Načrti hiš

Rmeli  

član od: 5.2.2004

sporočila: 344

tema odprta - 23. sep 2007 18:45 | ogledi: 13.121 | odgovori: 34

Saj vem, ne spada sem , ampak enkrat bo v hiški kuhinja in potem bom še bolj rabila kulinariko...

Zanimajo me vaše izkušnje s pridobivanjem vseh dokumentov za gradnjo, prav tako tudi kako ste izbirali načrte za hišo( tipski načrti...). Skratka vse in še več o teh stvareh. Vem, da veste marsikaj in imete mnogo izkušenj. Hvala že vnaprej.

LP Rmeli

Rmeli

morska medvedka  

član od: 31.8.2004

sporočila: 2716

23. sep 2007 19:07

Pozdravljena. Najina hiška stoji. Vsak dan jo občudujeva. Čez dve leti bom že kuhala v moji sanjski kuhinji in uživala v našem gnezdecu ob kaminu :) Ful dober občutek.... Midva sva za papirje potrebovala dobro leto. Denarja je šlo ohoho :) Načrt nama je risal arhitekt po najinih željah. Midva nisva našla nobene primerne hiške v tipskih načrtih. Jaz sem strastna kuharica in slaščičarka tako da je najpomembnejši prostor kuhinja. In ker imam obupne želje sem najprej narisala kuhinjo v idejni projekt, potem pa je arhitekt po tej moji skici mal povečal dnevni del hiše :) Ampak sedaj sva zadovoljna. Se je splačalo odšteti mal več denarja in izpiliti načrt v nulo. Če te bo še kaj zanimalo pa kr vprašaj :)

stasafrank  

član od: 29.6.2003

sporočila: 518

24. sep 2007 8:15

Jaz sem si pasla učke na ameriških straneh kot so houseplans.com ipd. Samo vtipkaj house plans ali floor plans v Google. Potem pa veselo brskaj. Sicer so ameriški plani precej drugačni ampak kakšno idejo boš mogoče našla.... Staša

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

24. sep 2007 9:21

Če hočeš imeti lepo hišo, potem za projektiranje najemi arhitekta, ki ima biro ali pa sodeluje z biroji, kjer ti naredijo še dokumentacijo, ki se ji reče PGD (projekt gradbenih del) in PZI (projekt za izvedbo) - ta dva dokumenta se v osnovni neseta za vlogo za gradbeno dovoljenje. Tudi pri tipskem modelu (če ga izbereš), je treba še vedno narediti PGD in PZI. Tipski model se od izrecno naročene arhitekture loči samo v tem, da je arhitekturni osnutek že narejen, v primeru posebnega naročila ga je treba pa še narisati. Skratka, arhitekt in biro - to je v kombinaciji dobre arhitekture in ugodnih cenovnih rešitev najbolj poceni oziroma najmanj stresno. Vse kombinacije v stilu, bomo sami nekaj risali in gradili, so v osnovi dražje. Bodisi direktno dražje, ker nakupiš preveč materiala, preveč časa kombiniraš z dokumentacijo ipd ali pa indirektno dražje, ker so energetsko potrošne oziroma funkcionalno ne do konca domišljene. Preden se odločiš za arhitekta, pa ti svetujem, da se izobraziš v tem, da naštudiraš zakon o urejanju prostora in zakon o gradnji objektov - da poštekaš terminologijo in postopek. Vendelina jr.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

24. sep 2007 9:52

Za začetek v trafikah poglej za revijami s tipskimi načrti in tudi posebne izdaje na to temo se dobijo. Tako se ti počasi iskristalizira mnenje, kaj potrebuješ oziroma v kakšno smer boš šla pri gradnji hiše. Oziroma imaš kak tak načrt za osnovo, ki jo potem dodelate in prilagodite vašim potrebam s pomočjo arhitekta.

Se strinjam z Vendelino, da je najbolje vzeti arhitekta, ki ima biro  oziroma ti lahko na enem mestu vse uredijo. Svakinja je namreč arhitektka in se ukvarja z gradnjo hiš ter tudi s pridobivanjem vse potrebne dokumentacije, kar je vse prej kot mačji kašelj. Če ti to urejajo osebe, ki poznajo postopek "v nulo", je to na koncu vedno hitreje, ceneje in ugodneje, predvsem pa manj stresno, kot če se zadeve lotevaš sam. Ker nikoli ne veš,  kakšne zanke ti nastavljajo v uradih, kjer dajejo soglasja za različne faze gradnje oziroma za ustrezno dokumentacijo.

Navsezadnje pa biroji s potrebnimi licencami oziroma dovoljenj tudi jamčijo za svoje delo. Kar zna biti dobrodošlo predvsem pri ključnih delih na novogradnji, pa tudi potem pri zaključnih, ko nastopijo razno razni mojstri in te skušajo nasankati, kjer koli se da. Če pa imajo ustrezen nadzor, ni trte-mrte.

Tako da kar veselo na delo oziroma pregledovanje načrtov in iskanje takšnega, ki bo izpolnl tvoje sanje.

Mamamia

mamamia

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

24. sep 2007 10:05

Midva sva šla pogledat tipske načrte, pa so vsi pomanjkljivo narejeni. Povsod nekaj manjka, po moje v cilju, ko ga spreminjaš je takoj 5.000 € dražji... In na tem se služi...

Na koncu sva vzela arhitekat, imela z njim ene par zelooo dolgih sestankov, po ene 5 ur, ampak se je splačalo. Sestanek sem imela še z elekrtičarjem, ki je delal načrt za elektriko, tako smo doreki tudi najmanjšo vtičnico in svetilko v hiši. Pa s strojnikom, kjer smo tudi dorekli vse ostalo.

In nama ni žal.

Hiša je takšna, kot sva jo želela, prostori štimoajo, funkcionalnost štima v nulo. Sem tudi sama perfekcionist, zato sva se z arhitektom spustila v najmanjše podrobnosti. Arhitekt nama je urejal tudi dokumentacijo. Ker je bil na koncu površen in sva morala marsikam sama letet namesto njega, sva to tudi odbila od računa. Pa na koncu nama ni poiskal izvajalce tako, kot smo se zmenili, kar tudi ni dobila plačano. Itak smo vsi vedeli, kaj je bilo narobe in smo šli vsak svojo pot. Tko da naju tudi ni prišlo tako dosti na koncu vse to z arhitektom...

Midva sva urejala pol leta, malce več??? Bi morala moža vprašat.

Če te kaj zanima, pa z besedo na plan, jaz sem še v fazi gradnje. Selitev bo konec leta ali zgodaj spomladi.

lidka

nasha  

član od: 30.12.2006

sporočila: 477

24. sep 2007 10:20

Tole vidim vse ogromno stane. Imamo majčkeno hiško,ki sva jo ob odhodu v penzijo nameravala prostorsko preurediti. Tako,da ti poznavalec nariše načrt in potem s prijatelji počasi spremeniš notranjost. Seveda z lastnim delom in zmernimi stroški. Takšni arhitekti še obstajajo? Mogoče v Posavju? nasha

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

24. sep 2007 10:37

Nasha, vsaka načrt notranje preureditve zahteva tudi preizkus statike in čim imaš statika, sledi postopek za gradbeno dovoljenje. Predpostavljam, da ima je objekt starejši (narejen pred 1963) in tak vedno potrebuje statika. Tudi ob predpostavki, da ne nameravate podirati nobenih notranjih sten...(ker na začetku ne bi nihče nič podiral, po dveh tednih razmišljanja bi pa vsi podirali...) Vsi arhitekti z licencami so navedeni na spletni strani ZAPS, iskalna beseda je pa Arhiforum Vendelina jr. Sporočilo je spremenil(a) Vendelina jr. dne 24. sep 2007 10:53:07

nasha  

član od: 30.12.2006

sporočila: 477

24. sep 2007 11:28

Vandelina hvala. Objekt je star 20 let, v naši lasti je zadnjih 10 let. Okolica in sosedje so enkratni, malo hiško, mogoče tudi streho, pa je v notranjosti treba spremeniti, ker je popolnoma nefunkcionalna, da ne rečem narejena čisto brez vsake ideje, toliko,da je služila za bivanje. nasha

Zoda  

član od: 8.5.2007

sporočila: 25

24. sep 2007 11:42

Nasha, če boš najdla kakšnega arhitekta sporoči. Tudi mene zanima kakšen dober arhitekt v Posavju, ker z možem razmišljava o razširitvi in preureditvi hiše, ki sva jo kupila. Zoda

silva  

član od: 1.10.2002

sporočila: 871

24. sep 2007 11:59

Lidka, tudi jaz sem komplikator na xyz potenco! Sem narisala zelo lepe tlorise pritličja in mansarde (sem iskala in risala dva meseca. Izbrala arhitekta, ki ima biro in mi je pred kratkim poslal prvi predlog. Tloris je, normalno, pustil kot sem narisala. Hiška od zunaj pa je nikakva! Katastrofa od katastrofe. Sem rekla možu, da v tako grdi hiši ne bi mogla živeti. Oblika in velikost strehe je komot za kakšno štalo (pardon, hlev). Tako sem se spet spustila na lov za iskanjem novih možnosti. Ene par linkov sem pregledala. Tile so mi bili nekako najbolj: http://www.arhitekt-dugar.si/tipski.html http://www.owakustik.si http://www.juting.com Drugače pa imaš tudi na ikeinih straneh super hiške in načrte.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti