti pa narediš testo iz malo polnozrnate in malo bele moke, vode in kvasa, gor nadevaš res veliko paradižnikove omake (pri tej ne šparat, ker ne redi, naredi pa pico sočno), malo origana in raznovrstno pisano zelenjavo. Šunko izpustiš, sir pa vzameš manj masten, pa je taka pica kar zdrava.
Če hoče špagete, jih narediš s paradižnikovo namesto s sirovo omako. Če bi rada čokoladno torto, narediš tako z dosti kakava ali temne čokolade, ampak s čim manj smetane... Če ima rada čips in pomfri, ji naredi korenčkov "pomfri" (korenček narežeš na enake palčke kot bi pomfri, ga povaljaš v čisto malo olivnega olja in ščepcu soli in spečeš v pečici). Čips lahko narediš iz jabolk, hrušk, zelenjave, ki jo posušiš. Ni isto, seveda ne, kar bo jasno da opazila tudi ona, vendar pa jo lahko motiviraš tako, da bosta to počeli skupaj - tako mali otroci so vendarle še radi z mamo;)
Tako lahko hujša, ne da bi sploh vedela za to, kar se mi zdi pri tej starosti najboljše. Namesto, da jo prepričuješ, da mora shujšati, ji rajši ponudi bolj zdrave alternative, ki seveda niso enako okusne, vendar pa to kompenziraš s tem, da bosta to počeli skupaj. Recimo si zaželi ene kalorične sladkarije v trgovini in te prosi zanjo. Ti ji ne rečeš, da tega pa ne sme, ker ima že tako preveč kil, ampak ji npr. rečeš, da kaj pa če bi rajši doma naredili eno fajn torto, jo poslikali, da bo pokazala svojim prijateljicam, kaj je naredila... Skratka jo malo podkupiš s tem, da nekaj počneš z njo...
Ne poznam tvoje punčke in ne vem, če bo to delalo pri njej, ampak poizkusit se splača, dokler so mali se jih še nekak da manipulirat;) - v njihovo dobro, seveda;)
Veri