12. nov 2007 9:35
jaz npr. paradižnokovo mezgo ali pa vegeto delam sama doma, zato se nam je zadnjič pripetilo, da sem v pomankanju časa kupila pelate za na hitro v mezgo z čufti, pa jih ni nobeden jedel! Sem si rekla: saj če enkrat kupim pločevinko e-jev nas pa tudi ne bo pobralo.Pa je šlo vse sosedovim psičkom. Moram reči, da imam vso zelenjavo iz vrta v skrinji, izkemoma uprabljam govejo kocko nekajkrat na leto. Moj 5 letni sin me zadnjič vprašal, zakaj golaž, ki ga jaz skuham, ni nikoli tako rdeče barve kot v vrtcu. Pa mu razložim, da mamica naredi omako iz zelenjave, ki raste na naši njivi, ki je zdrava in brez umetnih snovi, kuharice pa naredijo golaž iz kupljene omake(zaradi pomankanja časa), ki je v konzervi in ni tako zdrava, kot doma-se mi je zdel primeren odgovor za 5-letnika. Kot vsaka mama ga redno sprašujem:" kaj ste pa danes jedli za kosilo?" in odgovor prejšnega tedna je bil:"strupen golaž!" Tudi čokolade moja 2 otroka nista poznala do drugega leta starosti oz. do vstopa v vrtec, so nas pa vzgojiteljice čudno gledale, ko nista vedela kaj prvič početi z rjavim koščkom čokolade v roki.Moram pa reči, da drugi otroci in njihove prehranjevalne navade zelo vplivajo na prehrano otrok cele skupine. Eden je rekel, da se po fižolu prdi, pa ga cela skupina v vrtcu ne je-tudi moja dva, vsaj v zrnati obliki ne. Na splošno kupujemo zelo malo pripravljene hrane, ravno tako ne peciva in kruha.Smo se tako navadili, pa nam kar gre zaenkrat. Me pa zmrazi, ko mi je zadnjič prijateljica rekla, da vsak petek večerjajo z otroci v mcdonaldu.Njo pa zmrazi, ko ji povem, da ne morem nakuhati žgancev, mlečne kaše, štrukljev itd. Se pa strinjam, da zgledi vlečejo.Otrok se veliko nauči z opazovanjem svojih staršev/med drugimi. V nakupovalne vozičke drugih pa tudi jaz zijam-ne morem, da ne bi. tjamat