15. mar 2011 21:36
Strinjam se z Rimljanko, da se jezik spreminja in razvija. Zdi se mi, da na jezik nismo tako pozorni, kot smo bili včasih. Razočaran sem predvsem nad mladim izobraženim slojem (ali je bolje "intelektualci"?), ki vse preveč prevzemajo tujke, čeprav imamo za marsikatero ustrezen slovenski izraz, preveč uporabljajo pasivne stavke, publicistične izraze, pozabljajo na pravilno uporabo sklonov, predvsem rodilnika, krajšajo besede ... Lahko me označite za tečnega mastodona, a takšen pri svojih letih pač sem. Ne bom se spuščal v spletne forume ali SMS sporočila, kjer lahko najdete vso popačenost (karikaturo) slovenščine.
Vse kaže na to, da se bodo ljubimci kmalu sporazumevali namesto v nam ljubi romantični slovenščini: "Draga, ali si za to, da greva do konca? Da, dragi, s tabo vedno!", z nekaj takega: "A DŠ? DM!". Saj mi je vseeno, takrat bom že pokojni. Me je pa presekalo, ko je ravnokar diplomirani slavist izjavil, da dvojina izumira. "Ti in jaz smo dober par!" Tega kmalu ne bo več nihče popravljal, sploh če so svežim diplomiranim slavistom, bodočim morebitnim lektorjem, vtepli v glavo, da je dvojina odveč.
Bojim se, da se slovenščina, kakršno poznamo iz, na primer, osemdesetih let prejšnjega stoletja, zdaj spreminja v srbo-hrvaško-angleški sprimek nečesa, česar prej nismo poznali.
GUD LAK!
booris