Krst

nektarina  

član od: 15.2.2006

sporočila: 901

31. maj 2007 19:21

mi pa imamo v nedeljo krst, jaz sem pa ponosna boterca. ker sem boterca bom seveda kupila malce več: verižico in obesek, svečko, belo platno, komplet voziček in dojenčka ter zraven dodala še denar. naša malčica je stara že devet mesecev tako da zdaj že vem, kaj ji lahko kupim. mnogi me te dni sprašujejo kaj ji kupit. po mojem mnenju ima večina otrok več kot dovolj oblačil. jaz ti svetujem, da daš kakšen darilni bon ali pa kak evrček primakneš k kakšni uporabni igrači. pri igračah pa je potrebno gledati tudi na to če je to prvi otrok ali če ima krščenec že kakšnega brata ali sestrico. naši mali je brezveze kupovat neke igrače, ker jih ima že njen starejši brat toliko da nimata več prostora. jaz sem darilo nakupila, trenutno se bolj ubadam s tem kaj bom spekla. pa še to: dajati denar v kuverti se mi pa ne zdi čisto nič nespodobno. če nisi v ožjem sorodstvu se mi zdi nespodobno nekomu dajati številko tr tvojega otroka. nektarina

nektarina  

6. jun 2007 10:22

no krst je za nami. naša mala je dobila večinoma denar, v kuvertah, ki so bile malo aranžirane. dobila je tudi nekaj darilnih bonov od baby centra. pa nekaj malega oblačil in igrač. v glavnem mislim da je najbolje otroku podariti denar, če ne vemo za katero stvar ki bi jo res rabil. nektarina

mami1  

član od: 11.6.2004

sporočila: 129

6. jun 2007 11:05

Mene pa zanima kakšno zanimivo posvetilo oz. verz, ki bi ga ob priliki svetega krsta lahko napisala v knjigico oz. na vizitko (priloženo k darilu). Imate kakšno idejo? mami1

jessy6  

član od: 13.2.2006

sporočila: 764

6. jun 2007 14:40

Tudi jaz mislim, da je bolj nespodobno sporočati ljudem številko TR-ja, kot pa dati nekaj eurov poleg lepe vizitke. Sem že slišala, da na vabilu za poroko napišeš TR, ... čeprav se kar ne morem navaditi na te "moderne" navade. Dejstvo je, da imamo danes vsi vsega dovolj. Kupovati razne okraske in stvari, ki bodo že naslednji dan ležale v kotu, je bedarija. Sploh pa za otroke. Ali se dogovori s starši, kaj potrebujejo ali pa daj protivrednost, ki jo nameniš za darilo, v denarju. jessy6

tilenboc  

član od: 30.6.2004

sporočila: 221

6. jun 2007 15:27

Tudi mi smo imeli v nedeljo krst. Že prej sem vsem povabljenim povedala, naj ne pretiravajo z darili vključno z botrico. Dandanes se mi zdi, da velika večina krepko pretirava z darili. Mi pa ne delamo krsta zaradi daril in ne zbiramo najbogatejše botre , da bo imel otrok čim več od tega. Otrok je večinoma dobil od vsake družine po 20 eurov, kar se mi zdi popolnoma dovolj. tilenboc

kristy  

član od: 18.6.2002

sporočila: 704

6. jun 2007 15:57

Joj, joj.. Jaz sem potem pa čisto mim.. So imeli kolegi namreč krst za tamalo in obhajilo za ta veliko.. Ampak midva sva dala kuverto le taveliki.. No, bo mala že še prišla na svoj račun.. Ampak se spomnim, da ko sta najina sinova imela krst, tudi ni bilo nekih daril. Bila sta že večja in sta vsaj vedela, za kaj gre.. No, fešta je pa bla Tina

nektarina  

6. jun 2007 17:09

naši mali so dajali nekje okrog 20 ali 30 evrov na par, najbližji in jaz kot botrica sem dala več. sicer je sestra rekla da sem pretiravala z darilom ampak nisem hotela delat razlike med tamalo in starejšim krščencem. in še to: brat od krščenke, star 6 let je skoraj od vseh nekaj dobil. in zapomnil si je ljudi od katerih ni nič dobil. pa je zelo lepo vzgojen ampak vseeno si kot vsak želi nečesa, vsaj čokolade. nektarina

jessy6  

7. jun 2007 11:41

Mislim, da bi 6 let star otrok lahko vedel (beri: bil naučen), da vsi nimajo, da bi njemu dali in da ni vedno najpomembnejše koliko kdo da. Mislim tudi, da bi si pa zapomnil, če bi od nekoga dobil samo čokolado, medtem ko je od drugih dobil denar. Tukaj je napaka pri starših. In čedalje hujše je. Ne dolgo nazaj, sem bila na birmi. Birmanec, star 15 let, vizitk sploh pogledal ni, samo nagnil jih je z odprto stranjo proti sebi, če bo padlo kaj ven. Sramota! Tudi na misel mu ni prišlo, da bi preletel posvetila ali pa vsaj pogledal, od koga je denar! Mi je bilo žal vsakega centa, ki sem mu ga dala. Grdo, a žal resnično! To je pa vzgoja staršev! jessy6

marelica  

član od: 27.8.2005

sporočila: 1398

7. jun 2007 12:49

Mislim, da je nektarina želela povedati, da 6.letnik ni želel oziroma zahteval velikega darila. Želel si je košček pozornosti, katere je bila deležna slavljenka. In se strinjam z nektarino. Ob takih priložnostih se spodobi, da tudi ta 6. letnik dobi v dar kakšno čokolado.

Pri nas doma smo bili navajeni, da smo, kadar smo šli na obisk k znancem, prijateljem, vedno nekaj nesli, pa naj je bilo to sadje (1 kg banan), 10 dag kave, čokolada. Majhna pozornost. S tistimi, ki smo se videvali bolj pogosto pa ne. Tudi sedaj tako ravnam. S starši in sestro si ne nosimo daril, če gremo k sorodnikom ali prijateljem, s katerimi se ne vidimo vsak teden ali če lahko rečem vsak dan, pa vedno nesem kakšno malenkost. 

marelica

jessy6  

7. jun 2007 14:28

Sicer priznam, sem prehitro prebrala in narobe razumela kontekst nektarinine zgodbe. Vendar v splošnem velja, kar sem napisala. Je pa res, da smo tudi mi, ko smo prijateljici v porodnišnico nesli darilo za novorojenčka, prinesli tudi eno igračko za prvega, 2 leti in pol starega sinčka. In zdaj, ko pridem na obisk, se prav trudim, da se več ukvarjam s tavečjim, kot pa s tamalim. Ampak to je zdaj na začetku. Kasneje verjetno ne bom, za vsak rojstni dan enega otroka, nekaj prinesla še drugemu. Ja, čokolado, kinderjajček, bonbončke ali kakšno podobno malenkost že zdaj tako ali tako prinesem, vendar se zavedam, da s tem otroka razvadimo ravno v tej smeri, ko sem prej govorila, da je napačna. Moje mnenje pač. jessy6

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti