14. jan 2005 16:09
Za moj okus je tukajsnja kuhinja precej drugacna od slovenske. Dosti je krompirja (v glavnem pecenega), rib, ki so sveze ali prekajene (taksne Irci najraje kuhajo v mleku), skoljk (ostrig -v Galwayu imamo celo Oyster festival), rakcev, ovcjega mesa (jagenjcek) in govedine. Pripravljajo se najveckrat peceno, pogosta pa je tudi priprava hrane v testu (pastry). V ta namen se uporablja testo, ki spominja na krhko testo, z njim se "oblece" ognjevarna posoda , malo se popece, nato pa se v taksno testo nalozi npr.meso, pripravljeno kot za golaz (ze kuhano in z omako), pokrije se z drugim delom tasta in se pece. Izgleda kot neka testenica. Meni je vsec. Potem pa je veliko variacij na to temo. Tudi listnato testo imajo radi in vanj zavijajo vse mogoce. Zelenjava je najveckrat samo pokuhana. Pa razlicne vrste pudingov (mesni in zelenjavni ali oboje skupaj).
Sladice so precej enostavne (tudi bozicni puding). Apple crumble zna naredit vsak malo vecji otrok, je zelo priljubljena sladica, smesno enostavna in zelo, zelo dobra. Vsaj, vsi "moji" Slovenci so navduseni. Je pa ta sladica nekoliko drugacna kot tista, ki sem jo zasledila v bazi (tista je verjetno angleska, jaz pa delam irsko). Pa pudingov, ki jih imenujejo custard in je podobno slovenskemu, je malo bolj tekoc in v originalu naravna aroma vanilije. Temu sledijo razlicni dodatki. Custard pa se uporablja tudi kot omaka za prelivanje drugih sladic. Sem zacela posiljati irske recepte, ker me je nekaj clanov kul slo prosilo, da bi jih zeleli (sem mislila, da ne bo nikogar zanimalo...)zato bo v naslednjih dneh najti vse od Apple crumble do jagenjcka in se nekaterih jedi, ki se mi zdijo, da vas bodo zanimale. Malo me skrbi, ker je okus ponekod res drugacen, vendar kdor zeli naj poskusi.
Na zalost zelim napisati se to, da je na Irskem precej hitre hrane (na zalost zato, ker sem pristas doma skuhanih obrokov- ce se le da), precej kitajske kuhinje oz.orientalske, tako da prvotno tipicno irsko hrano pocasi spodriva moderen nacin zivljenja.
Ce pa koga zanima se kaj bolj natancnega (ker sem tole pisala res na splosno), mu z veseljem odgovorim, tudi s pomocjo mojih irskih prijateljev.
lp iz Galwaya
julia