1. jun 2007 14:24
Frina, moram priznati, da sem danes kupila dve kugli sladoleda, ker sem se spomnila tvoje sestrične....in potem sem to hodeč po Čopovi polizala. Sem si rekla, en sladoled za frino! In zdaj te razumem - če ti nekdo stalno bere levite za nekaj, kar je tebi najbolj običajnega, potem ne moreš občutkov, ki ti jih ob tem vzbuja, enostavno vreči čez ramo (in si misliš, pa kaj je meni to treba?) Ne poznam tvoje sestrične in nimam pojma, ali je v njenem vrednostnem sistemu lizanje sladoleda nespodobno zaradi tega, ker spominja na felatio ali je nespodobno kakršnkoli hranjenje po cesti ali pa to moški lahko počnejo, ženske pa ne...? Pa niti ni važno. Kar je važno, je naslednje: eni imajo svoj vrednostni sistem in če naletijo na nekoga z drugačnim, mu lepo pustijo, da ga prakticira (dokler s tem ne ogroža pravic drugih in vse dotlej vse poteka s pristankom odraslih oseb). Eni pa imajo svoj vrednostni sistem in se začnejo zaganjati v vsakogar, ki nima identičnega in mu hočejo dopovedati, da nima prav, potem, ko pa to ne uspe (in ponavadi ne uspe), postajajo malo neprijetni. Ena gospa s prepovedovanjem lizanja sladoleda teži svojim sorodnikom, en virtualni karakter poskuša z literarizirano ironično distanco dopovedati, da ima prav, vsi ostali pa ne in ubogi on, ker ima prav, pa se to ne sprevidi.... Ampak, ljudje gradimo svoje vrednostne sisteme celo življenje. Tisti, ki so svojemu vrednostnemu sistemu postavili bolj široke temelje, imajo več možnosti, da se bodo skozi življenje več naučili in več doživeli in bodo življenje razumeli kot igro, v kateri enkrat dobiš, včasih pa tudi ne, ampak vseeno je fino. Tisti, ki so pa zadeve bolj na ozko postavili, imajo več možnosti, da se bodo zaletavali v nevidne zidove svojih omejitev in da se jim bo skozi leta povečevala jeza, ker jih tako malo ljudi razume in ta jeza bo vsak dan večja. Kdo bo pa na dolgi rok na boljšem, pa naj presodi vsak sam. Vendelina jr.