Prosim za nasvet!

nektarina  

član od: 15.2.2006

sporočila: 901

6. avg 2007 11:58

kakorkolii je na koncu se boš morala sama odločiti. imaš samo dve ali tri možnosti, verjetno pa tudi veš da eden bo rekel plastična drugi pa lesena okna. tako pač je. eni so zadovoljni z lesenimi eni pa ne in obratno s plastičnimi. tudi mi smo bili lani pred prenovo. in smo se odločili za plastične. smo pa tudi prej spraševali pa te lahko odgovori samo zmedejo. no želim vam prijetno menjavo. nektarina

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

6. avg 2007 14:07

Noben material sam po sebi ni boljši ali slabši, vse je odvisno od konteksta v katerem ga bomo uporabili in načina uporabe. Stari leseni okenski okviri in škure, ki so še danes ohranjeni, so bila izdelani - odvisno od pokrajine - iz macesnovega, kostanjevega, akacijinega ali hrastovega lesa. Les je bil posekan ob pravem letnem času, ob pravi luni, da je vseboval čim manj vode, potem se je pa še dolgo sušil. Zato se izdelki niso prekomerno zvijali in pokali. Nekaj se pa gotovo so, saj je les živ material. Mnogo je bilo sicer odvisno tudi od kvalitete in metod izdelave, v meščanskih stanovanjih so bila, celo v primorskih krajih, običajna dvojna okna. Drugje so se pač sprijaznili s tem, da okna ne tesnijo popolnoma, pa naložili kakšno poleno več na ogenj. Kdor ima dovolj denarja, zanesljivega mizarja, ki ima zanesljiv vir suhega lesa, se lahko odloči za to možnost. Cenejša, sicer še vedno draga, toda varna opcija so okna iz tropskega lesa, ki ima še to prednost, da ne potrebuje premazov. Če bomo vgradili industrijske okvire iz svežih borovcev, pripeljanih iz kdovekatere sibirske stepe, je verjetnost, da nam bodo dolgo služili in solidno tesnili naše okenske odprtine enaka tisti, da bodo pognali sveže brstje. Plastika je odličen material dokler je predstavljena kot plastika, težave se začnejo, ko naj bi oponašala kakšen drug material. Hujša od plastičnih oken z naštancano lesno strukturo so samo še tista, ki posnemajo platno. Nekaj mnenj sem prebrala o težavah z belimi plastičnimi okviri. Pa saj ravno to je prednost plastike, da si z njo lahko privoščite katerokoli barvo. Alu okna poznam iz osebnih izkušenj, imam jih namreč sama in sem bila z njimi dolga leta nesrečna, ker sem si želela lesene okenske okvire in škure. Seveda bi bila prava, zgoraj opisana lesena vsaj trikrat dražja, tista iz lesne galanterije pa tukaj zaležejo le malo več kot močan karton. Plastike pred dvajset+ leti še ni bilo. Služijo mi dobro, ne vem, zakaj bi bila bolj ali manj hladna od kakšnega drugega materiala. Moti me le to, da niso aluminijaste barve, takrat sem lahko izbirala le med bolj ali manj rjavo- zelenimi odtenki, danes že dobiš tudi take, ki tudi pokažejo, da so iz aluminija. Mojstri uporabe sodobnih materialov na tradicionalnih arhitekturah so Italijani, ni treba daleč, že v Benetkah se lahko mnogo naučimo o tem. V oblaganje z lesom z notranje pa premazovanje s plastičnimi premazi z zunanje strani pa ne verjamem. Odloči se za materijal, ki ti je všeč in si ga lahko privoščiš, izkoristi vse njegove možnosti in ne poskušaj ga zblefirati v nekaj drugega. Ravnaj tako, kot ravnaš pri pripravi jedi, pa gotovo ne boš zgrešila. nola

silva  

član od: 1.10.2002

sporočila: 871

6. avg 2007 15:03

nola je napisal/a:
Les je bil posekan ob pravem letnem času, ob pravi luni, da je vseboval čim manj vode, potem se je pa še dolgo sušil. Zato se izdelki niso prekomerno zvijali in pokali. Nekaj se pa gotovo so, saj je les živ material. nola
Pri nas še vedno gledamo na to, da sekamo les takrat, ko ima najmanj sokov v sebi (do konca februarja), čez poletje nikakor ne, jeseni pa je čisto odvisno od leta. Se je že zgodilo, da je bil les posekan oktobra zelo dobre kvalitete. V vsakem primeru pa ga moraš razrezanega dati v sušilnico (če delaš kakršnokoli pohištvo), da se posuši na primerno vlažnost - ta pa je odvisna od vrste lesa: smreka se posuši v 10 dneh, hrast pa potrebuje skoraj 3 tedne... Če pa potrebuješ les za npr. rušt (ostrešje), pa je dovolj, da ga sušiš na zraku (najboljše v senci, na vetru, pokritega, da ne dežuje po njem...) kakšne 4 mesece. Ampak les je še vedno les... Njegov vonj, sama toplina materiala,...

jeri  

član od: 28.7.2007

sporočila: 6

7. avg 2007 15:14

Mi smo v hiši 10 let in imamo lesena okna.Do sedaj smo jih prebarvali že šestkrat.Hišo imamo ves dan na soncu in jih sonce kar dodobra zdela. Če bi delala hišo še enkrat bi zagotovo dala pvc brez vsakih pomislekov.Mislim da vam ne bo žal če se odločite za pvc. jeri

ferda  

član od: 1.10.2003

sporočila: 280

8. avg 2007 19:49

kaj pa vem... tudi pvc zbledi in ga sonce dobro zdela saj vsako plastiko les pa le premažeš in je to to. mislim da bo les.... bomo videli

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

8. avg 2007 20:00

Mi smo pred 8 leti menjali stara lesena okna z novimi lesenimi, poličke lične, lesena, dovolj široke za moje rožice. So vakumske, dobro dihtajo in čiščenje je enostavno. Prebarvali smo jih na vsaka 4 leta, torej samo 1x, letos bodo drugič dobile nov premaz. Z njimi sem zelo zadovoljna, še bolj pa s čiščenjem.Tisti čas ( pred 8 leti) so bila 4x cenejša od plastičnih. Za primerjavo, isto leto je sosed naredil plastična in so jih letos menjali za lesena. Imeli so problem s čiščenjem plastike, ker so se pojavili neki rjavi in rumeni madeži, ki joh nikakor niso mogli odstraniti. Kyara

ferda  

član od: 1.10.2003

sporočila: 280

10. avg 2007 17:43

kyara hvala za primerjavo, prosim, če mi poveš kdo ti je okna naredil oz. ugradil ,mogoče pride v poštev saj tudi sama vem za te fleke po plastiki in sem upala da mi to kdo potrdi. ker se mi je že zdelo da sem sama na tem svetu ki ve za to ker so vsi tako zadovoljni z pvc okni. in sem bila v dvomih.lep pozdrav

ann  

član od: 15.2.2007

sporočila: 343

10. avg 2007 19:26

Mi smo lani imeli večji požar. Če bi imeli plastična okna, bi zgorela še hiša, tako pa je les zadržal ogenj tisti čas, da so gasilci uspeli pogasiti. Na žalost smo tista okna, ki so bila poškodovana zamenjali s pvc. ann

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

10. avg 2007 19:36

Ferda, okna smo naročili,ker nam standardi ne pašejo noter. Naročili pa smo jih v zg.Polskavi pri Mariboru, vgradil pa jih je boter od otrok, ker se s stem bavi.Je mizar po poklicu. Kyara

jass  

član od: 9.4.2006

sporočila: 521

22. avg 2007 20:40

Strinjam se z vsemi zagovorniki lesa. Tudi mi smo po tehtnem razmisleku na novo hišo vgradili lesena okna. Ampak razmišljali nismo ali les ali pvc, ker to sploh ni bilo vprašanje, ampak o proizvajalcu. Zmagal je Marles, ker so pokazali največ posluha za naše želje, ni jim bilo težko spreminjat stvari tudi, ko smo imeli že izdelano naročilo. Okna pa so res krasna in odlično izdelana. Za moje pojme hiša nima prave "duše" z pvc okni. Cenovno pa tudi ni bilo velike razlike. Smo pa vzeli troslojno zasteklitev, ker imamo velika panoramska okna. In ko je bilo zunaj preko 35 stopinj, je bilo v hiši prav prijetno hladno. jass

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?NENA58
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti