Jedilne barve

Pitončica  

član od: 7.6.2005

sporočila: 1677

3. sep 2009 17:55

bannanna, kar zadeva črno barvo, jo jaz ponavadi delam z črno u prahu (stopim v zelo malo vrele vode) in dodajam icig, vrjela ali ne, porabim tudi do 1/2 icinga na eno torto, oz. na cca 1kg mase.

Tako sem tudi svetovala vsakemu ki je žele kupiti črno in baravti ticino v crno.

Pocasto pride če daš v ticini kakršno koli tekočino, icing (ki je še najmanj tekoč, ker je zelo gosto), navadne tekoče barve (ki so zelo slabo koncentrirane, so pa ok za svetlejše barve) ali pa barvo v prahu zmešaš z vrelo vodo. Zato pa je seveda treba dodajat sladkor v prahu ali še bolje škrob (gustin), kar pa moraš dodat tudi če mase ne barvaš, saj se pod rokami ki so tople, ticina "topi" oz. zmehča in se lima na pult ali podlogo, kar seveda s posipavanjem škroba preprečiš.

 

LP

Pitončica

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

3. sep 2009 22:06

hvala za odgovor. . če bom še kdaj potrebovala črno barvo bom torej vzela v prahu. ja, tole z gustinom pa vem. sam tok sem napisala, da če se bo kdo odločeval med tema dvema da se bo lažje odločil ;) aja, tisto z lepljivostjo je pa pri meni bil kar problem zato ker sem na tičino narisala ene znakce pa sem jih položila na muffine, potem pa ko so ljudje ugriznili v tist znakec, so meli črno zgornjo ustnico. hihihi. na torti pa ni problema bannanna_v_slo ;)

lojzella  

član od: 12.7.2009

sporočila: 117

7. sep 2009 12:43

pitončica hvala,hvala,hvala,sem zelo navdušena nad vsem kar si mi poslala. Sigurno še kdaj kaj naročim. Lepo se imej in tudi vse kuharice in slaščičarke in tudi različice moškega spola da ne pozabim,he,he.. lojzella

jade  

član od: 11.11.2004

sporočila: 6303

7. sep 2009 18:54

Pitončica a se jaz lahko prištulim za eno rdečo icing barvo?

jade

Pitončica  

član od: 7.6.2005

sporočila: 1677

7. sep 2009 18:57

Lahko, lahko :) nesem Stani jutri

lp

Pitončica

jade  

član od: 11.11.2004

sporočila: 6303

7. sep 2009 19:37

Hvala Pitončica.

jade

soča  

član od: 7.9.2009

sporočila: 10

7. sep 2009 22:32

Sem čisto nova na forumu in moram povedati da sem se tu marsikaj naučila. Peka tako prekrasnih tort, kot jih delate nekatere je prava umetnost. Jaz se še vedno učim, imam pa neizmerno veselje. Sicer sem naredila že kar nekaj tort (ko se bom naučila delati s to stvarjo, mogoče dam gor tudi moje fotke tort...), a doslej le brez tičino mase, kar mi predstavlja velik izziv. Do sedaj sem brezupno iskala nekatere barve, npr. črno, viola, pa bleščice, tudi tičino maso se dobi le redkokje ...moram reči da je v Sloveniji taka žalost, kar se tega tiče...za se zjokat. Zelo sem bila vesela tega foruma, ker sem videla kako si med seboj pomagate..., zato bi tudi sama rada postala del tega, saj tudi jaz veliko pečem, čeprav po stroki nisem slaščičarka. Tu sem tudi našla upanje za številna vprašanja, ki se mi porajajo....V soboto ima moj sinček 2 let in bi mu rada naredila torto kamion. Idejo že imam, manjka pa mi črna barva. Pitončica, ali bi jo lahko naročila pri tebi? Zanima pa me tudi, za kaj se uporabljajo tiste barve v prahu v takih škatlicah (videla sem jih v tvojem albumu), ter katere barve so boljše za barvat smetano ter masleno kremo (v prahu, tekoče, icing ... ?) soča

Pitončica  

član od: 7.6.2005

sporočila: 1677

7. sep 2009 22:44

No, soča dobrodošla med nami

Kar zadeva barvanje smetane ti zelo teško pomagam saj je sama ne uporabljam za dekoracijo. Če se je katera s tem že igrala, se bo vrjetno oglasila.

Prah in barve v prahu niso isto.

Prah obstaja v 10 razl. barvah in se sveti - jaz ga uporabljam na ticini, gor ga nanašam s suhim čopičem ...

Barve v prahu obstajajo v 8 barvah in se stopijo v vreli vodi, nato pa se z njimi barva - tako delam jaz, nekateri jih ne topijo?

Icing je pa božanski za risat po ticini in za barvanje le te. Je gostejša tekoča barva, ki se jo samo vmeša.

Če se boš za kaj odločila, me pa komot kontaktiraj na ZS.

 

LP

Pitončica

soča  

član od: 7.9.2009

sporočila: 10

7. sep 2009 23:19

Pitončica, res najlepša hvala za tako hiter odgovor....sem že naročila... Se pravi ta prah, ki je v 10-ih barvah se lahko tudi direktno v tičino meša? Še nekaj me zanima, ko gledam slike tort....vidim, da nekateri slikico na torto - na tičino maso dobesedno narišejo. Ali to naredijo s temi icing barvami in s čopičem, potem te barve direktno nanašajo gor na tičino, brez kakšnega redčenja....v bistvu kot slikarji? Kako pa naredijo črno obrobo slike, ali tudi z icing barvo? Ali mi mogoče lahko katera zaupa tudi kako narisati sliko na torto, tako da bo videti kot nekakšen gel-želatina. Ko smo naročili torte pri slaščičarjih, je bila slikica (obroba neke slike, npr. neke figurice) najprej narisana s čokolado, s katero pišejo slaščičarji in se ne trdi tako kot če narediš sam iz jedilne čokolade in masla - jaz imam vedno težave s tem, da se mi prehitro strdi (slaščičarji tej čokoladni masi za pisanje pravijo morelina), nato pa prazne prostorčke v slikici zapolnejo z neko želatinozno barvo, ki jo baje tudi dobivajo v zelo velikih količinah in se jo ne da kupiti. Zelo bom vesela, če mi katera pove, kako to naredi doma, brez takšnih slaščičarskih zadev, saj jih v trgovini ne moremo kupiti, ali se mogoče motim? Jaz sem se trudila z obarvano marmelado, kar pa mi ni najbolj všeč....ker je s tem težko pisti. Ta način izdelave torte mi je všeč predvsem za to, ker je dobro za pojest - otroci imajo radi take slikice, ker so zelo živahnih barv .... Hvala vsem, ki mi boste svetovale ... soča

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti