Oh slovenščina

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4551

28. nov 2010 1:16

" A daste zapret okno?" je bilo vprašanje, s katerim sem ob mojem prihodu na Primorsko nevede zabavala okolico. Pogovorni jezik v pisni obliki pa včasih res povzroča izpuščaje

lp

mzm

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6078

28. nov 2010 1:16

Tole je čisto resno vprašanje slavistkam.

Če se:  .. "dobimo nekje ob sedmih"

Se:       "dobimo nekje drugje ob pol sedmih"

Ker se reče: "Ura je sedem" zakaj potem rečejo na radiu: "Ura je pol sedmih" in ne: "Ura je pol sedem"?

A je tale "ura je pol sedmih"  samo izjema v slovnici ali je mogoče narobe?

Moja toršiča slovenščine v gimnaziji me je brez odgovora samo debelo pogledala.

Vanja

neznan uporabnik

28. nov 2010 7:34

Elaphus, ko se reče "za kaj", se izgovori skupaj

(sem se spomnila, kako  mi je kot otroku na nenehni "Dej povej, povej? Povej, pa dej povej..?!" neka tetica odgovorila: "Po vej se dol pade."

Vanja, morda je to ostalo še od takrat, ko nismo kar vsi povprek imeli ur? Ob sedmih udarcih na gong ali ob sedmih bimbamih na zvoniku?

Pogruntavščine otrok:

- ponedeljek, torek, sreda, četrtek, petek, ŠESTEK...

- prstan = NAprstan

- DOMOVJE (grm grmovje, gora gorovje, dom domovje..)

japaja

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

28. nov 2010 10:21

japaja je napisal/a:

Elaphus, ko se reče "za kaj", se izgovori skupaj

japaja

Včasih pa tudi ne. Na primer:

Za kaj si pa zamenjal tistih dvanajst svinjskih kotletov?

Ja za deset telečjih, seveda.

nola

neznan uporabnik

28. nov 2010 10:53

Zakaj si pa zamenjal tistih dvanajst svinjskih kotletov?

Zato, ker so svinjski

japaja

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

28. nov 2010 13:44

Vanja, pri nas je bilo pred desetimi minutami pol dveh. Ne vem, zakaj se tako reče, ampak pri nas tudi tako rečemo. Mogoče so kakšne stvari nerazložljive? Vem pa, da Primorci rečejo ura je ena in pol, al pa šest in pol. Eni imajo velike težave s četrtinami ure. Koliko je tričetrt na sedem? Mi reče, prevedi, koliko je ura. Haha, prav fajn je, ko se dva milijona ljudi včasih ne razume.

naor

neznan uporabnik

28. nov 2010 14:28

Naor, tričetrt na sedem je šest deljeno s petinštirideset (tako so me naučili miličniki, ko so dobili tiste nove ure iz pralnih praškov ),  6:45 pač.

Policisti ti dandanes lepo povejo, da je tričetrt na sedem četrt do sedmih ali petnajst do.

Itak pa  v času mobitelov ni panike ("Kje si?!" "Evo, pridem ZA pet minut!" ; "Kdaj se zmenmo?" "Ma NI BLEMA, poklič k boš tm." ; "Dej, bodi točna, ne zamudit?" "Ne bom zamudila, NIČ BAT!")

Ampak Naor, veš kaj, se mi zdi, da se ljudje ne razumejo (razumemo), ker preveč govorimo in premalo povemo. Posluša se pa tako ali tako ne

japaja

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5192

29. nov 2010 20:22

Čisto preprosto: če želiš pravilen prevod, potem NE uporabljaš prevajalnikov. Za hitro domačo rabo, recimo za prevesti kakšen recept ali kaj podobnega, so uporabni, pa še tam je dostikrat potrebno kar precej naprezanja možganov in dober smisel za humor, da uganeš, kaj ti je ta reč prevedla. Lahko ti zelo pomagajo, da razbereš smisel besedila (pa še to ne uspe vedno), ampak resnično ti ne priporočam, da jih uporabljaš za karkoli uradnega ali karkoli, kar bi lahko na karkšen si že bodi način prišlo v javnost. Lep pozdrav, Sonja

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

29. nov 2010 20:48

Evo, z google translate. Kaj naredijo spletni prevajalniki. Ta prevod je še v redu, kaj šele so kakšni drugi, solze tečejo od smeha...

