Predsednik

tema je zaklenjena

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

13. nov 2007 12:02

V osnovi je tudi izbira, da voliš A, zato da ne bi glasu dobil B, čisto legitmna izbira. Včasih se pač človek odloči tudi za tako metodo, pa ne samo pri državnih volitvah. Je pa dobro, če človek to izbiro kolikor toliko racionalizira in ne meša preveč emocij v celoten akt. V nasprotnem primeru se začnejo hitro ploti in late uporabljati. . Vendelina jr.

nasha  

član od: 30.12.2006

sporočila: 477

13. nov 2007 12:08

Noel je napisal/a:
Nekoga volite samo zato, da ne drugega ... Volite leve samo zato, da ne bi zmagali desni - ker vse, kar je desno, je slabo ... Za zjokat! Začnite že enkrat RAZMIŠLJAT s svojimi glavami ... če ni že prepozno ... Noel
Ti se kar zjokaj, ko bo na volilnih lističih še tretja možnost se mogoče odločimo zanjo..... Lp Nasha

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

13. nov 2007 12:57

Volitve Nekandidata so znane povsod po svetu, ne samo pri nas. Leta 1986 je bilo na slovitih ameriskih studentskih protivladnih demonstracijah eno od glavnih gesel ABJ, Anybody But Johnson. Vcasih je edino, kar ostane, bolj ali manj racionalna izbira manjsega zla (le ce bi tokrat v drugi krog prisel Jelincic, se ne bi mogla odlocit in bi najbrz abstinirala). Intimno sicer nisem zagovornica demokracije, ker potihem menim, da je nase geopoliticno obmocje dobro uspevalo le v redkih obdobjih res prosvetljenega absolutizma. Na glas seveda raje citiram Churchilla, "parlamentarna demokracija je slaba oblika vladavine, le da so vse ostale se slabse." Ne morem se namrec sprijazniti s tem, da vladajoce predstavnike izbiramo s pomocjo slabih reality showov, kakrsna so v zadnjih letih predvolilna soocenja, in da na referendumih ljudstvo odloca o vprasanjih, za katera je povsem nekvalificirano. Roko na srce, ali bi svojega mozganskega kirurga izbirali glede na to, kaksne floskule bi natresel v soocenju na televiziji? Ali bi prepustili vodenje svojega druzinskega ali podjetniskega proracuna nekomu, ki je obogatel s skrajno sumljivimi posli, prijateljuje z lokalnimi mafijci ali pretepa svojo ljubico? Dvomim - ampak za vodenje obcine ali, buhpomagej, drzave, se vedno najde ogromen delez ljudi, ki take kandidate podpre, ker se jim zdi, da "imajo jajca", whatever that means. Edino, za kar so volitve res dobre, je nekaksna simulacija Brownovega gibanja, plasti v mlakuzi se malo premesajo in lokalni tokovi odnesejo vsaj tiste, ki smo se jih res ze totalno navelicali, pa svinje pri koritu se vsaj malo zamenjajo - zal novih, se hujsih kljukcev zlepa ne zmanjka. Nekje v Ljubljani je videti grafit "Ce bi volitve res kaj spremenile, bi bile ze zdavnaj prepovedane." Ne bi se mogla bolj strinjat s tem. lp, proxima

mimika  

član od: 7.1.2002

sporočila: 2107

13. nov 2007 13:01

Tudi volitve so kompromis; eden izmed mnogih, s katerimi se v življenju soočimo. Vedno obstaja tudi boljše od ponujenega, ampak ni na izbiro. Med ponujenim pa se odločamo na temelju zelo različnih kriterijev. Tretja možnost je še ne izbirati. Glede na volilno udeležbo se je zanjo odločilo veliko ljudi. Spet iz takih ali drugačnih razlogov. Zmerjati nekoga z zaplankanostjo samo zato, ker se je odločil za kandidata, ki se drugemu zdi nesprejemljiv, je milo rečeno odraz najhujše stopnje taiste lastnosti. Če človek stoji za svojo odločitvijo, je zagotovo dobra, če ne odlična. V tistem trenutku se mu je zdela edina prava. mimika (ki nisem opravila svoje državljanske dolžnosti in izbrabila pravice voliti)

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

13. nov 2007 13:15

Ja, lahko voliš Nekandidata. Sicer je pa tudi v vsakdanjem življenju daleč od politike ogromnokrat, da je treba izbirati med slabo in še slabšo varianto in se je treba odločiti. Cila, kot je meni znano, je bil g. Türk v OZN med kandidati za eno napredovanje, to napredovanje se pa ni zgodilo in je potem odšel nazaj v Slo. Meni to ni nič nenavadnega, take stvari se vedno dogajajo. Na splošno velja tako; Če je človek v igri za neko napredovanje in ima za to vse formalne pogoje, pa potem ni izbran, mora premisliti, če na obstoječem delovnem mestu še vidi izziv ali pa ne. In če ga ne vidi, je bolj korektno, da odide (če lahko), kot pa da ostane tam, kjer je bil. Ker če bi ostal, bi se povečala verjetnost, da bi mu rahla užaljenost oteževala razsodnost, ki je nujna za delo. Vendelina jr.

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

13. nov 2007 14:04

Noel, ne žali ljudi z zaplankanostjo, VSAK, ampak čisto vsak se ima pravico odločiti sam, pa čeprav ne tako, da bi s tem bila njegova odločitev tebi všeč. Mene si že užalila, pa najsibodi sem volila enega, drugega, sem oddala prazno, prečrtano, skratka neveljavno glasovnico ali pa sploh nisem bila na voilitvah. Ker pač o meni nič ne veš, ne moreš govoriti, da sem zaplankana. Kajti, če žališ moje bližnje, žališ tudi mene.

Sicer pa, kdo je pa rekel, da je vse desno dobro in vse levo slabo? Menda je "ta desna roka" prava, "ta leva pa ...........", kot pravi pesmica. O drugih rečeh je pa tako, da smo različni in različno sodimo o tem, kaj je nam dobro in slabo. Sploh pa, življenje ni črno-belo, je mnogo sivine (žal za marsikoga samo sivine) vmes.

rimljanka

silva  

član od: 1.10.2002

sporočila: 871

13. nov 2007 15:25

Joj, Noel. Še ene par takšnih sporočil, pa nam bodo zaklenili, sicer, dobronamerno temo. Vsak naj voli po svoji volji in prepričanju in vsak naj pove, kar misli, brez obsojanja. Tudi pred 3 leti, ko je Janša zmagal na volitvah, ni zmagal nekdo, ki bi bil po mojem okusu in po mojem prepričanju. Pa vendar še danes nikoli nikomur ne rečem: "kaj si ga pa volil, zdaj ga pa imaš!" Nikomur ni lahko, sploh v dandanašnjih vodah, kamor nas je pripeljala Janševa barka. Bo že minilo. Naslednje volitve se bližajo in oblast se bo gotovo menjala in sploh ni nujno, da na bolje. Spet bomo volili glede na skupek vseh informacij, glede na preteklost in glede na programe (beri obljube), ki nam jih bodo predstavili. Mimogrede: tvoj napad nisem vzela osebno, pomembno je, da znaš povedat svoje prepričanje brez podtikanj in žaljenja. Evo, to pa je tudi manjkalo Türkovemu protikandidatu. Sporočilo je spremenil(a) silva dne 13. nov 2007 15:26:47

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

13. nov 2007 16:36

A veste, kaj je med rugim lahko pokopalo Peterleta? Da je zlorabil izjavo nemske kanclesrke Angele Merkel za svoj predvolilni bilten. Reagiralo je celo nemsko vekleposlanistvo v LJ, ker so ugotovili, da so Peterle in njegov volilni stab uporabili izjabvo Merklove, da se veseli sodelvoanja z novim predsednikom. Izjava pas e je nanasala na to, ko je bil Pererle izvoljen za predsednikas tranke in mu je Merklov atakrat, pred nekaj leti cestuitala. Je Peterle po TV priznal, da so to res naredili, da sos e zmotili in se tudi opravicili nemskim bastem. Toliko o tem, ko so nekateri tako zelo poudarjali, kaksne zveze ima Petrerle po svetu. Malce je zlorabil nekoga,s e vam ne zdi?

Za Turkovo vlogo leta 1991 je bilo pa jasno, kaj je pocel. Saj ga je samo zunanje ministrstvo oziroma g. Rupel po osamosvojitvi menoval za predstavnika Slovenije v OZN, z obrazlozitviojo da zavoljo zaslug pri osamosvajanju.

Ljudje, a se vam ne zdi, da ce ne bi bilo ljudi v ozadju, tudi prvoborci ne bi imeli kam in zakaj v prve bojne vrste.

Aja, glede dvojega placila: Turk je v eni naroceni razpravi nekaj zapisal, kot avtorsko delo. Del tega je uporabil v drugem delu, ki ga je dobil preko javnega razpisa. In je v delu dokaj obseznega priojekta citiral sam sebe v nekaj odstavkih. Ker je seveda oboje dolbil pla;acno, je zdaj cel halo. Lepo prosim, so ze druge, ki imajo vec pojma o avtorskih in znanstvenih delih povedale, kako je s tem. 

Toliko o dejstvih pri obeh kandidatih.

Marsikaj drugega je stvar okusa, nagnjenosti, opredelitve, svetovnega nazora in se cesa, zato se tu po moje nisma smisla prepricevati, kateri kandidat je boljsi in kdo je tisti, ki ne misli s svojo glavo. Tista, ki je napisala, kdaj bomo zaceli misliti s svojo glavo (in posledicno volili Peterleta???), je vprasanje naslovila na 68 odstotkov volilnih upravicencev proti 32, ki mislijo s svojo glavo? Meni je prav. Mislim s svojo glavo.

Glede tega, da je Slvovenija v druzbi Kube n Kitajske...dekle drago, pojdi najprej na Kubo, pa potem tako govori. Jaz sem bila in vem, kje smo mi in kje so oni.

Pa ne bomo se menda mi tu prickali, ker je nekomu spodletelo in nekomu ne. 

Mamamia

mamamia

kalavnik  

član od: 9.1.2007

sporočila: 5

13. nov 2007 19:24

Tale Noelova izjava se mi zdi sad njegovega logičnega razmišljanja , ki ga večina niti slučajno ne razume, to se marsikje dobro vidi, tudi tu .Prav tako se strinjam s proximo, ki je ena redkih, ki razume Orwelovo živalsko farmo, ne samo kot odsev današnjih različnih tipov demokratičnih ureditev, temveč tudi tako opevane parlamentarne demokracije, ki ni nič drugega kot samoupravni socializem temelječ na delegatskem sistemu, ki je v omenjeni knjigi še kako izstopajoč. Zavedati se moramo, da je današnji "delegatski" sistem upravljanja države najslabša možna oblika, ki v končni konsekvenci pomeni večno vladavino isto mislečih, skrivajoč se pod različnimi imeni svojih delegatskih skupin. Delitev med leve in desne je samo krinka, končni rezultat je vedno isti, to je želja po pomembnosti, nadgrajena s pridobivanjem ekonomske moči za vsako ceno in čim hitreje, saj se korito, polno dobrin volilnega telesa, nagiba zdaj desno, zdaj levo. Tudi te predsedniške volitve so bile pravzaprav bitka med poloma, kjer ime kandidata sploh ni bilo pomembno, pomembna je bila stran, v katero posamezni volilec veruje. Strah ljudi ob naraščajoči inflaciji in bližajoči se recesiji, je velel ljudem voliti tistega, ki v tem trenutku ni na strani grešnega kozla z imenom vlada, ki mimogrede ni niti najmanj kriva, da so svetovni trendi usmerjeni v pridelovanje biogoriv, ki je eden od razlogov za povečanje cen pšenice in s tem povezane verižne reakcije večanja cen.Seveda so grešne korenine tudi druge in še bistveno globje. Velika razlika med kandidatoma je posledica vedno večjega strahu ljudi ter obupnim klicom na pomoč drugi strani, ki pa bo prav tako nemočna, kot predsednik sam, ko bo drugo leto prevzela oblast.In začaran krog se bo nadaljeval, ljudje bodo še naprej odhajali na volišča z novimi upi in starim hrepenenjem. Trop in njegov posameznik bo še naprej podpiral tistega, za katerega misli, da mu je idejno in nazorsko najbližji pa četudi gre za nogometno moštvo, lokalnega veljaka ali omaščenega delegata, je brez lastnega jaza, njegov duh se naslaja in napaja z nesrečo drugih, za svojo lastno pa krivi druge. Takšna je večina "pravih" ( onih in onih), ki mislijo, da zelo dobro razumejo pomen besed patriotizem, za katerega je nekoč Oskar Wilde dejal, da je domena zlobnih ljudi.Nekdo je nekoč zapisal:"O domovina, ti si kakor zdravje"... Jaz pa zdaj pa začenjam razumeti, zakaj me nič več ne boli glava. habibi

tumpika  

član od: 14.3.2006

sporočila: 1324

13. nov 2007 20:35

Ka mamo noviga precednika? tumpika

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Tema je zaklenjena, zato vanjo ne morete več pošiljati sporočil.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti