16. maj 2007 15:23
V državi, ki je NEPRIJAZNA ženskam, ki je neprijazna delavcem, saj ne naredi ničesar, da bi zaustavila izkoriščanje delavcev in kratenje uveljavljanje njihovih pravic, podjetaj, prijazna družinam, sploh ne morejo obstajati.
Prvi razlog je zakonodaja, ki jo delodajalci krišijo, država pa ne omogoči nadzora. Iskanje pravice na sodiščih je dolgotrajno in se NIKOLI ne konča tako, da bi bil to vzgojni primer za ostala podjetja.
Zlorabe po navedenem členu je težko dokazati, saj običajno ni ne dokazov in ne prič. Pred časom je nekdo svetoval, da v vlogi za službo napišete, kdo čuva otrokoe, kdaj jih boste imeli.
To kaže na izjemno toleranco do kršitev: dajmo jim (nepotrebne) podatke, če jih ravno hočejo, se bodo stvari že uredile.
Ne, ne bodo se in še slabše bo. Če bodo delodajalci dosegli, da bo v Sloveniji mogče odpustiti delavca brez odpravnine in brez obrazložitve, bodo porve na udaru delavke z otroki, nosečnice. Če država joka, da mu pa sindikati tega ne dopustijo, kako lahko trdijo, da so kjerkoli v Sloveniji prijazni do delavcev ?
Če delodajalec postavi na tehtnico dobiček, ki mu ga prinašajo kršitve( iz izkušenj vem, da je prvo vprašanje, kaka je kazen in kak je profit) in dobiček, da je družini prijazno podjetje( zaradi česar v žepu ne žvenketa), kako se bo odločil?
Prav nesramno se pa mi zdi od tistih, ki se s tem problemom ne srečujejo (več), da omalovažujejo ta problem. Če kogarkoli v družbi skrbi, potem to ni dobro za družbo v celoti, čeprav nekateri res mislijo samo na svojo .
Z mojega gledišča ne razumem, da se država odloči nagrajevati tiste, ki spoštujejo predpise in se ne trudi s kaznovanjem tistih, ki predpise in tudi moralna načela namenoma kršijo.
Nekoč je prišel v mojo pisarni tip, ki je hotel moje mnenje glede podpisa na praznem listu papirja, kamo bo naknadno vpisal odpoved. Še danes vem, da sem komaj obsedela na sedežu. Zdaj je to praksa. Noben delodajalec se ne upa v razlogu za odpoved napisati, da nekoga odpusti zaradi nosečnosti. Če to podpišete, pojdite takoj na inšpekcijo, kjer boste o takem bianko podpisu podali izjavo. Inšektorat bo to dejstvo uporabil SAMO, če bo delodajalec bianko izjavo uporabil.
V naši državi štejejo ženske samo kot maternice, v katere se lahko vtika vsak. Celo vsak volivec na referndumu je smel določati o usodah naših maternic, kar je bila svojevrstna civilizacijska sramota.
Sama sem morala pred zaposlitvijo na obvezen ginekološki pregeled, kjer so ugotavljali le nosečnost in prav nič drugega; zdravnik je rekel, da bi v primeru nosečnosti napisal " zdravstveno sposobna", noseča. V preteklosti ni bilo dovoljeno odpustiti delavke, ki je bila noseča ali v porodniški, čeprav je bila zaposlena za določen čas, običajno za čas porodniškega dopusta.
Meni so pokazili stol, na kateri so istočasno sedele štiri delavke: prav je bila zaposlena za nedoločen čas in na podrodniški, druga je nadomeščala porodniško in je bila rizično noseča, tretja je nadomeščala prvi dve in je bila tudi na porodniški, četrta pa je delala. Resnici na ljubo je šef tostega oddelka, ki me je poklical, da me je osebno opozoril na razmere, v katereih je bila opravljena ena sama primopredaja. V istem oddelku sta bili še dve materi, ki sta imeli bolehne otroke. To pa je drugi vidik zgodbe.
Pozivam vse kandidatke za službe, pri katerih so kršili 26.člen, da ANONIMNO ( torej brez pričanja), prijavite dogodek. Nekaj časa bo trajalo, da bodo imeli delodajalci občutek, da so nadzorovani, bo marsikomu koristilo. Nekje je treba začeti.
Frina