17. mar 2011 12:59
Bolje je "ne da bi bila pozorna na to".
rdkapica
17. mar 2011 12:59
rdkapica
17. mar 2011 13:12
rdkapica je napisal/a: |
|
Bolj pravilno ali samo bolj všečno?
JJ
17. mar 2011 13:56
Ne bolj, ampak edino pravilno (s pravilnostjo je tako kot z nosečnostjo, ne moreš biti bolj ali manj noseč, lahko samo si ali nisi). Razen "brez da" mene precej zbode tudi "z ali brez" (kot v primeru "jed lahko postrežemo z ali brez omake" namesto pravilne rabe "jed lahko postrežemo z omako ali brez nje"). lp, proxima
17. mar 2011 16:50
"Brez da" je zelo ponesrečen prevod južnoslovanskega "bez da". V slovenščini se čisto lepo reče"ne upoštevaje" ali pa "ne da bi".
Če komurkoli, ki uporablja "brez da", še ni niso nikoli prijazno svetovali, da se oprime boljših besednih zvez, je pač predvsem znak okolja, ne pa tudi znak, da gre za dobro slovenščino.
Vendelina jr.
17. mar 2011 17:46
japaja je napisal/a: |
Atina: tipkam, ne da bi gledala? japaja |
Seveda, to je to.
Aja, še nekaj me moti: 'to pecivo je vsepovsod zaželeno/zaželjeno'. Pravilno je 'zaželeno', saj izhaja iz 'želeti' in ne iz 'želje', kot menijo nekateri.
Atina
17. mar 2011 19:31
Oboje je pravilno (po SSKJ) zaželeno in zaželjeno.
lp
cervus
17. mar 2011 19:40
elaphus je napisal/a: |
Oboje je pravilno (po SSKJ) zaželeno in zaželjeno. lp |
To vem tudi jaz, ampak, zanimivo, spletni SSKJ tega ne ve. ne pozna besede "zaželjen".
rimljanka
18. mar 2011 1:17
zaželênost tudi zaželjênost -i ž (é) lastnost, značilnost zaželenega: zaželenost dejanja; zaželenost in koristnost razprave ♪
Takole spletni SSKJ skriva "zaželjenost".
lp
mzm
18. mar 2011 10:54
rimljanka je napisal/a: | ||
To vem tudi jaz, ampak, zanimivo, spletni SSKJ tega ne ve. ne pozna besede "zaželjen".
|
A se hecaš?? Jaz sem tole našla prav na spletnem!! (aha, vidim, je že miška pripopala!)
lp
cervus
18. mar 2011 17:31
A je to novost? V šoli smo se učili, kot sem prej napisala.
AtinaKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | Dragička |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Svaljki v curry omaki z ohrovtom
Jugoslovenka