Nakup parcele

*Etka  

član od: 19.2.2004

sporočila: 744

tema odprta - 3. okt 2007 14:28 | ogledi: 3.544 | odgovori: 15

Imava ogledano parcelo in nama je zelo všeč. Zanima me, če imate kakšno idejo komu bi dala, da pregleda lokacijsko informacijo, če vse stvari štimajo. Da ne bomo kupili mačka v žaklju. Midva sva bolj antitalenta kar se gradnje tiče. Hiško bi pa vseeno imela... Žal nimava nobenih sorodnikov ali prijateljev iz foha...

Pa če je kdo od vas pred kratkim v Domžalski občini kupoval parcelo in gradil hišo, bi lepo prosila, da opišete svojo izkušnjo. Kako so kaj hitri v Domžalah?

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

3. okt 2007 14:34

Na ZK, nujno!!!,  lokacijska informacija pa stane tam okrog 30?? €, tam vidiš, kakšno hišo in okolico moraš postavit.

lidka

*Etka  

3. okt 2007 14:46

Lokacijsko bova dobila od prodajalca. Je on zaprosil zanjo! Ko jo dobiva, bi rada, da nekdo preveri kaj noter piše, če je kakšna "caka"

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

3. okt 2007 14:47

Zemljiška knjiga + notar (oni imajo bazo predkupnih pravic za vsako parcelo) + posrednik za nepremičnine z izpitom in licenco. Ti pa si za obvezno domače branje izberi zakon o zemljiški knjigi, zakon o urejanju prostora in zakon o gradnji objektov in dokler ju popolnoma ne osvojiš, ne kupuj ničesar. V principu gre pa takole: Za začetek moraš pogledati, kakšno lokacijsko informacijo sploh imaš. Ker sta dve vrsti: informacija o parceli in informacija o stavbnem zemljišču. Na temelju informacije, kakšršnekoli pač je, odvetnik pogleda vse parcele v zemljiški knjigi. Tam so podatki o lastništvu parcel (mimogrede, ali sploh imaš kakršnokoli zagotovilo, da je prodajalec v resnici lastnik parcel - ker lastnik je tisti, za katerega to piše v zemljiški knjigi in ni nujno, da je to ista oseba, ki je zadnja kupila parcelo, ljudje se včasih pozabijo vpisati oziroma se niso mogli vpisati in potem nastane težava pri transakcijah) in o morebitnih bremenih na parcelah ali pa morebitnih drugih zaznambah, ali po domače - plombah Ob predpostavki, da se bo izkazalo, da gre za stavbno zemljišče, da ni hipotek, fiducijev, plomb ali česa tretjega gor in ob predpostavki, da se boste zmenili za ceno. boste sklenili pogodbo v notarskem zapisu. To pomeni, odvetnik bo pripravil tekst, notar pa bo zadevo spravil v predpisan format notarskega zapisa. To vključuje tudi to, da se pogleda, če obstajajo kakšne predkupne pravice za parcelo in kdo vse mora podati izjavo, da ne bo uveljavla predkupne pravice. Podpisano pogodbo v notarskem zapisu bo notar v nadaljevanju vložil v postopek vpisa v zemljiško knjigo. O tem, kako se projektira hiša, sem se pa zadnjič razpisala, daj poglej forum za kakšen teden nazaj. Vendelina jr. Sporočilo je spremenil(a) Vendelina jr. dne 03. okt 2007 14:55:40

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

3. okt 2007 14:57

Vendy, jaz ju nisem preštudirala, pa sem vseeno gradila.

Sluga, pogledaš, če je parcela zazidljiva, ča nima na ZK kakšnih plomb itd...

Kakšna caka bi pa bila v lokacijski? Tam imaš napisano, kakšen naklon mora imet streha, a je dovoljena mansarda, barva strehe, fasade, urejanje okolice, koliko mora biti hiša od meje postavljena, kako zasukana, kakšna mora bit kanalizacijska ureditev ipd... Skratka o tem govori lokacijska, pe še spremeni se lahko...

Lokacijsko bi ti tip lahko pokazal, ker jo dobiš v enem tednu.

Midva sva naredila individualni načrt, pa je se vmes, januarja 2007 lokacijska informacija spremenila. Sva na hitro z arhitektom popravila načrte, še dobro, da imamo veliko parcelo in dala nazaj na UE, kjer je čakalo na gradbeno dovoljenje. To je ta nova ureditev, ko mora biti objekt 4 m od meje, razen, če ne uredi soglasje s sosedom. Poglej, da imaš dovolj veliko parcelo.

Tko da...

lidka

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

3. okt 2007 15:10

Prvi korak: prodajalec naj pokaže potrdilo OBČINE o namembnosti zemljišča. Tam so možna presenečenja. Potrdilo je treba plačati po številu parcel, pa niti ne pride preveč. Mi prodajamo vikend, pa so nas v tej listini pričakale naslednje "malenkosti": predkupna pravica občine za dva objekta, možnost gradnje samo tam, kjer je objekt, vodovarstveno območje, ok. ker je tam vodnjak, razumem, področje kulturne dediščine, pa mi ni jasno kakšne. Najbolj me je presenetilo dejstvo, da je mejna parcela, popolnoma enaka kutura, ki pa nima oskrbe z vodo, namenjena za dvostanovanjske hiše, naša, ki pa meji, pa je samo kmetijsko zemljišče. No, tu rastejo debeelii kostanji in karžlji. Za letos še čisto naši. F r i n a

*Etka  

3. okt 2007 16:46

frina je napisal/a:
Prvi korak: prodajalec naj pokaže potrdilo OBČINE o namembnosti zemljišča. Tam so možna presenečenja. Potrdilo je treba plačati po številu parcel, pa niti ne pride preveč. Mi prodajamo vikend, pa so nas v tej listini pričakale naslednje "malenkosti": predkupna pravica občine za dva objekta, možnost gradnje samo tam, kjer je objekt, vodovarstveno območje, ok. ker je tam vodnjak, razumem, področje kulturne dediščine, pa mi ni jasno kakšne. Najbolj me je presenetilo dejstvo, da je mejna parcela, popolnoma enaka kutura, ki pa nima oskrbe z vodo, namenjena za dvostanovanjske hiše, naša, ki pa meji, pa je samo kmetijsko zemljišče. No, tu rastejo debeelii kostanji in karžlji. Za letos še čisto naši. F r i n a

A ni to v lokacijski info.???

*Etka  

3. okt 2007 16:54

Prošnjo sta dala za lok. info. za gradnjo in sicer prejšnji ponedeljek. ZK izpisek baje tudi imata in bova dobila ob prvi priliki. Kakšni so pa zapleti, če tista, ki to prodajata nista vpisana v ZK, ampak je nekdo tretji?

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

3. okt 2007 16:54

Imenuje se : Potrdilo o namenski rabi prostora. Ergo, mi prodajamo, pa hočemo vedeti, kaj sploh prodajamo. Lokacijske informacije pa ne potrebujemo, ker ne bomo gradili, naj se s tem ukvarja kupec.  Tudi cenilec potrebuje to listino, zemljiškoknjižni izpisek, mapno kopijo in posestni list.

Meni so tudi listine, ki jih dobivamo, nove. Posebej je treba paziti če gre za kmetijsko zemljišče, kjer je predkupna pravica, objava na oglasni deski upravne enote šele po 30 dneh.

F r i n a

mamka  

član od: 10.7.2006

sporočila: 434

3. okt 2007 18:26

Punca - prvo se pozanimaj kakšne vrste objektov je možno postaviti na tem zemljišču - to dobiš iz lokacijske informacije. Ko boš zvedela, da je zemljišče stavbno (ne moreš na vsakem stavbnem zemljišču graditi ljubkih hišič - tu te omejujejo občinski PUPi in UNi) pa zbiraj vse ostalo - zemljiška knjiga (obvezno gledat c-list), mapne kopije, projekte (so dragi). Vendar tudi potem previdnost ni odveč. Prej se pozanimati glede odmikov objekta od sosednjih parcel, bo sosed dal soglasje ali pa celo dovolil služnost. Projektanti si po svoje razlagajo ZGD, ko pa zagusti - je pa upravni organ grd. Potem je treba plačati še komunalni prispevek, ki je za zemljišče veliko cca 500 - 600 m2, od 4500 do 5000 EUR. To bodo izračunali in zaračunali na občini, kjer nepremičnina leži.  Predvsem pa ne začnite ničesar graditi  (tudi odkopavati ne) pred pridobitvijo GD, ker vam bo UE zaračunala uzurpacijo, četudi vas  ne bo obiskal gradbeni inšpektor.

Še preden izbereš projektanta, ki ti bo pripravil projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja, pojdi na upravno enoto k svetovalcu, ki izdaja GD, po informacije (ne na občino, tam dajo lokacijsko informacijo). Predvsem ga povprašaj (vzemi lokacijsko informacijo s seboj), če bi na takšni parceli lahko gradila - obvezno se pozanimaj ali je parcela dostopna z javne poti (!!), ne se pustiti zmesti, če vam v naravi kažejo, da je tam pa tam pot, četudi je asfaltirana, ker vam bo UE, zavrnila zahtevek za izdajo GD, če javna pot ni vpisana v zk oziroma pravna razmerja urejena. Svetovalca vprašaj kakšna soglasja rabiš (to sicer k projektu prilaga projektant) - komunalije, vodna, elektro, naravovarstvena, kulturna, PTT, itd. .   Uf... dolga je pot od ideje do izvedbe.

Želim lepo nabiranje dokumentov

mamka

temba  

član od: 7.10.2006

sporočila: 92

3. okt 2007 18:36

Poleg vsega, kar je že povedano, posebej preveri prodajalca, če je to res oseba, ki je tudi lastnik (dejanski in zemljiškoknjižni) parcele, ki jo kupuješ. Se je že zgodilo, da je hišo prodajal nekdo, ki se je izdajal za lastnika (z dokumenti), potem (po plačilu, seveda) pa se je izkazalo, da to ni bil. Temba. . , temba

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti