15. dec 2014 15:13
Gabriela je napisal/a: |
Kot se spomnim še iz šole (moj prof. Aleš Gulič), je bilo rečeno, da se uporabi besedice »rabite, ne rabite...« v takšnem smislu izogibamo. Zdi se mi, da je bilo to od nekdaj razširjeno predvsem na Primorskem, verjetno njihova pogovorna značilnost, del narečja? – zdaj pa se uporablja vedno več med novinarji pa med govorci na tv, reklame itd. Kar strese me, ko slišim reklamo teta Violeta, ko ne rabiš uporabljati krp, ampak rajši kupi papirnate brisače. Sprašujem se, ali je to po novem dovoljeno? A kdo lektorira reklame? Pa novinarske prispevke (opažam predvsem na Svetu na Kanalu A)? Saj vem, da je včasih načrtno uporabljen pogovorni jezik, toda otroci... Konec koncev, jezik je živ in zato se spreminja, razvija. Moja prababica je govorila »solnce«, zdaj nam sije sonce. Zato me res NE RABI MOTITI takšna malenkost, kajne? Lp, Gabi Gabi |
Jaz sem približno 30 let živela v prepričanju, da je pravilno (ne)potrebujem, (ne)potrebno, je/ni potrebno itd., tudi skregala sem se kdaj zaradi tega, če je kdo napisal rabim, je/ni treba .
Potem pa sem lani dala lektorirat en priročnik, pa dobim nazaj vse potrebujemo in je potrebno popravljeno v rabimo in je treba! V službi smo se seveda vsi čudili , ampak od lektorice smo dobili pojasnilo, da je tako pač pravilno...
jkd