23. mar 2012 9:16
čoko,
nisi pozorno prebrala, kar je napisal 666: ZADENEM in ZADANEM ni treba razlikovati, ZADANEM v slovenščini sploh ne obstaja.
Sonja
23. mar 2012 9:16
čoko,
nisi pozorno prebrala, kar je napisal 666: ZADENEM in ZADANEM ni treba razlikovati, ZADANEM v slovenščini sploh ne obstaja.
Sonja
23. mar 2012 11:59
limnol je napisal/a: |
čoko, nisi pozorno prebrala, kar je napisal 666: ZADENEM in ZADANEM ni treba razlikovati, ZADANEM v slovenščini sploh ne obstaja.
|
Sem, sem!
Samo pri nas je vse bolj pogosto slišati ZADANEM, na kar sem jaz alergična, pa se vsi proti meni obračajo, da je tako prav, ker še na radiu tako govorijo
Je pa res, da sem prej vsaj dopuščala možnost, da je kje tudi uporaba ZADANEM pravilna in mi je 666 razjasnil še to...
OK, vidim, da sem res nerodno napisala. V glavnem, vse jasno!
čoko
23. mar 2012 14:16
Fleten članek na temo "Zadenem ali zadanem"
Loni Makaroni
23. mar 2012 20:17
limnol je napisal/a: |
/.../ kar je napisal 666: ZADENEM in ZADANEM ni treba razlikovati, ZADANEM v slovenščini sploh ne obstaja. |
Hja, zdaj, ko ste tako formulirali, pa moram svojo razlago nadgraditi
"Zadanem" v slovenščini obstaja (če že iščemo obliko, ki v slovenščini ne obstaja, je taka npr. **"zadonem" ali **"zadudem"), je pa nepravilno. Morda bo čez 10 let že pravilno, kajti jezik se spreminja.
V primeru konkretne oblike se spreminja po "nepravilnem", tj. neregularnem (za razliko od npr. glasovnih pravil, ki so regularna) procesu, ki se imenuja analogija.
Učenje in uporaba jezika zahteva od naših možganov, da iz skupine leksemov/oblik (npr. "vzeti" -> "vzamem", "ožeti" -> "ožamem", "požeti" - "požanjem") abstrahiramo neko "svoje" jezikovno pravilo (v našem primeru bi lahko bilo recimo "Nedoločniška pripona -e- se v sedanjiku zamenja z vokalom -a-"), saj bi se drugače morali učiti pregibanja za prav vsak posamezen glagol posebej (!).
Toda, če 10x vržemo kovanec in 10x pade cifra, ne pomeni, da bo tudi enajstič, in tu lahko pride v igro analogija. Kadar govorec oblikuje pravilo, ki ni v skladu z jezikovno zgodovino/razvojem jezika, ga lahko aplicira tudi na primere, kjer to ni "upravičeno": "zadeti" -> "zadanem".
Analogija deluje vedno in povsod v vseh jezikih in ni ga jezika, kjer bi se vsi pregibalni vzorci/fonetične podobe leksemov 100% ujemale z etimološko upravičenimi oblikami.
Lep primer, kjer je v slovenščini po analogiji nastala oblika ne le pravilna, pač pa celo edina možna, je glagol "pozabiti" -> "pozabim". Ste se kdaj vprašali, od kod izvira? To je preprosto glagol "biti" ('obstajati') z dvema predponama, "-za-" in "po-". Da je res tako, vidimo npr. iz ruščine: забыть (zabyt') v pomenu 'pozabiti' se sprega забуду (zabudu), in če odstranimo predpono за- (za-), dobimo osnovni glagol biti - быть. No, isto potrjujejo tudi vsi ostali sodobni in stari slovanski jeziki. Zgodovinsko pravilno bi se v slovenščini torej moralo glasiti "pozabiti" -> *"pozabodem", ali pa vsaj *"pozabom" (kot "biti" -> "bom"). Ker pa je delovala analogija (vzorec so bili verjetno glagoli tipa "nositi" -> "nosim", "pohoditi" -> "pohodim"), je danes edina pravilna oblika "pozabim".
To naj bo tudi moja "kritika" članka, ki ga je prilepila Loni. Članek sicer priča o tem, da je njegov avtor seznanjen z nekaterimi načeli zgodovinskega jezikoslovja, prav posebno domača pa mu niso.
No, če se vrnem k izhodišču, namreč, da oblika "zadanem" ni slovenska - slovenščina navsezadnje ni le knjižni zborni standard, pač pa tudi vse normirane in nenormirane, organske in neorganske ali horizontalno sorodni sistemi, kamor sodijo seveda tudi narečja in pogovorni jezik.
Résumé: oblika "zadanem" je 100% slovenska. Bolj slovenska sploh biti ne bi mogla, saj je ne pozna noben drug jezik . Prav tako 100% pa je v knjižnem jeziku nesprejemljiva.
23. mar 2012 21:53
... pa vendar se v korpusih(Nova beseda/Giga fida) dokaj pogosto pojavlja "zadane" (tudi v besedilih iz revij, časopisov, leposlovnih del, ki naj bi bila lektorirana).
In vprašanje, če se ne bo v naslednjem SSKJ (če ga bomo dočakali ) res pojavila tudi že ta oblika.
fleur
24. mar 2012 0:08
No, ja, otrok je danes mene zmagal pri bowlingu. Nikakor mu ne gre v glavo, da je pravilna beseda premagati. Pa lahko postanemo vsi okoli njega plešasti zaradi puljenja las.
Loni Makaroni
24. mar 2012 7:46
Loni je napisal/a: |
No, ja, otrok je danes mene zmagal pri bowlingu. Nikakor mu ne gre v glavo, da je pravilna beseda premagati. Pa lahko postanemo vsi okoli njega plešasti zaradi puljenja las.
|
Kar brez skrbi ... moja hči je v prvem razredu napisala sot (namesto sod) in japka namesto jabolko (japka rečemo na Štajerskem), brala je najtanjše možne knjige in njena najljubša literatura je bila Lady, potem pa je na ekstercu v osmem razredu "vsipala" maksimalno število točk in dobila še posebno priznanje; pa vmes še eno nagrado za pisanje za osnovnošolce. Tako da nič si las ne pulite, vse slej ko prej sede na svoje mesto tudi glede slovenščine.
mamamia
26. mar 2012 10:30
Saj slovenščina mu nekako še sede (beri v šoli nima z njo problemov), trenutno se ukvarjamo bolj z angleščino, ker njega zanima pa samo fizika. Iščemo povezavo med fizikalnimi zakoni in modalnimi glagoli Če je slučajno že kdo odkril zdravilo za površnost, na dan z receptom...
Loni Makaroni
26. mar 2012 11:28
..... ga ni, površnost se pozdravi tako, da enkrat sam zaradi nje odletiš na nos. Preskušeno na lastnem in mnogih tujih telesih (večinoma mladih, pa tudi kako bolj zrelo je bilo že vmes....)
Sonja
26. mar 2012 12:33
Ah, saj na nos padel je že (aua), ampak očitno ne dovolj na trdna tla.
Loni MakaroniKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | Trixi |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Ržen sendvič s kajžarsko klobaso
Pad Thai s piščancem