Vesel Bozic še enkrat vsem. Upam, da ste lepo praznovali.
Pri nas je ostalo toliko hrane, da res ne vem kaj naj sedaj z vsemi narezki, sirom, jajci..ima kdo kakšen dober nasvet, da se hrana ne vrže stran...
Visage
Vesel Bozic še enkrat vsem. Upam, da ste lepo praznovali.
Pri nas je ostalo toliko hrane, da res ne vem kaj naj sedaj z vsemi narezki, sirom, jajci..ima kdo kakšen dober nasvet, da se hrana ne vrže stran...
Visage
27. dec 2007 12:59
Visage, popakiraj in odnesi, recimo, v center za brezdomce. Mogoče pa celo poznaš ali veš za koga, ki ni imel te sreče, da bi bilo kaj dobrega na praznični mizi, pa mu lahko to podariš. fresh
27. dec 2007 13:42
joj, pa kaj vsi tolk hrane pripravite. Pri nas vedno dobro jemo, ne samo za praznike. In tudi vse naredimo v zmernih količinah, tako da ne nastanejo takšna vprašanja. Povabi koga pa še tisto pojejte, preden se vse salame pokvarijo! vida u.
27. dec 2007 14:36
Poišči ljudi, ki tudi v Sloveniji živijo v pomanjkanju, in jim pomagaj. Naslednjič pa prerazporedi vso hrano, ki se dobesedno požre ob raznih t.i. praznikih, tekom celega leta, pa bo tudi od decemberske plače ostalo precej več. Mogoče me boste pa vsaj nekateri/e počasi začeli razumeti, zakaj se ogibam praznovanjem kot hudič križa.Ker imam kot potrošnik vpliv, kaj mi bo trgovec prodal oz. to poizkusil. In tega si ne pustim vzeti, ker imam možgane za to, da z njimi mislim in ne za to, da me držijo pri tleh. Namesto zaključka: Vsaj jaz ne živim v takem pomanjkanju, da bi celo leto otepal energetsko revno hrano, in bi zato rabil izgovor sam pred sabo, da na vsake toliko časa zakoljem edinega pujsa v hlevu. Želim si, da bi nas bilo takih čim več, po celem planetu. Drejček
27. dec 2007 14:46
Nekaj receptov iz ostankov:
http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=4923
http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=2869
http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=6124
ali pa kakšna solata, tipa francoska , ruska ...
Če imaš večkrat take ostanke se pa splača nabaviti vakuumsko posodo (v resnici je to posoda s podtlakom), kjer narezana salama in druge jestvine brez spremembe okusa in vonja zdržijo 10 dni in več.
Za primerjavo: pri božičnem pečenju sem uporabila še kvas, ki mu je rok trajanja pretekel konec novembra.
Cila
27. dec 2007 15:00
Suhomesnati izdelki tako počakajo, sir in sveže salame se dajo zamrznit, jajca pač porabiš na solati, lahko narediš tudi jajčno solato. Kar se tiče pa mesa, jaz vedno naslednji dan narahlo popečem in naredim zraven krompir, solato - pa je kosilo. Lahko pa narediš nadev za torteline, raviole, in jih zmrzneš, pa imaš naslednjič kosilo. Lahko spečeš palačinke in jih nadevaš, spaniraš - pojeste takoj ali zamrznete. Meni je ostal sir - smo ga danes pojedle v službi za malico, pečenko in pohanje sem razdevala gostom - da so imeli naslednji dan za malico, biftek delam samo enkrat letno, tako, da nam je pasal še naslednji dan za večerjo, svežih klobas pa skoraj nisem uporabila. Pršut in budjola pa počakajo, ni problema. če ti je ostal kruh - se da prav tako zamrznit ali pa se naredi kruhova klobasa oz. cmoki in se prav tako zamrznejo, naslednjič pa zraven zrezki v omaki. bina
27. dec 2007 15:03
Ideja, da neseš vse skupaj v center za brezdomce, se mi zdi daleč najboljša. Če si iz manjšega kraja, kjer takega centra ni, pa poskusi mogoče v domu za ostarele, če je v bližini kakšen. Prej telefoniraj, ker se mi zdi, da ne jemljejo pripravljene hrane (verjetno iz sanitarnih razlogov ali kaj), za sadje in piškote vem, da jih radi vzamejo, če se prej dogovoriš. Če se ne spomniš nič drugega, pa brez komedij nesi nekam, kjer so delali tudi čez praznike, mogoče dodaj še kakšno flaško, po moje bodo veseli nepričakovane malice. nola
27. dec 2007 15:46
Včeraj sem prvič v življenju naredila mesno omako za pasticio iz tatarskega biftka. Treba ga je bilo porabit in ne boste verjeli, nastala je spodobna omaka. S salamami nimam veliko izkušenj, sir pa zamrzni in ga potem porabi za pico, lazanjo itd. Ni tak kot svež, zanič pa tudi ni. Iz jajc lahko narediš jajčni hren: jajca, nariban hren, olje, kis, sol. V testeninah carbonara se uporablja salama. Tudi na pici jo lahko porabiš, pa jajca s šunko. mimika
27. dec 2007 15:51
Za carbonaro se ne uporablja salama, ampak panceta. Za približek pa je ok tudi salama :) s0ncek* Sporočilo je spremenil(a) s0ncek* dne 27. dec 2007 15:52:05
27. dec 2007 20:15
naredi kvašeno testo, ostanek narezži na koščke, zmešaj in to kot nadev uporabi v mafin-kruhkih, sem jih dala enkrat v bazo. pa najin nadev za tortilje, na pici,... je tudi tako narejn... Veri
27. dec 2007 20:45
Pa kaj za božjo voljo toliko vsega kupite in pripravljate, saj več kot "ž..t" pa človek tudi ne more. Samo, da imamo nekaj dni prostih in so trgovine kakšen dan zaprte že nas zagrabi panika in preventivno takoj v trgovino pa če potem to rabimo al pa ne, sam, da nam ne zmanjka. Pred božičem sem bila v trgovini in ljudem se je dobesedno "utrgal" polni vozićki hrane, pijače kot, da bo konec sveta.Očitno je še za marsikoga hrana dokaj poceni, ker drugače bi bolj racionalno zapravljali denar. Meni osebno ga je za hrano škoda, grem rajši smučat ali pa kam drugam skupaj z družino. Kaj narediti z odvečno hrano, preprosto najprej porabite hrano, ki vam je ostala, nekaj za zajtrk, kot prilogo k kosilu, pri večerji in nekaj dni ali pa cel teden vam ne bo treba v trgovino, pod pogojem, da je tudi kakšen dan star kruh dober. s.marinka4Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | gobica1402 |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Bolj enostavno in poceni ne gre
Skutna pita