Načrti hiš

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

24. sep 2007 12:08

Jaz sem vse delala skupaj z arhitektom. Prvo je šel pogledat parcelo, potem smo določili, kje in kako nja bi hiša stala, potem smo šli pa v biro delat načrt.

Jaz sem kmplicirala, ker sem hotela imet shrambo poleg kuhinje, da se odpira z drsnimi vrati. (kot podaljšek kuhinje...). Pa veliko dnevno sobo, jedilnico... Z veliko svetlobe. To so bile prve stvari, na katere sem opozarjala. Pa smo risali v kvadratke kaj in kako... In kako bo šlo to nekako v mere hiše. Kako bo pa to na zunaj izgledalo, je bila njegova naloga. In kako bo postavil okna ipd. Jaz sem prišla pogledat in mi je bilo všeč. Je že res, da ne more biti vse 100% tako, kot bi želel, ampak vseeno. Moaj hiša je na ven bp. Nikjer brez okna, nikjer nametanih oken... Čez pol dolžine hiše, kjer je prehod jedilnica/dnevna soba, sem hotela imeti obok, pa je šel arhitekt do stronjega ing., če se da, zaradi nosilne stene... In se je dalo.

Bom imela bolj klasično opremo, mi je všeč podeželsko/rustikalno... Tko da pri meni odpade vse modreno, kar se zdaj prodaja...

lidka

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

24. sep 2007 12:50

Ni, da bi tule o okusih razpravljali.... Mene tujci večkrat vprašajo, zakaj so po slovenski krajini hiše in dvorišča tako lepo urejena v smislu pospravljena in zakaj je splošni vtis oblikovanja en bogpomagaj. Je pa pri hišah tako, kot pri vseh ostalih stvareh, samo da se pri hiši bolj opazi, ker bo dolgo časa stala. In sicer vsak ima na izbiro ali bo kaj ali koga posnemal, ali pa bo ubral bolj edinstveno pot. Če izbereš tako, da boš koga posnemal, potem je tvoj najboljši rezultat to, da boš drugi najboljši. Če izbereš edinstveno pot, imaš možnost, da je potem tvoje ravnanje standard, po katerem se vsi ostali zgledujejo. Ta univerzalna modrost se da aplicirati tudi pri oblikovanju hiše. Vsak se lahko odloči, ali bo izbral hiško v pastelni barvi pa s kakšno PvC rotondo, pa s kakšnim kompaktnim balkonom in jo postavil na parceli od 150 metrov trave, ali pa bo morda izbral kaj bolj edinstvenega - v sodelovanju s profesionlcem, ki pa bo funkcionalno ena-na-ena ustrezalo tistemu, kar želi. Končni ceni se namreč ne razlikujeta kaj dosti. Jaz bi vsekakor toplo svetovala, da naj vsak, ki razmišlja o hiši, vendarle preseže svoje razmišljanje o tem, kakšna naj bi hiša bila, če to razmišljanje temelji na nekaj fotkah montažnih hiš, pa nekaj fotkah hiš lokalnih celebrities.... Velja pri razmišljanju o hiši tudi pogledati kakšnih petdeset kilometrov proč od doma (pa se malo popeljati po Sloveniji, ne škoduje), velja morda stopiti v knjigarno, kjer imajo specializirane edicije o bivalnih kulturi (govorim o knjigah, ne revijah), skratka, velja zadevo prej v glavi premisliti, preden se pokliče profesionalce. Vendelina jr.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

24. sep 2007 13:22

Ker je tudi profesionalcem lažje, če vemo, kaj hočemo. Navsezadnje bomo v hiši bivali mi, ne on, on pa je tu zato, da naše želje spravi v red s pravili stroke. Mi, naročniki, moramo vzeti v zakup, da zaradi kakšnih zakonov fizike (statike) ne bo šlo vse po naših željah, arhitekt pa mora vzeti v zakup, da mu ne bomo kupili prav vsake ideje, ki se mu utrne. Zato je tliko bolj pomembno, da vemo kaj hočemo. Če sami nimamo ideje, so tu revije, knjige, posebne izdaje, internetni portali in drugi pripomočki, potem pa s strokovnjakom lepo naprej.

Hiša je predraga reč, da ne bi vztrajali pri svojih potrebah in željah. Sem pri svakinji na nekaj primerih videla, kako dober je končni izdelek, če se naročnik in arhitekt uspeta uskladiti, ne glede na to, da vmes skleneta tudi kak kompromis.

Mamamia

mamamia

lidka  

24. sep 2007 13:50

Jaz nikoli ne gledam tistega, kar je trenutno največji modni krik. Tudi pri hišah ne... Ker čez 10, 20 let se bo točno vedelo, v katerem desetletju se je delala taka in taka fasada, pa kdaj so bile take kopalnice IN... pa take kuhinje IN...

Sem tudi jaz imela v mislih en tipski načrt od ene montažne hiše, ki se mi je zdel UAU, funkcionalen še pa še. No, na koncu sem ugotovila, da za najino parcelo totalno odpade, zaradi razporeditve prostorov. In sem ga odmislila, sicer težko; ampak je šlo. Potem sem začela na novo z arhitektom. Sem imela pa srečo, da je bil v redu dečko, ki je dojel bistvo. Po drugi strani je bil pa čisto navdušen, ker sva oba vedela, kaj hočeva, samo realizirati je bilo treba... Sva pač leta zbirala ideje...

Vendy, saj veš, kako je pri nas v lepi Sloveniji. Sosed prebarva fasado na neko ultra moderno barvo, sosed pa za njim, ne bodi len. Pri vsem tem jima pa ni pomembna barva strehe, barva oken... In tako se nadaljuje tudi z notranjo opremo...

lidka

silva  

član od: 1.10.2002

sporočila: 871

24. sep 2007 15:36

Pa vendar se tudi bivalna kultura spreminja. Npr. pred leti so se zidale/risale hiše, ki so imele obvezno dolge ozke hodnike, brez oken. Kuhinja je bila obvezno ločena od dnevne sobe. Ponekod so imeli jedilni kot v kuhinji, drugače pa še jedilni prostor posebej. Dosti lepšo/funkcionalno razporeditev dobimo z združevanjem nekaterih prostorov, brez ločevanja z dolgočasnimi hodniki. Mene najbolj sekira, da bom postala suženj zidov in lastne hiše (da bi zadevo raztegnila v razsežnosti, ko jim ne bi bila kos). Zato bi želela čim bolj preprosto in funkcionalno hiško, ki bi bila po vrhu še gledljiva - lepa. Zaradi tega je pametno pregledat čim več načrtov, ki ponujajo razne arhitekturne rešitve, o katerih se nam niti ne sanja. Saj se ne gre za to, da bi človek kar nekaj pobral z neta, kopiral in stvar nesel v biro z besedami, da je boga za jajca prijel.

lidka  

24. sep 2007 15:41

Jaz sem za to, da se čimveč pregleda!!! Od neta, tipskih načrtov, dejanskih hiš. Pa se potem ideja skristalizira...

(Imam v bloku ločeno kuhinjo od dnevne sobe in potem kot stekla lisica letam po hodniku, da čekiram, kaj dela otrok. Saj ponavadi je pridna, je pa tudi že kaj ušpičila... In ko jaz kuham je mož ponavadi z hčerko tem čez hodnik daleč stran... Sem tok sita tega, da ne morem povedat...).

lidka Sporočilo je spremenil(a) lidka dne 24. sep 2007 15:41:42

Rmeli  

član od: 5.2.2004

sporočila: 344

25. sep 2007 13:23

Toliko vsega ste mi napisale, da kar ne vem kako se naj lotim. Približno že vem kaj hočem, ampak to je le približno in ne stojim čisto za tem, ker ko nekaj novega spet vidim, že malo premišljujem, če ne bi pa raje tako.Pomembno mi je , da bo ravno toliko prostora, da ga bom lahko obvladala (tako kot je mislim da Lidka rekla) in seveda dovolj prostora, da se ne bom počutila utesnjeno (kot zdaj). Sicer je pa treba najprej urediti papirje in nato razmišljati o vsem tem, ali pa se motim in bi morala že zdaj na to računati. Saj ne vem... Zaenkrat hvala, vas bom pa prav gotovo še kaj vprašala. Še velikrat predno bo kaj narejeno... Aja, a bi se dalo kakšno slikco prilepit ? Lahko tudi na ZS. Hvala in lep dan vam želim, Rmeli Rmeli

lidka  

25. sep 2007 14:24

Na ZS pošlji naslov. Lahko ti kaj pošljem, samo moja hiša še nima fasade, pa je vse bolj tko tko videt... Ti več na ZS pošljem. Lahko tudi načrt, če želiš... lidka

lili A.  

član od: 11.4.2006

sporočila: 218

25. sep 2007 16:29

Rmeli, tudi mi smo se odločili za zidavo. Na milimetrski papir sem najprej narisala, kako bi izgledala kuhinja z dnevno sobo, potem pa naprej. Potem sem izrezala pohištvo in ga postavljala po papirju. S tem sem se ukvarjala več kot mesec. Ko se mi je zdelo, da je to to, sem se s tem odpravila k arhitektki, skupaj sva še malo popravili in dodali. Tudi, ko je ona izrisala, sva še dvakrat popravljali. V biroju so priskrbeli vse ostalo. Imamo: klet, pritličje, mansardo. V pritličju je dnevna soba s kuhinjo in jedilnim prostorom, dve spalnici (lahko tudi tri sobe), kopalnica z wc-jem, wc, shramba, utility, terasa - zamaknjena v hišo, kot U. V mansardi je prav tako samostojno stanovanje. Stopnice gredo v mansardo iz vetrolova, tako da je vsako stanovanje samostojna enota. Če ti opisano odgovarja, ti lahko pošljem fotokopijo pritličja pa morda zunanji izgled hiše, da si lažje predstavljaš. Lp Lili lili A.

nasha  

član od: 30.12.2006

sporočila: 477

25. sep 2007 22:54

Kolikšna pa je cena takega risanja? nasha

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti