27. jan 2011 9:39
naor je napisal/a: |
Jaz sem se navadila, da juho skuham, ampak je tisti dan ne jem. Čez noč se ohladi, naslednje jutro poberem debelo plast maščobe, potem pa jo zakuham. To delam že veliko let. V službi smo namreč ogromno "kuhale", si izmenjevale recepte in tako je naša šefinja velikokrat govorila, da je juha mastna in da škodi ožilju. Dolgo se nisem zmenila zato, saj doma nismo nikoli komplicirali. Potem sem pa ugotovila, da te maščobe ni tako malo, sploh če se kuha mozgova kost zraven. In tako je navada postala železna srajca. Zdaj vsi v družini vedo, da mami danes ne je juhe, šele jutri. Tudi jaz velikokrat popijem nezakuhano juho, je res dobro. Ali pa naredim domače nudelčke in je to lahko že en manjši obrok ( če nisi preveč lačen). En naš zelo znan zeliščar pa pravi, da je goveja juha goveji urin. Upam, da me ne boste zdaj zmasakrirali.
Pa saj maščobo lahko posnameš še isti dan. Dobi se tudi poseben nastavek, podoben je lijaku,v katerem se maščoba zbira, jaz pa jo z "umirjene" juhe posnamem s papirnatim prtičem. Če je sploh mastna, ker včasih je not tak kos mesa in mesnate kosti, da juha ni veliko maščobe (mozgovo kost uporabljam le izjemoma). Jaz namreč ne bi mogla zdržat, da juho skuham danes, jem pa jo šele jutri ... Mamamia
|