Darujte kri

madronsica  

član od: 26.9.2006

sporočila: 103

tema odprta - 9. avg 2007 10:51 | ogledi: 1.970 | odgovori: 16

Posredujem, kar sem dobila na mail:

GRE ZA ŽIVLJENJE!

Uroš Potočnik, star 36 let, oče dveh deklic, preživlja hudi zdravstveno krizo.

5. julija 2007 so mu drugič presadili kostni mozeg, ker prvi poseg ni prinesel želenih učinkov. Bolezen se je ponovila. Trenutno je na CIIM – oddelku za intenzivno nego Kliničnega centra v Ljubljani.

Urošu lahko pomagamo!

Za Uroševo zdravljenje je zelo pomembna ustrezna količina krvi skupine

Rh+

Prosimo te, da se oglasiš na Zavodu za transfuzijo krvi, Šlajmerjeva 6, v Ljubljani (za dodatne informacije lahko pokličeš na številko 543 81 00).

Vabljeni so tudi tisti darovalci, ki svoje krvne skupine ne poznajo.

Strokovnjaki bodo kri ustrezno selekcionirali in testirali.

Omeniš lahko, da gre za bolnika Uroša Potočnika, ker se svojci s tem strinjajo.

Pomagaš lahko tudi takole:

Pošlji to pismo naprej čim večjemu številu naslovnikov. Morda bo med njimi kateri pripravljen pomagati! Tudi čas je pomemben.

Uporabi elektronsko pošto in pošljite to sporočilo na čim več naslovov.

Vsak, ki bere to pismo, naj za hip pomisli, kako bi se počutil na Uroševem mestu.

Zato ne bomo izgubljali besed z opisovanjem okoliščin.

Prosimo, ukrepaj in naredi plemenito dejanje!

Uroševi prijatelji

madronsica

janja512  

član od: 9.2.2003

sporočila: 282

9. avg 2007 10:57

Sej ok, sama sem krvodajalka (14 dni od tega ponovno darovala kri)... Ampak katero skupino pa rabi? 0, A, B, AB? Rh+ ima vsaka skupina. Sama imam A(Rh)+, torej bi bilo dobrodošlo, da se zapiše skupino in ne samo faktorja. Pa brez zamere... Se mi je zdelo pomembno tole napisat.

ksenjako  

član od: 10.10.2004

sporočila: 1086

9. avg 2007 11:05

Uroš ima AB rh + Sporočilo je spremenil(a) ksenjako dne 09. avg 2007 11:11:02

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

9. avg 2007 12:34

JAz sem tudi dobila včeraj ta mail, pa ni bilo najpomembnejšega podatka gor. Sem tudi krvodajalec, zato takoj opazim tako pomanjkljivost. Temu sicer ne morem pomagat, ker imam 0 Rh minus.

Mamamia

mamamia

Jerneja USA  

član od: 24.11.2006

sporočila: 812

9. avg 2007 14:43

No, krvna skupina 0 Rh- je pa najbolj iskana, ker jo das lahko vsakomur (saj Rh- pomeni, da nimas dolocenega "antigena"). Ta antigen povzrocil napad imunskega sistema, ce se da kri Rh+ cloveku skupine Rh-. Recimo, tako se lahko zgodi pri dojenckih, ki imajo mamo Rh- in podedujejo od oceta Rh+ lahko v veliki nevarnosti. Vec o tem na linku: http://www.drspock.com/article/0,1510,4429,00.html LP Jerneja USA

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

9. avg 2007 16:09

Tole z rh minus mije znano, ker sem ob obeh porodih dobila injekcijo, da v naslednji nosečnosti ne bi bil ogrožen otrok. Sin je podedoval pomeni minus rezus faktor, hči je pa plusek. Mamamia mamamia

buruolan  

član od: 24.8.2002

sporočila: 66

10. avg 2007 8:30

Kaj pa krvna skupina 0Rh + ? Ali pride v poštev za Uroša?

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

10. avg 2007 12:18

Vsakemu probajo najprej dat njegovo krvno skupino, če to nikakor ne gre, potem lahko vsem dajo skupino 0 Rh-, ker to pomeni odsotnost vseh teh proteinov, ki lahko delajo zgago, če pridejo nekam, kjer jih človek že sam nima. Sama sem 0 Rh+, vendar sem bila 13x na krvodajalski, pa so me samo 1x vzeli (vedno so si nekaj zmislili: prenizek pritisk, premalo Hb, prelahka, noseča, bila v tropih pred manj ko pol leta...), zdaj me pa spet itak ne bi, ker dojim... Enkrat pa so mi kri tudi dali, tako da sem zdaj spet na nuli... NO, čez nekaj let pa pridem spet na vrsto in spet na plus, upam;) Itak pa vso kri najprej "razstavijo", tako da dejansko ne dobiš krvi samo enega darovalca, ampak recimo jaz sem dobila ob transfuziji kri obogateno s Hb oz. eritrociti, torej več teh v mali količini krvne plazme... Veri

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

10. avg 2007 12:49

Veri, jaz imam iste izkušnje. Še ena skupna točka, mene so do zdaj še vedno zavrnili. Loni Makaroni

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

10. avg 2007 13:01

Loni, meni je 1x ratalo, sicer samo zato, ker sestra ni dobro pogledala - je začela kapljica krvi tonit, pa je rekla, ok, potem se je sicer dvignila, ampak na srečo ni videla (sem mela spet premalo Hb za njihove pojme). NO, saj mogoče so meli malo prav, ker sem potem tisto popoldne (ne tam, ampak par ur kasneje) ves čas skup padala... Pravijo, da bo z leti boljše... Veri

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti