7. dec 2007 13:57
Rimljanka in ati zlati, ne bom rekla, da nimata prav. A tudi moje trditve držijo, le gledati je treba vsako iz svoje zornega kota.
Seveda lahko pečemo kruh na star način in bo še in še dober. A nima danes vsaka gospodinja krušne peči, pečemo v električnih pečicah ali v aparatih za kruh po kilogram ali še manj. Za aparate se kvasca tako ali tako ne dela, tudi če uporabljamo svež kvas. Imam kar nekaj receptov popolnoma brez mleka in sladkorja pa vse vzhaja brez težav. Tudi tisto, da moraš v aparatu v moko narediti ločene jamice za: maščobo, sol, kvas, sladkor je popolnoma nepotrebno. Razen kvasa lahko vse namečemo v tekočino, kvas pa zmešamo z moko. Nepotrebno je predgrevanje moke, včasih je namreč veljalo, da je treba moko en dan prej prinesti na toplo, zlasti za potice in krofe. In tisto o toploti prostora pri krofih, kar sta dve članici tukaj že omenili - v starih vlažnih stanovanjih je bilo to nujno, v sodobno ogrevanih in suhih seveda ne več.
Sprva sem tudi v pečici od štedilnika kilogramski kruh pekla 1 uro - bila ga je ena sama skorja. Vidim, da je 30 - 35 minut čisto dovolj. Električna pečica nasprotno od lončene, greje ves čas enakomerno in s tem se čas peke seveda skrajša.
Kvas in sol - v starih časih bi kvas zavrgli, če bi vanj pomotoma vrgli sol namesto sladkorja, danes pa iz tega pripravimo kvasno emulzijo.
Starokopitnost pravim oklepanju starih navad kljub spremenjenim pogojem, zmote pa tistemu, za kar mislimo, da je prav, pa bi si z drugimi načini lahko olajšali delo.
Temo sem načela z mislijo, da bi pod tem naslovom morda zbrali več takih ugotovitev, od katerih so prenekatere že napisane v raznih receptih, forumih a tako raztresene, da pridemo do njih le, če vse sproti in vestno preberemo.
Cila