Dohodnina 2007

silva  

član od: 1.10.2002

sporočila: 871

9. jan 2008 10:23

Danes mi pa nekaj nagaja... Sporočilo je spremenil(a) silva dne 09. jan 2008 10:25:53

silva  

9. jan 2008 10:24

matilda je napisal/a:
silva je napisal/a:
Jaz te olajšave nikoli nisem uveljavljala med letom, saj sem pri napovedi dohodnine vedno preračunavala, kakšna kombinacija z možem in dvema otrokoma se mi najbolj splača.
V bistvu si tako subvencionirala državo - namesto, si med letom dobila denar pri plači, je ta šel za davke. Na koncu ti vrnejo ravno toliko, kolikor bi dobila med letom - a brez obresti. Splača se že med letom uveljavljati olajšave, načeloma pri tistem, ki ima višjo plačo. Na koncu pa narediš informativni izračun in nato šele prijaviš, komu naj jih dejansko upoštevajo. matilda
Se ne morem strinjat s tabo. Lani sem naredila izračune in sem dala v olajšavo za prvih 6 mesecev oba otroka možu, za drugih 6 mesecev pa oba otroka meni. Sem profitirala več 150.000 SIT v skupnem znesku pri obeh. To pa je že visoka cifra (tolikšnih obresti ne dobim nikjer). Res je, da je denar danes več vreden, kot bo jutri (inflacija), pa vendarle. Bolj mi je bil všeč lanski sistem, ko smo vzdrževane člane pripisovali.

oliva  

član od: 21.3.2005

sporočila: 312

9. jan 2008 10:36

Ali mogoče ve, kdo kako je s študenti? Moja hči je izredna študentka in je v letu 2007 veliko delala, tako, da bo najbrž morala še doplačati dohodnine. Baje se ji pa ta znesek zniža, če jo jaz v svoji dohodnini ne dam v olajšavo. Do sedaj sem jo vedno jaz uveljavljala kot olajšavo. Zaradi dveh prihodkov (študentskega in družinske pokojnine) mora letos, kot tudi že leta nazaj sama oddati svojo dohodnino. Če ima kdo kaj več informacij, hvala zanje. Lp oliva

stani  

član od: 10.11.2005

sporočila: 235

9. jan 2008 12:12

Mene pa zanima, če moram ta obrazec  poslati čeprav  sem do sedaj že vsako leto uveljavljala olajšave na družinskega člana. stani

HSIMONA  

član od: 22.10.2003

sporočila: 64

9. jan 2008 13:25

Če si do sedaj uveljavljala olajšavo med letom, potem ti ni potrebno. Simona

KARMINA  

član od: 17.11.2003

sporočila: 755

9. jan 2008 14:36

Če je zaslužila več kot 2800 EUR letno je ne moreš uveljavljati za olajšavo oz. jo lahko, samo potem ona plača dohodnino. Izračunaj kaj se bolj splača, to da jo uveljavljaš in ona plača davek oz. ali je boljše, da je ne uveljavljaš. LP K

matilda  

član od: 16.8.2006

sporočila: 1981

9. jan 2008 15:10

silva je napisal/a:
Se ne morem strinjat s tabo. Lani sem naredila izračune in sem dala v olajšavo za prvih 6 mesecev oba otroka možu, za drugih 6 mesecev pa oba otroka meni. Sem profitirala več 150.000 SIT v skupnem znesku pri obeh. To pa je že visoka cifra (tolikšnih obresti ne dobim nikjer). Res je, da je denar danes več vreden, kot bo jutri (inflacija), pa vendarle. Bolj mi je bil všeč lanski sistem, ko smo vzdrževane člane pripisovali.
No, sicer ne vem, kako točno si to naredila, ampak če prav mislim, bi čez leto vsakega otroka prijavila na enega starša in bi znesek že med letom dobila ven. Na koncu pa samo preračunaš katera kombinacija prinese največje vračilo dohodnine in tako izpolniš obrazec, ki ga pošlješ do 31.1. matilda

matilda  

9. jan 2008 15:13

stani je napisal/a:
Mene pa zanima, če moram ta obrazec  poslati čeprav  sem do sedaj že vsako leto uveljavljala olajšave na družinskega člana. [soncnica] stani
ja, če želiš spremeniti tako, da bo olajšave uveljavljal npr. tvoj partner. Če pa ti tako ustreza, potem obrazca ni potrebno pošiljati. matilda

matilda  

9. jan 2008 15:39

silva je napisal/a:
Tudi sedaj bom, verjetno, počakala na informativni izračun in otroke uveljavljala šele v 15 dnevnem roku za ugovor. Temo je spremenil(a) silva dne 09. jan 2008 10:19:53
Šele sedaj sem videla,da si popravila prvi post in kaj hočeš reči tudi v ostalih. Informativni izračun za leto 2007 lahko narediš tukaj: http://edavki.durs.si/OpenPortal/Pages/Documents/Ed Obrazec, ki se ga odda do 31.1. pa je namenjen prav temu, da lahko narediš inf. izračun in olajšave prilagodiš le-temu. matilda

silva  

9. jan 2008 15:43

Matilda, to je pa dobra ideja. V bistvu ti ta obrazec tudi omogoča kasnejše spremembe, torej bi res bilo tako pametno... Denar dobiš iz meseca v mesec takoj, na koncu obračunskega leta, pa si preračunaš in narediš spremembo, če je to potrebno... Mislite, da bo to možno še drugo leto (se pravi letos?), saj veste, v naši državi več nič ni stalno in ne sigurno. Vsaka vlada dela nekakšne eksperimente z nami.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti