Pralni praški

sterkuš  

član od: 19.5.2007

sporočila: 103

tema odprta - 10. jul 2007 20:16 | ogledi: 7.580 | odgovori: 13

kakšne oziroma katere pralne praške uporabljate?Ne vem ali se samo meni zdi,ampak praški niso več kar so bili,saj marsikatera umazanija ostane na perilu.Sama uporabljam tekoči Dash.Kaj pa vi?

romi1

emily  

član od: 11.6.2007

sporočila: 432

10. jul 2007 21:11

http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=4469

sterkuš, jaz tudi uporabljam Dash in sicer v prahu za belo perilo, tekoči pa za pisano. Včasih kupim za pisano tudi Ariel, ampak je bistveno dražji. Belo in bolj umazano pisano perem na 60 stopinj, ostalo pisano pa na 30-40 stopinj. Belo je z Dashem res belo, le na kuhinjskih krpah včasih ostanejo madeži, za kar se pa ne sekiram.

Sem pa nabavila pralni prašek za belo perilo v prahu od Amway in vidim, da se lahko kosa z Dashem. Moram pa bolje preračunat, če se izplača. Mastne madeže pa pošprisam s Trim razmaščevalcem ali praškom za posodo, ker drugače pri nižjih temperaturah ne gre stran.  

emily

sara  

član od: 2.10.2001

sporočila: 383

11. jul 2007 14:23

Sem poskusila že marsikaterega in ugtovila, da oznaka "Gold" in "ne vem kakšen" Ariel izgubljata vsakršen pomen. Vse obljube so en . Če ne dodaš Vanisha ali prej ne pošpricaš s kakšnim ekstra čistilom ne gre ne mast ne trava ne nič dol. Pa tudi Vanish me je že pustil na cedilu (sedaj uporabljam Astonih in sem zadovoljna). Maščoba ni šla stran pa sem takoj urgirala. V čistilnici se mi je gospa samo nasmehnila in rekla, da naj oblačila z mastnimi madeži raje prinesem tja še pred pranjem, ker se sicer ulezejo v tkanino in je potem težje. Že kar nekaj časa sedaj uporabljam Frosh in sicer zato, ker je visoko razgradljiv - mi ni vseeno za okolje. Sedaj pa zadnji mesec perem s praškom Sonett (dobi se ga v Biotopic, in v trgovinah, ki so bolj ekološko usmerjene, tudi na internetu), ki je pa sploh prijazen do okolja. Z opranim sem zadovoljna. Oziroma bom tako rekla. Razlika med Arielom/Persilom/Frosh/ Sonett ni bistvena. Frosh je za povrhu še dosti cenejši kot vsi ostali. Tudi sicer uporabljam Frosh-Sonett čistila. Lp, veverica Sporočilo je spremenil(a) sara dne 11. jul 2007 14:24:42

neznan uporabnik

11. jul 2007 17:08

Kupovala sem vse mogoče praške, pa ni bilo tako sijoče belega učinka, sedaj sem nekajkrat kupila Bonux in sem z njim zelo zadovoljna oz. nič manj kot z raznimi Arieli, Persili in Dashi, pa še cena je bistveno nižja. l.p Tedi tedi

marelica  

član od: 27.8.2005

sporočila: 1398

11. jul 2007 21:33

Rex v granulah za belo perilo in brisače, Woolite black ali Perwoll black za črno in Rex gel za ostalo. marelica

Pingvin  

član od: 8.4.2003

sporočila: 162

11. jul 2007 21:51

Živ, tudi jaz uporabljam Frosch, prašek in mehčalec. Kadar pa se zapeljem do Kalčka, pa tam vzamem kakšno bio eko (????) čistilo. Sicer pa za belo perilo uporabljam pecilni prašek. Pa če je kakašna malo bolj "smrdljiva" zadeva, vmes dam kakšen pljusk kisa. LP, Pija. Pingvin

vanjatajnsek  

član od: 6.6.2005

sporočila: 1704

11. jul 2007 23:44

Tudi jaz imam poln kufer teh kemikalij - uporabljam samo še tiste od Frosch-a. Tekoče, v naravi razgradljive detergente za perilo, mehčalec in detergent za posodo. Moram reči, da sem bila presenečena nad učinkom - je pa res, da nimamo ne vem kako umazanega perila - ni nekih maščob, trave, barv,.... Tudi doziram ga zelo malo - dva zamaška za 4 kg in en zamašek mehčalca - učinek je super, perilo pa še dolgo diši, kljub temu, da je bil npr. cel dan izobešen na vetru. Ko pogledaš kakšen "beton" naredijo ti praški ala Persil in Ariel v greznici, te zgrozi!! lp, vanjatajnsek

aleksandra_1  

član od: 4.10.2006

sporočila: 9

12. jul 2007 12:45

Dash je najboljši prašek in sicer v prahu za belo perilo in tekoč prašek za barvano perilo.Je pa razlika ,če ga kupiš pri nas ali v Italiji(naš je iz Poljske in ni tako kvaliteten).Lih taka razlika je pri Nutelli in podobnih artiklih.Če ne pa uprabi zgrasatore(pošpricaj in daj prat).Ali pa omino bianco(zraven praška)-super belo perilo pride. aleksandra_1

MALČICA  

član od: 8.6.2006

sporočila: 451

12. jul 2007 13:33

Jaz pa sem kupila te himalajske oreške, ki so popolnoma bio. Resnično. In opere čisto dovolj. Če je perilo bolj malo umazano, je vredu, če pa ima kake fleke, pa naj bi prej malo pošpricali. pa jaz zadnjič nisem, pa je prav lepo opralo. Trava pa res še s temi praški ne gre ven, tako da tudi pri oreških ne bi pričakovala čistega perila. Vsi nek rinemo nazaj k naravnemu ali se samo meni tako zdi. Malčica

sterkuš  

član od: 19.5.2007

sporočila: 103

12. jul 2007 16:33

Ja moram rečt,da do zdaj mi je vanish vedno stal ob strani,kar se tiče madežev,sploh trave in podobno.Ekološko gledano,pa seveda spet ni najbolje a ne. LP sterkuš

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti