Oh slovenščina

neznan uporabnik

21. apr 2011 13:41

Aja, sem mislo,da raje je torto pa pijucka kofi. Kot da mene požre. Bi ji ja blo slabo. Tega pa niti amigi queridi ne privošim. Hehe,

Multi

multivitamin

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

21. apr 2011 15:05

nike je napisal/a:

jaz bi pa res rabila vedet, nike

Upam, da te beseden zveze ne bo v tekstu, pa četudi woerd ne bo imel rdečih pripomb.

rimljanka

neznan uporabnik

21. apr 2011 15:35

Jao Rimljanka, saj bo popravila. Kaj tolk komleceraš za vsako črko in strokovnost in znanost?

Saj je lepo vprašala.

Multivitamin

multivitamin

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

21. apr 2011 19:50

No, mene  oblika "rabiti - in potem še en glagol" tudi v najbolj pogovorni verziji plaši. Ker se s stalno uporabo zadeva utegne prenesti v formalno pisno komuniciranje. In ko včasih beremo dopise, v katerih kolokvialne rabe nesramno izrivajo knjižno slovenščino, občutek ni najboljši.

To obliko (gre za primer:jaz bi pa res rabila vedet) v resnici poznamo tako v germanski (need to know)  kot romanski verziji (necesar saber) , pa tudi v slovanskih jezikih se najde (treba da znam) , amapk v slovenščini zadeva zveni trdo. V slovenščini namesto "rabiti vedeti" čisto lepo povemo, da "potrebujemo podatek", ali pa da bi "želeli vedeti".

Vendelina jr.

neznan uporabnik

21. apr 2011 19:57

Maš prav, v slovanščini ni pravilno kot navajaš. Pravilno bi bilo - moram znati.

Need to know je anglistika in ne germanistika. V nemščini bi se napisalo - muess wissen.

Za hispanjolo pa romanistiko nisem prepričan.

Glede slovenistike, je pa tako, da bi bilo najbolje uporabiti - želim vedeti.

Multivitamin

multivitamin

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

21. apr 2011 20:02

multi, če je tebi vseeno, kako se uporablja slovenščina, meni pač ni. In ker je tale tema prav temu namenjena, res ne vem, zakaj tvoja pripomba. Menda se smem tudi jaz tule oglasiti?

In Vendi z "germanski" ni mahnila mimo, veš. Poglej.

rimljanka

Sporočilo je spremenil(a) rimljanka dne 21. 2011 20:04

neznan uporabnik

21. apr 2011 20:05

Seveda, draga kolegica.

Multivitamin

multivitamin

neznan uporabnik

21. apr 2011 20:25

Rimljanka, angleški jezik spada v skupino germanskih jezikov. Ker pa kolegica Vendelina, kot je sama enkrat priznala, o nemščini nima pojma, naj se omeji na specifiko. V njenem primeru je to anglistika.

Spet so se na območju nam nekdaj skupne države, sedaj uredili jeziki. Moram znati ali hočem znati je hrvaško. Srbska verzija pa je - moram da znam al pa hoću da saznam - znam.

V slovenščini pa - želim vedeti ali rad bi vedel - bil seznanjen...

Multivitamin

multivitamin

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5192

21. apr 2011 22:45

Slovenci smo ta "ne rabiš delat" ali karkoli že lepo za domačo rabo pobrali od svojih nemško govorečih velikih bratov, kjer se ta zveza na veliko uporablja in je pri njih tudi slovnično pravilna. Jasno, ima jo tudi angleščina pa španščina pa francoščina (čeprav se mi zdi da je tam vse skupaj še bolj zakomplicirano, "il faut que je fasse".... - mi še zdaj grejo lasje pokonci). Mi jo imamo tudi, samo ne z "rabiti", ampak s" treba je"- je čisto pravilno, če rečeš, da "tega ni treba vedeti" ali "treba je delati" itd.

S tem "rabim" je pa bolj tako, to je za moja ušesa čisto mariborska varianta, ki je v osrednji Sloveniji slišiš precej manj kot na vzhodu, kjer so bili Avstrijci pač bolj zakoreninjeni. Rabiti je seveda slovenski glagol, ki je povsem pravilen, ampak če nekaj rabiš, potem to tudi obrabiš: rabiš radirko - in če jo dolgo rabiš, je bo zmanjkalo, tako kot recimo zobne paste. Ampak da lahko radiraš, potrebuješ radirko, rabil jo boš potem, ko jo boš že imel. 

Tale "rabim vedeti" - no, to bi se reklo, da je treba vedeti ali da moram vedeti. Ker med moram vedeti in želim vedeti je seveda velika razlika, ponavadi želimo vedeti, kar nam sploh ne bi bilo treba, tega, kar bi morali vedeti, se pa raje izogibamo, ker ne nam ne ljubi uporabljati možganov, če le obstaja način, da se temu lahko izognemo.

Tako nekako.

Sonja

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

21. apr 2011 23:05

Se strinjam z limnol, ta raba je bolj "doma" na SV Slovenije. Moja sorodnica, ki je doma s Ptuja, redno uporablja zvezo rabiti plus še en glagol. Npr. tega ne rabiš delati, ne rabiš misliti na to, ne rabiš plačati, ipd.

naor

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti