31. jan 2013 8:57
Vendelina jr. je napisal/a: |
Meni ni šlo v glavo pred nekaj leti in še sedaj mi ne gre tole: Namreč, kako nekdo, ki je na univerzitetnem programu opravil vse izpite in mu je ostala samo še diploma, ki je že napisana, ne opravi vsaj nekaj od navedenega: - Gre po fakultetna navodila, v katerih piše, kako se naredi diplomska naloga? - Pogleda nekaj diplomskih nalog v knjižnici fakultete in če tam ne piše, kdo je lektoriral, vpraša avtorja diplome za kontakte o lektorju? - Vpraša mentorja, če lahko priporoči lektorja? - Pogleda po strokovnih revijah iz stroke in tam v kolofonu poišče ime lekorja in na uredništvu zaprosi za kontakte? - Ne poišče kontaktov za lektorja na študentskem forumu, ki ga ima čisto vsaka fakulteta?
... in namesto tega išče nepreverjene infote po forumih, ki niti ne spadajo v bližino vsebin študija.
Ker zadeva jr naslednja: od univerzitetnega diplomiranca se po definiciji pričakuje vsaj tolikšna doza proaktivnosti, kot je tule navedena. To, da znate sami v živem kontaktu pridobiti informacije, je minimu za kariero univerzitetnega diplomiranca. Če ne znate niti tega, kako, za vraga, pa mislite, da vas bodo v službi, če jo boste slučjno dobili, jemali resno? Pa a boste do konca življenja spraševali na Kulinariko ali pa bodo tole za vas počele vaše mamice?
|
Mene se vedno preseneca, da univerzitetni diplomiranec ni sposoben SAM napisat vsaj do neke mere slovnicno pravilne diplome. Brezplacno imas dostopen tako SSKJ kot cel kup druge literature, vprasas lahko na forumu, ce ti je ze nerodno kolege morit... Zdi se mi da gre tudi tu za prelaganje odgovornosti, saj je potem lektor kriv, da je diploma zanic.
LP, R. "Stressed is desserts spelled backwards!"