Oh slovenščina

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5192

7. dec 2014 16:22

Kolikor imam znancev v Slovenski Bistrici, govorijo o sebi kot o Bistričanih. Brez nacionalnih kvalifikatorjev.

Sonja

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

7. dec 2014 16:28

fleur, super stran. Takoj sem se pozabavala z besedo Luka in dobila kup zanimivih variant . Najbolj fajn so pa ženska imena, ki se v nepomanjšani obliki končujejo na ..i . Lili, Beti ...
Namesto igranja taroka se bomo letos na novoletni večer igrali slovnico .

Cila

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4551

7. dec 2014 16:42

Pred desetletjem in več sem na turnirju neke igre besed  zaradi prebivalcev Slovenske Bistrice ostala brez nagrade. Merilo je bil Krajevni leksikon Slovenije (DZS, 1995), kjer piše, da so Slovenjebistričani, v nasprotju z mojim mnenjem, da so Bistričani.
Prav, če tako piše, naj bo, ampak, da sem ostala brez kranjske klobase...

lp

mzm

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

7. dec 2014 16:49

Vesela bodi, si še danes drobna in vitka....

lp

cervus

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5192

7. dec 2014 17:12

Jaz bom pa vprašala svoje ?????bistričane, zakaj tajio svoje poreklo (....mogče pa za kazen nisem drobna in vitka).

 

Sonja

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4551

8. dec 2014 8:27

elaphus je napisal/a:

Vesela bodi, si še danes drobna in vitka....

lp
cervus

Sekaš mimo, ker ne veš, kako sem si takrat lakoto tolažila s krofi

lp

mzm

Riddle  

član od: 15.1.2009

sporočila: 418

14. dec 2014 16:55

Med prebiranjem receptov opažam več imenovanj za isto zadevo. Pa me zanima, kaj je slovnično pravilno. Vanili sladkor, vanilij sladkor, vanilin sladkor, vanilijev sladkor, vanilijin sladkor, vaniljev sladkor ali vanilijev sladkor. Enako me zanima za kremo - vanilijeva krema ali kako drugače? 

 

Pa da sproti "pojamram". Vedno me zbode, ko kje preberem "romenjak" in "okolist" in podobne cvetke. 

Lp od R.

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5192

14. dec 2014 17:20

takole je uradno.

Čeprav meni to ne gre najbolj v račun - če je vanilija, potem bi po mojem moral biti vanilijin sladkor, če je z umetnim vanilinom, pa vanilinov sladkor. Je pa res, da se jezik ne ureja po mojem.

Sonja

Riddle  

član od: 15.1.2009

sporočila: 418

14. dec 2014 18:20

Hvala za pojasnilo, limnol. Tudi meni bolj sede v uho to, kar si napisala. Zato nisem bila ziher. 

Lp od R.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti