Alergija!

ally82  

član od: 2.10.2007

sporočila: 91

10. jan 2008 14:44

Asja Ambrozija je res smotana zadeva, sploh če fašeš okužbo z njo. Na udaru pa so bolj ljudje, ki so že itak alergiki. Pa niso problem le razni predeli v Sloveniji, tudi del Istre in skoraj vsa Dalamcija. Tam dobijo celo kazen če je ne odstranjujejo. Kam pa hodi dopustovat večina slovencev?! Pri okužbi z ambrozijo se pojavijo dodatne alergije na določene stvari. Najpogosteje na arašide, lešnike, morske sadeže,... Odvisno, da si pa z njo okužen pa najpogosteje izveš, ko se ti pojavi alergična reakcija. Npr. pri zaužitju lešnikov ti lahko zaoteče ustnica in jezik. Ni ravno življenjsko nevarno sam luštno pa tud ne. Pa občašno lahko opaziš tak čuden občutek v jeziku,... To traja lahko tud do 2 meseca. Pršice se pa najbolje obvladuje z primernim vzglavnikom, odejo, jogijem in po možnosti še antialergijsko prevleko za jogi. Če imaš hude težave ti vse to priporočam, ker se splača. Ti povem iz lastnih izkušenj, moj spanec in pa učke so mi letošnjo zimo res hvaležne. ally

anaeva  

član od: 14.11.2007

sporočila: 1742

10. jan 2008 16:06

Nekje sem prebrala da je pri problemih s pršico najbolje vodna postelja,Moja teta pa vsake toliko časa jogi prešprica z Biokilom.Koliko to smrdi ne vem,ampak baje je učinkovito. anaeva

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17820

10. jan 2008 17:08

Asja, kje si pa zasledila, da to pravijo strokovnjaki? Sem prepričana, da ni tako.

Tole je trenutno verjetno najbolj zanesljiv vir informacij:

http://www.ckff.si/publications.php?lang=si&

ally82, NE GRE za okužbo z ambrozijo. Ambrozija ni parazit, da bi se lahko okužila z njo. To je rastlina, lahko si alergičen na njen cvetni prah. Cveti konec poletja in še globoko v jesen. rimljanka Sporočilo je spremenil(a) rimljanka dne 10. jan 2008 17:11:12

ally82  

10. jan 2008 18:31

jah rimljanka ne vem no, bom rekla svojemu alergologu, da naj gre nazaj na faks in obnovi to znanje. Ponovila sem točno tako kot mi je rekel on letos, ko sem se po morju javila pri njemu s težavami. Človek želi pomagati, pa se nekateri vtaknejo v vsako besedo. ally

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

10. jan 2008 18:36

Eh, ambrozija se širi po Sloveniji prav bliskovito, pa še "pomagajo" ji... ob gradbišču gorenjske avtoceste so je cele plantaže   Pred nekaj leti pa je bila res bolj na vzhodu, saj se je razširila k nam iz Hrvaške in Madžarske. Nasja

val  

član od: 7.3.2006

sporočila: 665

10. jan 2008 18:42

Predlagam napotnico ,in z njo v Diagnostični center Bled-!Dosti prej bodo ugotovili kaj je vzrok neljubim težavom kakor me tle http://www.dc-bled.si/ val

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17820

10. jan 2008 18:43

ally82, se ti iskreno opravičujem, če se vtikam, ampak z ambrozijo se pač ne moreš okužiti, pa četudi ti je to rekel tvoj alergolog. Če gre za strokovne napake, se je, po mojem mnenju, pač potrebno oglasiti.

In ta trditev JE strokovna napaka.

Vsaj za silo uporabna definicija okužbe: http://sl.wikipedia.org/wiki/Oku%C5%BEba

rimljanka

ally82  

10. jan 2008 18:50

kdo pa je rekel, da je to strokovni nasvet, trditev. Bila je laična razlaga osebi, ki je vprašala in potrebovala pomoč. In mislim da ji s to besedo okužbo res nisem nič slabega povedala, ampak verjetno kaj pojasnila s svojimi besedami. Če bi jo pa zanimala strokovna razlaga, bi pa verjetno vprašala popove zdravnike,... ally

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

10. jan 2008 19:56

Spet nekaj novega vem - okužena sem s kivijem! Groza!

LP

cervus

Klea  

član od: 16.6.2006

sporočila: 495

10. jan 2008 20:53

Testiranje vsekakor je prvi korak k "zdravljenju". Sama sem dolgo živela v prepričanju, da sem alergična na cvetni prah, ki pleše spomladi v zraku. Pa se je izkazalo, da to ni prava težava. Alergična sem namreč na trave in trave žitarice (pšenica, koruza...). Tako da se v velikem krogu izogibam travnikov, pašnikov in njiv ter se tako izognem hujšim napadom alergije. Klea Sporočilo je spremenil(a) Klea dne 10. jan 2008 20:53:44

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti