Goveja juha - zdrava???

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

24. avg 2007 10:12

Loni, jaz tudi ne. lidka

katjushka  

član od: 15.9.2004

sporočila: 1901

24. avg 2007 10:31

dragička je napisal/a:
Ma kaj je treba govorit o goveji juhi. Ne priznavam kuhinje v kateri ne zadiši po dobri stari goveji župi..., po popečeni čebuli na plošči... Mmmmm Pozdravček!
Dragička, v moji kuhinji se goveja juha ni kuhala že več kot 3 leta (po popečeni čebuli pa še mnogokrat zadiši), pa so še vedno vsi gosti odšli domov siti oz. mnogokrat še presiti. Pa nemalokrat je bila tudi pohvaljena. Zato menim, da je kuhinja, v kateri se ne kuha meso, še vedno lahko zelo okusna in raznolika, le malce domišljijo je treba uporabit pa gre. LP katjushka

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

24. avg 2007 10:49

ati zlati,

kaj pa ti pišeš? Za sebe lahko rečem, da zmeraj pišem le globokoumne modrosti ( ki jih prej preverim v vsaj tri enciklopedije )

a ja, glede goveje juhe: men se zdi taka " normalna " ( klasična ) goveja juha naravnost zdravilna. 

ežoj

silva  

član od: 1.10.2002

sporočila: 871

24. avg 2007 11:08

Hahaha , ati zlati!! Je ni čez dobre goveje juhe. Jaz jo kuham v ekonom loncu, da ja vsi "strupi" od mesa in zelenjave noter ostanjo !

JAMONI  

član od: 10.8.2005

sporočila: 112

24. avg 2007 11:38

Ne morem mimo te teme, ker obožujem govejo "župo". Mogoče sem staromodna, ampak jaz vsako nedeljo naredim "klasično" kosilo: goveja juha (ali kakšna druga), krompir, meso, solata.

 

Govejo juho kuham izključno iz domačega mesa, po možnosti od vsaj 7 let stare krave. Torej jo kuham dlje časa (3 ure) in to tako, da "se dva kregata: eden pravi: "Vre!", drugi pravi: "Ne vre!!, torej na minimalnem ognju. Tako juha ni nikoli motna, ampak ima "iskrice". Če je maščobe preveč, jo poberem dol. Če juhe ostane, jo dam v hladilnik in drugi dan je to naša večerja. Pa maščobo, ki se lepo vsa nabere na vrhu, poberem dol in jo potem pogrejem.

Aja, pa poleg govedine dam kuhat: čebulo, paradižnik, lovor, rumen koren, peteršilj, in seveda solim. Ko pa v juho že zakuham npr. rezance, povrh potresem ščepec zelene in premešam.

 

Včasih mi poleti juha ni "pasala", zdaj pa komaj čakam nedeljo. Tudi če mi je vroče, pojem juho, potem me še bolj "zakuha", ampak v tem je poanta: s tem se shladim. Vsaj jaz.

 

Pa dober tek!

JAMONI

a1  

član od: 26.6.2007

sporočila: 123

24. avg 2007 13:17

Pozdrav še od mene! Ja, goveja juhca more bit na jedilniku 1x- 2x na mesec, ker jo imava oba zeloooo rada! Js dam notri še kako kost pa korenček, peteršilj, papriko, čebulo, lovorjev list, timijan, majaron, muškatni orešček česen, sol in malo popra... Pa je vedno odlična!! Kar se pa strupenosti tiče... Bi se dali razglabljat kje vse so še strupi in koliko jih vdihujemo vsak dan... Se pravi goveja juhca ne more ravno škodit, po mojem mnenju... LP;) a1

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

24. avg 2007 13:39

Nekje sem prebrala misel: " Vse kar pojemo- ali redi, ali pa je škodljivo!"

Osebno nisem oboževalec goveje juhe, ki jo jem najmanj vsako nedeljo. Sploh pa ne maram kurje juhe. Gabijo so mi cinki maščobe, od mastnega mesa.

Najboljša juha je iz starega mesa preverjene krave, do katerega se dokopljemo le redko. Ampak ne kompliciram

Neko poletje sem preživljala na slovenski obali, v čudoviti vili s pogledom na morje. Še danes imam okus po jodu v nosnicah. Hkrati je z nami letovala tudi neka ženska, ki se je tik pred tem pričela ukvarjati z vegtarianstvom. Vsak dan, in zares prav vsak dan in to vseh deset dni je na dvorišču, kjer smo obedovali v senci mogočnih dreves, razlagala o škodljivosti goveje juhe, zaradi katere zakrnijo možgani in se umiči psiha. Ves čas je predavala o škodljivosti mesojdestva, ki  napravi ljudi agresivne.

 

Ko sem nekega jutra polnila svoj želodec z delikatesami, sem ugotovila, da ima ženska pravzaprav prav. Čeprav še v življenju nisem nikoli udarila ( tudi kot otrok ne), me je močno zgrabilo, da bi ji zabrisala v glavo svoj krožnik z zajtrkom in nardila še kaj hudega ... Moja agresija ni bila rezultat pojedene šunke, pa kakega šnicla, ne morem pa si misliti, od kod njeno agresivno preganjenje vsejedcev na dopustu.

 

Pa tudi o vplivu na možgane verjamem. Tisti baburi je predhodno uživanje goveje juhe v vseh tistih desetlejih dejansko uničilo možgane, najprej tisti del, ki skrbi za občutek za druge ljudi. Se mi je v tistem poletnem soncu kar zdelo, da ima tam na levi strani prazno glavo ...

 

Vsega v pravi meri in potrpljenje z drugačnimi. Pretiravanje je največji strup !

 

 

F r i n a

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

24. avg 2007 14:14

Frina: ežoj

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4741

24. avg 2007 14:18

Frina, hvala za skodelico smeha Ognjič

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

24. avg 2007 14:24

Ne morem si kaj, da ne bi k Frinini zgodbi pristavila še svojega piskrčka: nikoli še nisem videla bika, da bi jedel šnicle in govejo župco (po moje so vsi biki zapriseženi vegetarijanci), sem pa že bežala pred njim, ker je bil kar močno razjarjen. Če me vprašate, kaj mu je bilo, vam rečem, da je bil kar močno agresiven

LP

cervus

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

MOJ vrtjohana
Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti