18. nov 2010 10:42
Poskusil sem oboje. Bil sem vsejed do takrat, ko sem zaradi bolezenskih težav prešel na bolj "zdravo", vegetarijansko prehrano. Ugotovil sem, da vegetarijanstvo v zelo razširjeni obliki (pečena, cvrta, kuhana zelenjava, stročnice, kruh, razne kaše ipd.) ni prav nič bolj zdravo, kot če bi jedel vse. Zato sem stopil korak naprej in se odločil za presno hrano. Mislim, da je bila to moja najboljša odločitev v življenju.
Zakaj to pišem? Zato ker ne vegetiram. Na splošno zgražanje stroke in različnih diplomiranih "poznavalcev" prehrane še vedno živim, poln energije in različnih idej. Še vedno me včasih zamika kakšen šnicel in če se pregrešim, vsaj dva naslednja dneva obžalujem, ker sem čisto povožen. Tako povožen sem bil včasih, a sem mislil, da je to normalno stanje. Imam občutek, da se vam, vsejedcem, vegetarijanci smilimo v nekakšnem zasmehljivem podtonu. Morda bi moralo biti obratno.
Tudi v gostilnah je prisoten posmehljivi podton, če poveš, da bi rad dober vegetarijanski obrok. Zato v gostilne ne zahajam, če pa že gremo tja z družbo, si naročim trojno porcijo kakšne mešane solate. Žal tudi solatni krožniki, ki so v menijih več gostiln, so mnogokrat s piščančjim ali puranjim mesom, tunino, ocvirki ipd. Zame so najboljše gostilne s solatnim barom, kjer si sam nabereš, kar bi rad.
Prijazen pozdrav!
Boris
booris