Prevajanje iz jezika »angleščina« v jezik »slovenščina«

http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swfl" setsoundstopcb="function () { return eval(instance.CallFunction("<invoke name=""+name+"" returntype="javascript">" + __flash__argumentsToXML(arguments,0) + "</invoke>")); }" stopplayingsound="function () { return eval(instance.CallFunction("<invoke name=""+name+"" returntype="javascript">" + __flash__argumentsToXML(arguments,0) + "</invoke>")); }" startplayingsound="function () { return eval(instance.CallFunction("<invoke name=""+name+"" returntype="javascript">" + __flash__argumentsToXML(arguments,0) + "</invoke>")); }" setdirrtl="function () { return eval(instance.CallFunction("<invoke name=""+name+"" returntype="javascript">" + __flash__argumentsToXML(arguments,0) + "</invoke>")); }" setsound="function () { return eval(instance.CallFunction("<invoke name=""+name+"" returntype="javascript">" + __flash__argumentsToXML(arguments,0) + "</invoke>")); }">http://www.gstatic.com/translate/sound_player2.swf" />http://www.gstatic.com/translate/sound_player2.swf" />
Sestavine
1 / 2 skodelice nesoljeno maslo, zmehčane
1 1 / 2 skodelice temno rjavega sladkorja
1 / 2 skodelice belega sladkorja
1 / 2 žličke soli

2 / 3 skodelice arašidovo maslo
2 jajci
1 1 / 2 čajne žličke vanilijevega ekstrakta
2 1 / 2 skodelice vse namene moke
2 žlički pecilnega soda
2 skodelici čipov čokolade polsladka
2 skodelice sesekljane orehe
Navodila
1.Preheat pečici na 350 stopinj F (175 ° C). Grease piškotek stanja.
2.In veliko skledo, smetana skupaj maslo, rjavi sladkor, beli sladkor, sol in arašidovo maslo. Beat za jajca in vanilijo. Združite soda moko in pecilni, vmešajte v testo za oblikovanje testa. Zmešajte v čokoladne mrvice in orehi. Scoop kupi testo tako velik kot dve žlici na pripravljeno piškotek listov. Piškotki morajo biti vsaj 2 cm narazen. Če je testo je drobljivo, roll dele testa v surovih sfere med dlani. Spljoštiti piškotke po 1 / 3 po dnu kozarca.
3.Bake za 10 do 12 minut v ogreti pečici, dokler dobro raste in rjave. Ne overbake bodo potrdile malo, saj kul. Dovoli piškotke, da se ohladi na pekač za 5 minut, preden odstranite z žico stojalo, da je popolnoma hladna

Ingredients
1/2 cup unsalted butter, softened
1 1/2 cups dark brown sugar
1/2 cup white sugar
1/2 teaspoon salt
2/3 cup peanut butter
2 eggs
1 1/2 teaspoons vanilla extract
2 1/2 cups all-purpose flour
2 teaspoons baking soda
2 cups semisweet chocolate chips
2 cups chopped walnuts
Directions
1.Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C). Grease cookie sheets.
2.In a large bowl, cream together the butter, brown sugar, white sugar, salt and peanut butter. Beat in the eggs and vanilla. Combine the flour and baking soda; stir into the batter to form a dough. Mix in the chocolate chips and walnuts. Scoop mounds of dough as large as two tablespoons onto the prepared cookie sheets. Cookies should be at least 2 inches apart. If batter is crumbly, roll portions of dough into rough spheres between the palms of your hands. Flatten cookies down by 1/3 using the bottom of a glass.
3.Bake for 10 to 12 minutes in the preheated oven, until well risen and brown. Do not overbake they will firm up a little as they cool. Allow cookies to cool on baking sheet for 5 minutes before removing to a wire rack to cool completely

Mamamia
mamamia

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

29. nov 2010 20:53

Japaja, točno tako kot si napisala.

naor

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti