17. jul 2011 13:15
ljuba vikica,
od časov, ko je bila Potočka zijalka glavno mesto Slovenije, se je življenje navadnega ljudstva precej spremenilo. Tako se spreminja pač tudi dojemanje sveta, samega sebe in svojega telesa (da o tujih telesih ne govorimo). Naše življenje je v vseh segmetih zelo daleč od tega, kar nam je dala narava. Z veliko žlico zajemamo ugodnosti in lenobnosti sodobnega zahodnega globaliziranega načina življeja, potem se pa nenadoma spomnimo, da kar se tega pa tega tiče je pa nujno treba nazaj k naravi. Močno dvomim, da socialno življenje žensk, ki si brijejo ali depilirajo noge ali kar koli že drugega zaradi tega kaj trpi - po moje ni prav nič boljše in prav nič slabše od tistih, ki s ponosom razkazujejo svoje grmičke. Podobno lahko razglabljamo o barvanju las, silikonskih vsadkih, zobnih implantatih (saj res, zakaj pa ne bi hodili okoli škrbasti, ko nam zobje po naravni poti izpadejo?) itd itd itd. Velika prednost današnjega življenja je izbira, ki jo imamo, pa se tega sploh nočemo zavedati. Lahko si depiliraš noge, če hočeš, ampak ti ni treba, če nočeš. Isto velja za barvaje las, modne zapovedi, istospolne poroke, pravico do splava itd. Jasno, da so to izbire zelo različnega ranga - ampak imamo jih in zakaj jih ne bi vsakdo izkoristil po svoji presoji, znanju in razumevanju? Sploh, če s tem prav nikogar drugega ne omejuje ali ogroža? Meni se sicer petdesetletnice, ki se v svojem koprnenju po tem, da bi bile spet videti stare 20 let, zdijo nedopovedljivo otročje in smešne, motijo me pa prav nič: tudi to je njihova izbira in na moje življenje prav nič ne vpliva (OK, ni treba zdaj o tem, da nekateri dajejo tisoče evrov za napihnjene ustnice, sosedovi otroci v bloku pa nimajo za malico).
Prav je, da vsak črpa svojo samozavest iz tistega, kar se mu zdi pomembno. Če se ti zdijo gladke noge pomembne - prav. Če so vir tvoje samozavesti naravno skodrane črne dlake ne mečih - s ponosom jih pokaži. Vsak vidi tisto, kar hoče - to velja za nas in za druge.
lepo nedeljo!
Sonja