Oh slovenščina

Mygrace

sporočila: 6506

4. maj 2012 20:18

Meni pride slovnica kot ena osebna izkaznica itak.

Književnost  kot potni list.

Kot vozniško dovoljenje pa sleng.

Tako nekako.

Za 666 vem, da je mlajša genercija, amy očitno tudi. Sta mi všeč njuna prispevka.

Mygrace

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

4. maj 2012 20:22

Tako v osnovni kot srednji šoli sem imela srečo z učiteljico oziroma profesoricma slovenščine in nam je večini v razredu niso priskutile, ampak smo se prav lepo imeli. Je pa res, da sem na maturo šla z osnovnošolskim znanjem slovnice, ker naši drugi profesorici na gimnaziji slovnica ni pomenila nič - tik pred maturo smo v dveh ali treh urah ponovili osnove o besednih vrstah, stavčnih členih, stavčni analizi, sklanjatvah in spreganju, in konec. Sem imela pred očmi učiteljico iz osnovne šole, kot v filmu sem jo videla pred seboj in sem slovnični del oddelala brez problema.

Pri književnosti sem pri tuji imela srečo (Rdeče in črno), pri naši - Pohujšanje v dolini Šentflorjanski, pa ni šlo blesteče. Ampak za štirko je na koncu koncev potem le bilo.

Ja, veliko je odvisno od tistega, ki podaja znanje.

mamamia

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

4. maj 2012 20:44

Evo vidiš limnol, nič ne bo od tistih stavkov s glagolom imeti. No, vsaj žleht ni ( po njegovem )

ežoj

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

5. maj 2012 8:00

Ežoj, razmišljaj, kaj je polnopomenskega v naslednjem stavku: Suhe južine nimajo smisla za humor. Que tengas un muy buen dia.

Vendelina jr.

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5192

5. maj 2012 9:17

OK. Pred veliko leti sem rohnela nad nečakom, da popolnoma razumem, če je po tuširanju še malo kje kaj mokrega okoli kadi, no big deal. Ne morem pa razumeti, zakaj mora biti pod vodo cela kopalnica. In odgovor je bil: "Kaj ti pa jaz morem? Ti vse razumeš samo na pol. "

To je seveda off topic, služi pa naj kot pojasnilo, da bodo tisti, ki razumejo in vedo, znali oceniti moj nivo dojemanja (torej: če ne vidim, ne razumem; če vidim, pa včasih tudi ne). Stvar z "biti" razumem. Ampak še vedno si pa ne znam predstavljati, kako je z "imeti" - mi lahko - prosim - kdorkoli napiše primer glagola imeti, ki stoji v stavku v polnopomenski obliki in en primer stavka, v kateri je nepolnopomenski? 

biti gozdar - razumem. 

imeti delo - ?????  pa menda ja ne?

mamamia - da nisva midve imeli iste profesorice za slovenščino v gimnaziji? Še zdaj mi je toplo pri srcu, ko se spomnim nanjo, veliko nas je naučila o življenju kot takem, slovnice ne znam pa nič. 

Sonja

Mygrace

sporočila: 6506

5. maj 2012 9:42

Naslov te teme je popolnoma zgrešen.

Mygrace

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

5. maj 2012 12:08

Je to prav?

Polnopomenski: Imam zelo dobro čokolado. (polni pomen glagola imeti: čokolada je moja)

Nepolnopomenski: Ne kliči nas ob 12h, takrat imamo ravno kosilo. (ne gre za to, da nekaj IMAM, ampak počnem. Bistvo povedi ni v tem, da je kosilo moja last, temveč to, da ga bom pojedla.)

tulka

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5192

5. maj 2012 12:35

Najlepša hvala! 

Priznam, amy, da tvojih zapiskov za maturo prav nič ne razumem. Razumem pa muke mladine, ki se mora to učiti. 

Zdi se mi pa, da razumem tulkin primer. Sem še iz tistih časov, ko je bilo "ima za odpeljati" narobe. "Ima da radi" tudi. Med imam čokolado, imam kosilo, imam bolečine... so razlike zelo zelo subtilne, da ne rečem bolj stvar osebnega pogleda na zadevo kot pa razlike v dejanskem stanju. Če smo že na kulinariki - imeti kosilo verjetno za vsakogar pomeni nekaj drugega, sploh ne nujno, da ga mora tudi pojesti.

Oh, slovenščina. 

Sonja

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

5. maj 2012 13:37

Tulka, hvala, razsvetlila si mnoge.

Vendelina jr.

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

6. maj 2012 10:44

***ami*** je to čisto lepo razložila, sedaj mi je vse jasno, tulki se pa zahvaljujem!

ežoj

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti