"vozički"

GOSPAKATJA  

član od: 27.11.2007

sporočila: 259

tema odprta - 12. jan 2008 16:50 | ogledi: 3.133 | odgovori: 21

hoj! saj ne vem če je ime pravo, a bom poškušala razložiti kaj mislim. sprašujem se, v čem je razlog, da se v naših lokalih tako malo uporablja " vozičke", na katerih je razstavljena hrana. ko gremo v italijo na večerjo ali na pizzo, nas že blizu vrat pričaka cela razstava predjedi ( narezki, zelenjava na žaru, riževe solate, morski sadeži, rakci, zelenjava v olju...), če naročiš ob glavni jedi solato, ti pripeljejo voziček z grmadani surove in kuhane zelenjave ( in ti jo zabelijo kar pri mizi- ni ti treba balansirati čez celo jedilnico s krožnikom v roki), če se odločiš za sladico, ti tudi pripeljejo voziček, prepoln tort in drobnega peciva, krem ,sadnih solat, kompotov....pri sirih je ista pesem, spet voziček, bogato obložen s trdimi in mehkimi siri, krekerji, grissini, orehi...tudi pri sadju se zgodba ponovi. spet voziček , in gor naloženi domači in eksotični sadeži, rezine melone , lubenice ( v sezoni), pa grozdje, ribez, borovnice, maline, fige....pa sladkor za posipanje, skodelice, krhlji limone, limonov sok, sladila, trsni sladkor, melasa...

tako lahko natakarji prihranijo "tekanje" v kuhinjo in nazaj, pa še gost več naroči, ker so "vozički" vabljivi na pogled. v čem je težava, da pri nas ni te prakse, a mogoče "sanitarna" ne dovoli ? pa saj so se uveljavili "solatni bifeji", kako to, da se ostala ponudba ne razstavi ?

GOSPAKATJA

anaeva  

član od: 14.11.2007

sporočila: 1742

12. jan 2008 17:03

Zato ker smo v Evropi bolj na papirju kot v resnici,do tja pa bo še dolga pot. anaeva

balonka  

član od: 9.3.2007

sporočila: 548

12. jan 2008 18:09

To prakticirajo v svetu-evropi že tako dolgo.Vprašanje je če niso kakšne ovire zaradi hasapa.Ker pri nas se teh držijo kot pijanec plota.(mislim inšpektorje) Ampak bi bilo super če bi se pri nas kdo kaj takšnega izmislil. balonka

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

12. jan 2008 18:09

Ampak Italijani so v naših gostilnah menda kar zdovoljni, a ne?

Tile vozički pa menda niso ravno kriterij? Zakaj bi pa morali v vsem papagajsko posnemati ostale?

rimljanka

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

12. jan 2008 18:21

A sem jaz slepa ali pa ne hodim v prave restavracije? Severneje od nas jih še nisem videla. Sem vedno mislila, da je to bolj mediteranska stvar. Loni Makaroni

matilda  

član od: 16.8.2006

sporočila: 1981

12. jan 2008 18:45

Po eni strani mam pa raje, da mi prinesejo solato iz hladilnika, kot tisto, ki se že cel dan vozi na vozičku;) Italijani imajo že tako zelo drugačno kulturo hranjenja, da je težko primerjati z našo. Se pa tudi jaz strinjam, da so v naših restavracijah menda zadovoljni. Meni je bilo pa npr. hecno, ko sem bila v naši restavraciji, kjer strežejo predvsem italijanske goste in so prinesli slinček - ampak ne za otroke, za odrasle. Italijani imajo to menda zelo radi:)) matilda

GOSPAKATJA  

12. jan 2008 20:01

hoj! meni ga niso nikoli- ne le nataknili- niti ponudili. ne gre za papagajstvo, gre le za prevzemanje praktičnosti. saj smo v dobi globalizacije, a ne? če "papagajskamo" hamburgerje, kokakolo in heroin ( ki nekako niso stebri slovenske kulture ), ne vem , komu bi škodil ličen voziček s tortami . sicer pa le sprašujem! GOSPAKATJA

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

12. jan 2008 20:46

ja smo paš miselno še ne Balkanu, uradno pa v Evropi. Mogoče se včakamo in kaj podobnega pride tudi k nam....nikoli se ne ve? Kyara

matilda  

član od: 16.8.2006

sporočila: 1981

12. jan 2008 20:58

GOSPAKATJA je napisal/a:
hoj! meni ga niso nikoli- ne le nataknili- niti ponudili. ne gre za papagajstvo, gre le za prevzemanje praktičnosti. saj smo v dobi globalizacije, a ne? če "papagajskamo" hamburgerje, kokakolo in heroin ( ki nekako niso stebri slovenske kulture ), ne vem , komu bi škodil ličen voziček s tortami . sicer pa le sprašujem! GOSPAKATJA
Po mojem mnenju zato, ker "papagajskamo" le stvari, ki se splačajo. Ne spoznam se toliko na gostinstvo, da bi lahko povedala, koliko lahko s tem vozičkom pridobijo ali ne. Pa tudi ne zdi se mi tak voziček neko pomembno merilo o tem, ali je naša kultura na visokem nivoju ali ne in da bi lahko sodili ali smo na Balkanu ali v Evropi. Npr. če se spomnim tistih smeti in nemirov zaradi njih v zadnjih dneh, to mi da misliti, kdo je v Evropi in kdo ne. matilda

ElaS  

član od: 3.10.2007

sporočila: 56

12. jan 2008 21:57

Mislim da gre za sanitarne predpise. Pri nas so precej strogi, kar se hrane tiče.(ja to je povezava s tistim haccp, ki ga je že nekdo omenil). Pri nas mora biti vsa hrana v vitrinah oz preprečen neposredni kontakt z gostom pred postrežbo. Prijemlje ga lahko samo kuharsko oz strežno osebje, ki ima narejen higienski minimum, zdravniški pregled, haccp izpit,.. (odvisno kje dela) Bom še malo drugo plat nakazala: (pa ne da sem pikolovska ali da kompliciram) S kakšnim veseljem bi jedli pecivo, če bi vedeli, da ga je prej prijemala roka, ki se ni umila po WC-ju ali pa da je v njo kašljal možakar s hudim prehladom,....? Še boljše pa je, da je krema narejena iz svežih jajc in se taka cel dan vozi na sobni temp. Ne samo salmonela (na kar prvo pomislimo), tudi cel kup plesni in bakterij leta po zraku in se rade razmnožujejo v takih stvareh. Ja vse skupaj postane malo "neapetitlih". Mi je kar všeč, da imamo pri nas zadeve v vitrinah. Je pa res lepo videti tiste vozičke sladarij :) lp ElaS

GOSPAKATJA  

12. jan 2008 22:37

hoj! pa saj je pokrito! pa saj se mu le strežno osebje ( z opravljenim higienskim minimumom ) sme približat ! kaj pa torte v vitrinah v hipermarketih?! pa saj ni operacija na odprtem srcu, saj je le prehranjevanje ! GOSPAKATJA

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti