21. jan 2013 21:46
Rimljanka,
če se že gremo...
a) nikjer nisem zatrdil da pronotum pokriva celo telo, ampak da je to ščitek in je to lahko tudi asociacija na oklep, kot je omenil Zoki, pa saj se ne gremo doktorskih disertacij na temo biologije tu, tako da je oklep čisto sprejemljiva in tudi zelo uporabljana beseda; kaj bi morali govoriti o insektovom eksoskeletu s sterniti, tergiti in pleuriti
b) anatomija ščurka je v primerjavi z anatomijo poprečne žuželke bolj kompleksna, vsak biolog ve to; če pa še kar ne verjameš, googlaj 'complex anatomy cockroach' ali se sprehodi do prof. Buloga ali prof. Trdana ali prof. Prevočnikove ali prof. Verovnika ali katerega drugega na Biotehniški fakulteti v LJ, pa tudi že Kristina je lepo opisala kompleksnost tega bitjeca
c) diatomejska zemlja ne zaide v traheje ampak predre hitinjačo ali celo prereže sklepe in kaj ti tu verjameš ali ne, je nerelevantno, saj je njeno delovanje na insekte v bistvu vsesplošno znano in potrjeno; lepo je veliko tega o uporabi te zemlje kot insekticida opisano v študiji Biotehnične fakultete, ki jo je podal Cervus; je pa pravica vsakega, da verjame karkoli
d) diatomejska zemlja se uporablja kot sredstvo za detoksifikacijo organizma pri ljudeh; čisto nekaj drugega je ali se to zadre ščurku v hitinjačo ali gre skozi naš prebavni sistem in če bi razumela anatomijo in fiziologijo bolj, tega sploh ne bi zapisala; o njenem vplivu na človeški organizem sem pa se učil na kolidžu za aternativno medicino v Kaliforniji in potem to tudi stestiral v živo; način uporabe in delovanje je podoben kot pri zeolitu
e) organski/anorganski pesticid - diatomeje so organskega izvora, saj so to živa bitja in tako je bila v tem smislu tudi uporabljena ta formulacija glede na izvor in ne na zgradbo, želel sem povedati, da je zadeva naraven insketicid;
f) da je odgovor bil od nekje prepisan kaže jasno razlaga s stigmami in trahejami, saj nikoli noben biolog ne bi uporabil te formulacije (stigme so tu povsem odveč, kvečjemu bi uporabil besedo spirakli), čeprav je načeloma pravilna; torej zgleda (tudi glede na njene poste), da se rimljanka poglobljeno razume poleg kuhanja tudi v anatomijo ščurkov, pralne stroje, bisoresonanco, crocse, Aleksandrinke, predsedovanje Evropski Uniji in astrofiziko... :)
Vse skupaj se mi zdi zgolj neko potegovanje za jezik in kazanje moči na forumu, saj je rimljanka z neverjetnimi 14000 posti zagotovo svojevrsten rekorder (do you have a life?). Nekateri temu pravijo tudi lov na čarovnice. Včasih je bolje priznati, da se ne razumeš v neke stvari, kot da brskaš po internetu, prepisuješ iz sumljivih virov in ne dovoliš svojemu egu, da bi priznal, da mogoče pa ne ve čisto vsega na tem svetu.
Želimo razjasniti, kako stopiti ščurkom na rep - rimljanka bi tu zapisala, da ščurki itak nimajo repa :)))), ne pa, kdo je bolj pameten in kdo ima več časa za viset na internetu. In več mnenj, kot se poda, bolje. Dajmo dovoliti, da vsako mnenje samo je in se ne spuščajmo v debate.
Jaz sem svojčas gojil ščurke v raziskovalne namene, jih skozi to prav vzljubil, nikoli pa mi niso delali preglavic v vsakdanjem življenju. In prav malo me je bolelo srce, ko sem delal tisto mešanico z borovo kislino...
Ker ni bilo sonca sem zmes ure dolgo sušil v pečici pri 50 C in še par dni na sobni temperaturi. Potem pa razdelil po 'skritih kotičkih'. :) Ščurkov ni bilo več na spregled...
lpb
Borchi
Sporočilo je spremenil(a) Borchi dne 21. 2013 21:48