5. nov 2007 11:03
- ali hodimo v lokale samo zaradi cigaret ali morda zaradi druženja in pogovora ob kavi oz. pijači
Nisem hodila po lokalih prav zaradi cigaret, edino kdaj na tortico, ker je bilo v slaščičarni prepovedano kadit. Zdaj mam malo punčko in nekak nisem najboljši potrošnik, ampak vsekakor se me bo zdaj veliko lažje dalo spravit v lokal (prej sva se oba z lubijem z vsemi 4 upirala prav zaradi dima...) Z nama bojo torej meli kvečjemu profit.
-glede na to, da so druge države ta zakon že osvojile, kaj za vraga je potem narobe z nami? (vsa čast Ircem)
Nimam pojma, zakaj tak halo. Ko sem šla na Irskem v bar, se mi je zdelo super...
-govorijo o škodljivosti cigaretnega dima ( se strinjam), ampak zdaj pa deklice strežejo v samih majčkah po vrtovih. Je to zdravo?
Ni zdravo, ampak tega ne moreš prepovedat, ker s tem ne škodujejo tebi, ampak samo sebi. S sabo pa vsak lahko počne, kar če, samo, da ne škoduje drugim. Tudi z avtom se lahko zaletavaš po svoji garaži kolikor te je volja in v kolikor te žena oz. mož ne prijavi, ne boš plačal/a prekrška. V tujo garažo ali še huje človeka se pa seveda ne smeš zaletet! Ne vem, zakaj je to tako težko razumet! Zakon ščiti tiste, ki ne bi radi pasivno kadili na javnih površinah, ki niso odprte, ker tam se pač lahko zlufta. Ne prepoveduje kajenja.
-povečalo se je kajenje po domovih. Kaj pa domači, ali oni nimajo pravic?
Seveda jih imajo, vendar pa se morajo zanje sami postavit, saj ne bi bil nihče za, da mu država predpisuje, kakšnega partnerja naj imaš. Torej: izbereš ga sam in prilagajata se sama. Če se en noče, imaš možnost, da greš. Če te dim moti in ti oni smodi pod nos, potem te itak nima ne vem kako rad, ker je pripravljen zaradi svojega užitka tvegati tvoje zdravje in še to, da ti pač smrdi. Noben pameten človek ne bo hotel smrdet svojemu partnerju, saj vonj igra glavno vlogo pri spolni privlačnosti... Če partnerja ta vonj ne moti, super, naj uživata. ne moreš pa zato, ker se nekdo ne zna postavit zase v partnerstvu dat kadilcem rajši vseh lokalov na voljo in vse zaposlene in nekadilske stranke...
-v Italiji je kajenje prepovedano, a se je prodaja cigaret vseeno povečala. Kaj nam to pove?
Desa je napisala, da morajo nekak najstnike prepričat, da bi začeli kadit, ker noben ne začne kadit pri 25ih... In je to najlažje če zadevo prepoveš;) Mal heca, mal je pa tudi res, verjetno. Ne vem, nisem bila nikoli tak najstnik...
-ali nam zaradi teh neprilagodljivosti še vedno govorijo "balkanci"?
Ne vem, origninal je verjetno zato, ker živimo na severu Balkanskega polotoka. Jaz sem ponosna, da sem balkanka;), ker to pomeni, da je v meni ravno prava mešanica reda in discipline iz severa (no, včasih mi mal fali, očitno sem res balkanka;) in temperamentne spontanosti in smisla za humor iz juga. Slednjemu bi se težje odrekla, če bi že morala zbirat;)
Mislim, da je zakon zelo lahko razumet: varuje tiste, ki pač nočejo kadit, da bomo lahko hodili v lokale in tam delali. Pika. Kaj ješ, kako se oblačiš in tudi ali kadiš doma oz. nekje, kjer to nikomur ne bo škodovalo (to ni isto kot motilo, lepo prosim!). Lahko me moti, da nekdo cmoka, umrla pa od tega ne bom! Zato cmokanje ni prepovedano! To, da nekdo divja po cesti, ali puha zraven mene, pa pač je, ker mi oboje lahko škodi. meni, ne samo njemu! V tem je ves "keč"!
Veri
Sporočilo je spremenil(a) Veri dne 05. nov 2007 11:06:42