Oh slovenščina

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

15. dec 2014 13:36

Mene pa: grevi. Najbrž bolj kot polvikanje. In to zmeraj bolj, ker mi ni jasno, od kje so te ljube ženske to pobrale.

naor

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6078

15. dec 2014 13:48

testeninca je napisal/a:

:), dostikrat res ni logike z vsem skupaj...

Razlaga mojega moža:

ali je prav peti ali popevati..

Popevati ker je popevka ne pa pojojka :)

testeninca

Testeninca, za zmedo še tole: A bomo eno zapojali?

At NAOR, kaj naj bi bilo "grevi"?

Vanja

spagon  

član od: 12.6.2007

sporočila: 1133

15. dec 2014 13:50

Vanja, grevi je greva. Rečejo tudi greve.

Tako govorijo pri nas na Notranjskem, mene zelo živcira in zdaj je še moje dete začelo tako govorit (vrtec pač). Jo vztrajno popravljam, upam, da mi uspe zatret to :)

saša

jkd  

član od: 9.4.2007

sporočila: 144

15. dec 2014 15:13

Gabriela je napisal/a:

Kot se spomnim še iz šole (moj prof. Aleš Gulič), je bilo rečeno, da se uporabi besedice »rabite, ne rabite...« v takšnem smislu izogibamo. Zdi se mi, da je bilo to od nekdaj razširjeno predvsem na Primorskem, verjetno njihova pogovorna značilnost, del narečja? – zdaj pa se uporablja vedno več med novinarji pa med govorci na tv, reklame itd. Kar strese me, ko slišim reklamo teta Violeta, ko ne rabiš uporabljati krp, ampak rajši kupi papirnate brisače.  Sprašujem se, ali je to po novem dovoljeno? A kdo lektorira reklame? Pa novinarske prispevke (opažam predvsem na Svetu na Kanalu A)? Saj vem, da je včasih načrtno uporabljen pogovorni jezik, toda otroci...
Konec koncev, jezik je živ in zato se spreminja, razvija. Moja prababica je govorila »solnce«, zdaj nam sije sonce. Zato me res NE RABI MOTITI takšna malenkost, kajne?  

Lp, Gabi

Gabi

Jaz sem približno 30 let živela v prepričanju, da je pravilno (ne)potrebujem, (ne)potrebno, je/ni potrebno itd., tudi skregala sem se kdaj zaradi tega, če je kdo napisal rabim, je/ni treba . 

Potem pa sem lani dala lektorirat en priročnik, pa dobim nazaj vse potrebujemo in je potrebno popravljeno v rabimo in je treba! V službi smo se seveda vsi čudili , ampak od lektorice smo dobili pojasnilo, da je tako pač pravilno...

jkd

Venturini  

član od: 29.1.2002

sporočila: 1720

15. dec 2014 18:43

Mene so v šoli naučili, da kadar nečesa nimam potem to potrebujem, kadar pa nekaj imam pa to stvar rabim. Pa beseda vzdušje se tudi naj ne bi uporabljalo ompak ozračje...če je to res ne vem...sem bila pač na avstrijski strani v srednji šoli.

Lp, Saša

Mir in dobro!

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

15. dec 2014 19:39

Jaz bi rekla, da kadar neko stvar imam, to stvar potem  uporabljam. Rabim pa več časa, da nekatere stvari dojamem  (to pa malo za hec, večkrat pa tudi zares) Potrebujem pa več časa zase, a si ga ne vzamem.

naor

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6078

16. dec 2014 3:18

Naor, 

Ko sem delala domačo nalogo v petem razredu, mi "je bilo povedano", da ne morem sklanjati "sonce" v dvojini ali množini, ker je "Sonce" samo eno. Jasno sem vztrajala na svojem in še razložila, da je več "sonc", kot samo eno. 

Vanja

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5192

16. dec 2014 15:56

Vanja,

"smo eno zapojali" je pa čisto primorska.

Tisto s potrebovati in rabiti so nam v osnovni šoli razložili takole: potrebujem radirko, če hočem kaj zradirati. Ko pa radiram, radirko uporabljam (ker z njo počnem to, čemur je namenjena) in jo hkrati tudi rabim (ker je je pri tem vedno manj).

Sonja

rdkapica  

član od: 31.7.2006

sporočila: 1569

17. dec 2014 16:08

Grrrr ... porabiti dopust

rdkapica

čoko  

član od: 19.11.2007

sporočila: 867

24. dec 2014 11:26

V eni izmed restavracij, je natakar celo vrgel krožnik s hrano vame.

Zadnje čase vse bolj pogosto naletim na tako postavljeno vejico. Mene so učili, da je to enostavčna poved, kaj počne vejica na tem mestu, mi pa ni jasno. Imamo nova pravila?

čoko

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti