27. jul 2007 11:48
mc maya je napisal/a: |
Jaz pa sovražim gnetenje testa. kakršnegakoli . Tista packarija se mi lepi na roke, ki jih stalno mokam ali umivam. Pa zleze za nohte, kar je sploh grozno, pa pred gnetenjem je treba snet nakit, kar se običajno spomnim zadnjo sekundo.
Drugo najbolj osovraženo opravilo je čiščenje rib, ker mi luske frčijo vsenaokrog (ja, najbrž ne znam ), pa moram po procesu oprat korito (ker hvalabogu večina lusk kljub vsemu pristane tam), stvari v krogu 1 metra okoli njega, in še sama moram pod tuš.
Ne maram niti mastit pekača, ampak tu že uporabljam finte: mazanje s čopičem z oljem/stopljeno margarino ali oblaganje s peki papirjem, tako da mi to ni več tako zoprno.
maja |
mc maja, kupi strgalo za luske, pripravica izgleda kot posodica, ki ima na dnu topo strgalo , na vrhu pa pokrovček. Ribo ostrgaš kot z ribežnom, luske pa ostanejo v posodici.
Ne znam ti povedati v kateri trgovini jo lahko iščeš, pred leti smo jih kupovali v Italiji, dandanes jih gotovo dobiš tudi pri nas v trgovinah z gospodinjskimi rečmi.
Dokler je ne nabaviš, pa razluskaj ribe v posodi, polni vode. Ribo primi za rep, potopi jo v skledo z vodo in jo ostrgaj s topim delom noža.
Pa še nekaj bi rekla o razluskanju rib.
Imam občutek, da se zadnje čase se s tem prav pretirava, saj ni treba ribe prav spolirati, podrgneš tiste ta trde luske, pa je.
Seveda imamo vsak svoje ideje o tem, katera riba je dobra s hrustljavo kožo in pri kateri bomo kožo itak prepustili mačkam.
Osebno me manj moti kakšna luska, kot pretrgana koža. Saj menda ne pečete dvokilskih zobatcev kar za vsak dan? No, tele naše skromne porcijske ribe pa tudi nimajo zaverskih lusk ob katerih bi se nam lomili zobje in krivile proteze.
Če načrtujemo, da bomo ribo kuhali ali pekli v ovoju soli, gline, časopisnega papirja, folije, trtnih ( ob teh klimatskih spremembah mogoče celo bananih) listov, je plast lusk delikatna zaščita, ki preprečuje izsuševanje ribjega mesa in je prav, da jo pustimo nedotaknjeno.
Tako bi rekla, po pameti, če kuhate brodet ali kaj podobnega, boste ribe seveda oluskale.
Sem skrenila s teme, se opravičujem, zdel se mi je pa to podoben problem
kot tisti o bučkah s semeni ali brez, se ne spomnim na katerem forumu sem brala o tem, pa sem zato kar sem napisala.
nola