Operacija dlesni in odstranitev modrostnega zoba

sterkuš  

član od: 19.5.2007

sporočila: 103

tema odprta - 31. avg 2007 12:54 | ogledi: 13.799 | odgovori: 17

Bliža se mi operativni poseg in sicer prerez dlesni in odstranitev modrostnega zoba,ki je pod dlesnijo.Ker je verjetno na tem forumu kakšen,ki je dal že to skozi,bi prosila za izkušnje in kako vse to sploh izgleda.Sama še nisem nikoli bila na kakšnem posegu zob,razen plombic seveda in me je kar precej strah sedaj.zanima me torej ali so hude pooperativne bolečine,a je potreben stalež.....Hvala

LP sterkuš

galyka  

član od: 13.10.2004

sporočila: 992

31. avg 2007 13:00

Moja izkušnja je predvsem "slaba" v tem, da so mi izklesali zob ven in sem morala to vse poslušat (kot da bi bila v kamnolomu)... Drugače pa ti dajo lokalno, potem sem dobila antibiotike, ne smeš jemat aspirina oziroma podobnih stvari, ki preprečujejo strjevanje krvi. Dobila sem tampone z okusom čokolade, da se je rana prej zacelila. Sem bila pa nekaj dni doma, ker se niti prehranjevat nisem mogla normalno, kaj šele da bi kaj delala. Je pa tudi zaradi možnosti okužbe rane boljše da si nekaj dni doma. Aja, proti bolečinam vzameš pa kak tablet, to ti povejo katerega lahko vzameš. Več se pa ne spomnim, ker je tega že nekaj časa. Bistvo je v tem da je to operacija kot druge in da potrebuje telo čas da si opomore.

matejac  

član od: 8.6.2004

sporočila: 446

31. avg 2007 13:24

Sem prestala tako operacijo pred tednom dni, vceraj so mi vzeli šive. Poleg tega pa sem še izpulila na isti strani zgornji modrostni. Tisti dan je bilo ok, naslednji dan pa sem bila otečena. Potem pa še dva dni, nakar je bilo bolje. Predvsem zvečer sem vzela lekadol, drugi dan nalgesin, čez dan pa mrzle obkladke, spiranje z žajbljem. Moja osebna izkušnja: čez dva meseca grem izklesat še druga dva modrostna, tri dini potrpiš, potem pa je ok, če te še kaj zanima, kar vprašaj. Mateja

majekzmajek  

član od: 8.6.2004

sporočila: 147

31. avg 2007 13:28

Jaz se na smrt bojim zobarja. Pa mi operacije nisu ušle. Odstranili so mi vse štiri modrostne zobe in pri dveh tudi dlesni. Zobje so bili globoko pod dlesnijo in so se morali zelo truditi. Dobiš inekcijo in NIČ ne čutiš. Pri vsakem sem dobila okrog 3 šive, ki ti jih teden dni po operaciji odstranijo. Bolečin nisem imela, sem bila pa zelo otečena. Majekzmajek

tigris  

član od: 9.5.2007

sporočila: 261

31. avg 2007 13:58

Sterkuš, ne se sekirat! Poseg ne boli, čeprav je takšen občutek kot da ti bodo čeljust ven utrgali. Seveda je odvisno od vsakega zoba posebej - ponavadi je tako, da več kot imajo dela da ti zob ven spravijo, večja je verjetnost oteklin, bolečin. SAj dobiš bolniško, predvsem vetra in mraza se je treba izogibat, pa na bolj redki hrani si par dni. Ampak potem je bolje, nikoli več ti ne delajo problemov zobje, ki so čisto nekoristni. Jaz sem pred nekaj leti imela oba zoba ven v enem mesecu: Prvi teden en zob ven, drugi teden šive ven, tretji teden drugi zob ven, četrti teden šive ven. Pri prvem zobu nisem imela skoraj nobenih oteklin, zato sem bila razočarana potem pri drugem, ko sem bila nekaj dni bolj boga. Letos pa dam še zadnji modrostni zob ven, no upam da bo letos, ker je ful za čakat. Sterkuš, boš vidla, da bo potem bolje! Srečno! tigris

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

31. avg 2007 14:01

Odkar so stomatološka oprema in postopki toliko sofisticiani, da med posegom ne čutiš bolečin, pa res ni, da bi človek iz tega delal preveliko dramo. Prideš, se usedeš, zdravnik spusti naslanjač, dobiš protibolečinsko injekcijo, zdravnik se loti dela in potem bi moral biti v kakšni uri najkasnje konec posega. Tisti malo neprijeten občutek, ko imaš usta na široko odprta in to čez nekaj časa postane neudobno - to se pa preživi. Zdravnik ti itak da navodila, kaj početi po posegu. V enem tednu je zadeva pri vseh pozabljena. Če boš pa malo otečena ali pa imela kakšno reakcijo v smislu zaspanosti in blagega glavobola kakšen dan - to je v bistvu super. Lahko boš sitnarila do mile volje in domači te bodo morali prenašati, ker imaš, revica, reakcijo na poseg. Samo pri zadnjem ne pretiravaj, okej? Vendelina jr.

barbara9  

član od: 31.1.2007

sporočila: 756

31. avg 2007 14:51

Vendelina jr. vse to drži, če je tudi zobozdravnik tako sofisticiran kot oprema v ordinaciji. Če pa naletiš na grobijana, ki ti odtrga še pol dlesni pri puljenju zoba ... Po tej neljubi izkušnji sem se zelo potrudila, da sem našla najbolj nežno dušo s svedrom v roki. barbara9

jade  

član od: 11.11.2004

sporočila: 6303

31. avg 2007 15:17

Sterkuš ne bo tako grozno. Tam pri zobarju je itak vseeno kaj ti dela, ker tako ali tako ne čutiš. Pri meni je poseg trajal 1 uro. Imaš pa potem 1 teden bolniške, pač neseš obvestilo zdravniku, ki ti ga napiše zobar in ti odpre bolniško. Dobiš antibiotik in obvezno naj ti zdr. napiše nekaj proti bolečinam, ker, ko injekcija popusti boli ko hudič brez protibolečinske terapije. 1 dan po posegu si malo zmatrana potem je že bolje. Ravno kakšnih jabolk ali drugih trdih stvari nekaj časa ne boš mogla/smela jesti ampak si pač naredi kakšne kuhane zadeve na žlico, da ni treba prav grist.

Ostale stvari, kako skrbeti za rano, kdaj na pregled itd. ti pa itak vse razloži zobozdravnik.

Ne boj se, ni tak bavbav.

Pa ne pozabi povedati v službi, da te 1 teden ne bo.

jade

redhouse  

član od: 16.4.2007

sporočila: 5

31. avg 2007 15:40

Nič bat! Pred operacijo dobiš injekcijo in nič ne čutiš, potem pa si moraš priskrbet antibiotike in en teden bolniške. Pa ne rabiš bolniško zato, ker bi te karkoli bolel, ampak zato, ker si zoba oz. tistega kar je ostalo od njega, ne smeš prehladit. Hruškasta oteklina in pisana barva kože mineta v enem tednu, po enem tednu odstranijo tudi šive. Govorim iz lastnih izkušenj, pri svojih 30-ih sem imela fiksen ortodontski aparat in verjemi, da vem kako boli, ko se zobje premikajo in tudi meni so izklesali modrosten zob, pa je blo to, v primerjavi z ostalim, "šala-mala". Srečno! redhouse

Lotti  

član od: 13.10.2006

sporočila: 343

31. avg 2007 15:49

Sama sem bila na posegu pred enim letom. Bilo me je grozno strah, tudi jaz sem na kulinariki spraševala kako in kaj... Pa sploh ni bilo tako grozno. Sej nič ne rečem, boli, ampak bistveno manj kot sem pričakovala. Srečno in pogumno, pa boš videla da se bo dobro končalo. Lp, Lotti

ariella_3  

član od: 3.7.2006

sporočila: 664

31. avg 2007 16:10

da ne odpiram nove teme me zanima nekaj drugega. Kmalu imam operacijo, kjer mi bodo odstranili materina znamenja po hrbtu, trebuhu in eno najbrž na obrazu. Je kdo že bil na takšni operaciji? Kako poteka, kdaj greš delat, imaš šive? Vsi okoli mene se menijo, da bi tudi oni morali na operacijo, bil ni pa še nihče, tako da res ne vem kaj naj tam pričakujem. hvala za odgovore ariella

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?NENA58
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti